StoryEditor
Otocipod nadzorom

Na Braču pet ljudi stavljeno u samoizolaciju, svi su bili putnici na ‘Marku Polu‘

Piše Ivica Radić
13. ožujka 2020. - 14:26
'Marko Polo' u splitskoj luciNikola Vilić/HANZA MEDIA

"Na Braču nema zaraženih korona virusom, ali je pet osoba stavljeno u samoizolaciju i nalaze se pod nadzorom“- kazao je to na utemeljiteljsko sjednici Kriznog stožera otoka Brača dr. Nađan Šerić,specijalist epidemiolog i voditelj higijensko-epidemiološke ispostave na Braču Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Svih pet osoba stiglo je trajektom Marko Polo i nakon pregleda u Split doputovale su na Brač. Riječ je o hrvatskim državljanima, a tri osobe su odsjele ne području opčine Nerežišća, a dvije u Milni. S njima su kontaktirale nadležne zdravstvene službe i policijski djelatnici te ih upoznali na koji se način trebaju ponašati u samoizolaciji. Oni se, uz to, za pomoć mogu obratiti Crvenom križu i Kriznom štabu.

Epidemiolog dr Nađan Šerić pohvalio je suradnju s Policijskom postajom i njezinim načelnikom Mirkom Beovićem koja je u ovim trenucima prijeko potrebna, te je dodao kako dnevno dobiva brojne upite pa su točne i pravodobne informacije od izuzetne važnosti.

Za predsjednika bračkog kriznog stožera koji će koordinirati i usklađivati sve važnije poteze n izabran je Nikola Martinić Dragan, vatrogasni zapovjednik DVD u Supetru i vatrogasni zapovjednik operativnog sektora Brač,a stožer čini 8 općinskih načelnika i gradonačelnica Supetra, načelnik Policijske postaje Mirko Beović, specijalist epidemiolog dr Nađan Šerić, Mate Mladina iz Crvenog križa i Jakov Zlatar, tajnik DVD Supetar koji će biti zadužen za informiranje.

Istodobno od sutra-subota kreće mrežna stranica Kriznog stožera na kojoj će se nalaziti sve točne i relevantne informacije. Tiskan je i informativni letak koji će se dijeliti stanovništvu.

Zanimljivo je spomenuti kako je Brač u teritorijalnom ustroju podijeljen na 8 jedinica lokalne samouprave, 7 općina i Grad Supetar, i svatko ima svoj stožer civilne zaštite.

Međutim, kako otok u bitnim i kriznim situacijama može skladno funkcionirati samo kao jedna nedjeljiva cjelina, na inicijativu gradonačelnice Marković, formiran je krizni stožer na nivou otoka koji će djelovati dok traje opasnost od zaraze i širenja korona virusom.

Gradonačelnica Marković je izvijestila da su u Supetru otkazana sva događanja pa se tako neće održati idući tjedan Noćnjak, kultna manifestacija maslinara i uljara koju tradicionalno organizira Zadružni savez Dalmacije, a otkazan je i međunarodni kulinarski festival „Biser mora“ koji je trebao početi 30. ožujka.

Krizni stožer je preporučio da se i ukopi odnosno sprovodi obavljaju u krugu obitelji.

#BRAČ#KORONAVIRUS#SUPETAR

Izdvojeno

30. lipanj 2020 21:31