StoryEditorOCM
OtociKAD SE RUKE SLOŽE

Misteriozna jedrilica još od lani terorizirala je rajsku uvalu u Dalmaciji, sumnjalo se i na drogu: uslijedio je obrat

Piše Sandra Barčot
26. svibnja 2023. - 09:23

Znate onu iz romana Mate Lovraka "Vlak u snijegu" – kad se male ruke slože, sve se može!

Upravo na krilima te parole snašli su se i stanovnici otoka Mljeta i sami riješili problem, kada već ne može cijela državna administracija, vojska plaćenih službenika iz džepova građana. Nekoliko otočana riješilo je problem o kojem se raspredalo i čije se okončanje obećavalo duže od godinu dana.

Zasukali su rukave i složno uklonili ono što ih je mučilo od travnja prošle godine. Pod okriljem mraka oteglili su brodsku olupinu koju brojne državne strukture nisu mogle ukloniti s njihove plaže.

Naime, gotovo na jugoistočnoj "punti" Mljeta, u uvali Saplunara, jednoj od ljepših na otoku, na plažu je u proljeće 2022. godine more izbacilo jedrilicu, vlasništvo stranog državljanina, imena "Kleine Pia" ("Mala Pia").

"Zasjelo" je plovilo na pješčani dio kupališta, nagrdilo i njegov izgled, "otelo" dio plaže kupačima, uz onu opasnost zvanu – ugroza prirode. Tjednima je brod ležao nasukan na obalu, predstavljajući prijetnju netaknutoj prirodi i čistom moru, i to na plaži na kojoj se vijori Plava zastava, vrijedno ekološko priznanje, iakoja je od iznimnog je značaja i omiljeno mjesto za kupanje i mještana i njihovih gostiju.

Zbog olupine i straha od istjecanja nafte i maziva, mještani su odmah reagirali i obavijestili nadležne institucije, dok je vlasnik broda, poljski državljanin, jedrilicu ostavio zavezanu uoči prošle sezone, na vlastitu odgovornost. I došlo je i prošlo ljeto, pa i jesen i zima, gotovo je isteklo i proljeće 2023....

image

Uvala Saplunara omiljeno je odredište brojnih nautičara i kupača

Božidar Vukičević/Cropix

Pred vratima smo novog ljeta, a nautička sezona je već počela, a ostaci jedrilice su i dalje bili glavni "ukras" Saplunare, uvale koja je upravo po pijesku (saplunu, salbunu...) dobila ime.

Na sve zamolbe građana prema (ne)odgovornima – od Općine Mljet, Županije dubrovačko-neretvanske, brojnih ministarstava pa i same Vlade, ali nitko nije uspio pronaći rješenje za uklanjanje podrtine s pomorskog dobra, dakle javnog zemljišta. Najprije se tražio vlasnik jedrilice, jer je imao adresu u jednoj zemlji, državljanstvo u drugoj, a stanovao u - trećoj.

Počele su i priče kako je u trupu broda skrivena droga, pa kako Poljak čeka uklanjanje svog plovila da bi prijavio štetu zbog nestanka... Teorije zavjere su se nizale i širile, kao i molbe mještana upućena prema institucijama.

I kako doznajemo, izravno s terena, mještani su odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Kada već pogled iz Zagreba, s Markova trga i Prisavlja gdje je sjedište Ministarstva mora, ne dopire nimalo južno, a kamoli do Mljeta, otočani su prepilali jedrilicu, komade odnijeli s plaže, očistili svoju Saplunaru za kupače, spremili je za ljeto i novo vijorenje Plave zastave!

Njihov potez, naravno, nije zakonit niti ga itko može opravdati. S druge strane, čekanje je trajalo punih 13 mjeseci, a nitko nije reagirao na molbe građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:55