StoryEditorOCM
Otocimalverzacije sa zemljištem

Na Braču dizali kuće od kartona kako bi prijevarom došli do dozvola: optužena skupina graditelja nepostojećih zgrada, neslužbeno se doznaje o kome se radi

Piše Hina
25. svibnja 2022. - 11:26

Uskok je u utorak podigao optužnicu protiv šest osoba koje tereti za više kaznenih djela vezanih uz malverzacije sa zemljištem i ishodovanjem građevinskih dozvola za nepostojeće zgrade na Braču koje su okrivljenici kao makete podigli od knaufa i kartona te ih snimili s namjerom da pribave pravo ozakonjenja. 

Okrivljenici će odgovarati zbog zloporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u počinjenju toga kaznenog djela, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zbog poticanja na to kazneno djelo, objavljeno je na stranicama Uskoka.  

Riječ je o najmanje pet rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađene zgrade kojih uopće nije bilo. Namjera im je bila da tako pribave pravo ozakonjenja nepostojećih zgrada te omoguće višestruko povećanje vrijednosti spomenutih nekretnina.

Nisu se po Braču gradile samo kuće od kartona, ima još arhitektonskih čuda: avioni su snimili i krovove dignute na par stupića, a bespravno je gradio i nogometni sudac koji guli zatvor zbog kriminala!

Prvih četvero optuženih su službenica Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije (63), voditelj Pododsjeka ispostave Supetar (51), stručni suradnik ovlaštenog inženjera geodezije u Uredu ovlaštenog inženjera geodezije iz Žrnovnice (51) te vlasnik Ureda za samostalno obavljanje poslova projektiranja i stručnog nadzora građenja i ujedno arhitekt ovlašten za izradu snimki arhitektonskog stanja (36). Osim njih optužena su još dvojica 34-godišnjaka, geodetskih tehničara.

Neslužbeno, radi se o Snežani Bralić, Tonču Kelamu, Emilu Zlataru, Dinku Grgureviću, Željku Babiću i Antonu Mikačiću.

​Terete se da su kaznena djela počinili od 2. travnja 2014. do 28. siječnja 2019.​ u Supetru, Splitu i Žrnovnici​, kada su falsificirali dokumentaciju i lažno prikazali stanje na terenu na osnovi čega su izdana rješenja o izvedenom stanju da su u zaštićenom području Brača postojale kuće koje su na taj način legalizirane.

Na parcelama nikada nije bilo kuća, baš suprotno, one su rađene od knaufa, a na snimkama su trebale poslužiti kao dokaz da su bespravni objekti izgrađeni prije 2011. godine, do kada je bio rok za legalizaciju postojeće bespravne gradnje.

Drugookrivljeniku, voditelju Pododsjeka ispostave Supetar tako je pribavljena  materijalna korist od najmanje 14 milijuna kuna.

U optužnici se među ostalim navodi i kako je rješenja o izvedenom stanju i potpisivala i potvrđivala službenim pečatom prvookrivljena 63- godišnjakinja.

U utorak optužena skupina uhićena je u listopadu prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 01:51