StoryEditorOCM
Otocijedini na otoku

Medicinska sestra na Braču dala otkaz, ginekolog bi mogao učiniti isto. Gradonačelnica je zabrinuta: ‘Grad je kupio klimu, nema ni interneta ni telefona‘

Piše PSD
30. kolovoza 2021. - 21:43

Brač bi uskoro mogao u potpunosti ostati bez ginekologa, saznaje Index.hr. 

Prema informacijama koje je putem Facebooka otkrila Ivana Marković, supetarska gradonačelnica, tijekom ponedjeljka je otkaz dala medicinska sestra, a umirovljeni ginekolog koji radi samo na četiri sata dnevno, ne zna hoće li nastaviti sa svojim angažmanom. 

- Sestra u ginekološkoj ordinaciji je dala otkaz, doktor Jašić ne zna da li će nastaviti svoj rad i dalje. Činjenica je da je Dom zdravlja SDŽ preuzeo ginekološku ordinaciju, nisu riješili sve administrativne stvari, klima uređaj ne radi cijelu godinu , a uvjeti u kojima pacijentice dolaze na pregled su kao u srednjem vijeku. Podsjećam da je iz Doma zdravlja SDŽ još u prosincu 2020. godine za Slobodnu dalmaciju došla izjava: ''Iz Splita su jučer stigli radnici tehničke službe Doma zdravlja koji će ukloniti manjkavosti u ginekološkoj ambulanti i čekaonici.''

Koje su to manjkavosti riješili budući da su tek jutros nakon pisanja novinara radnici došli u Supetar u ordinaciju tražiti internet vezu ili već što. Mogu se nalaziti sto i jedna opravdanja , ali do danas nije proradila ni klima, internet ni telefon. U međuvremenu smo ostali bez medicinske sestre, a pitanje je što će biti sa ginekologom.

U međuvremenu, Grad Supetar je kupio i donirao klimu za potrebe ginekologije da ne moramo čekati još godinu dana.

Možemo se samo nadati da će se odgovorni za organizaciju zdravstvene zaštite na otoku Braču više usredotočiti na sustavnu organizaciju i planiranje raspodjele stručnog kadra a ne gledanje u kristalnu kuglu. Ja već sada postavljam pitanja tko će zamijeniti radiologa kada ode u mirovinu? Tko će zamijeniti doktora medicine rada ? Da ne bude da nismo znali. Ili da ne prođe mail radi isključenog interneta- napisala je gradonačelnica. 

U razgovoru za Index.hr Ivana Marković kazala je kako je razgovarala s jedinim ginekologom na otoku, a radi se o dr. Branku Jašiću koji je umirovljen. 

- Dr. Jašić ima 70 godina i on je nakon odlaska u mirovinu, pristao raditi dva do tri dana u tjednu po nekoliko sati jer drugog ginekologa nemamo. Kad je otišao na godišnji, nitko ga nije mijenjao, pa ga je po povratku s godišnjeg dočekala puna ambulanta. Rekao mi je da je situacija katastrofalna, da ga je dočekala ambulanta bez klime, bez interneta i telefona. U samo jedno jutro odradio je više od 60 pregleda, i to sve bez interneta, klime, telefona. Jutros, kad sam ga zvala, rekao je da je sestra odlučila dati otkaz jer nema uvjeta za rad, a on mi je rekao da mora dobro razmisliti što će i kako će- kazala je Marković za Index.

Otkrila je i kako je već ranije lokalna zajednica Brača predložila da liječniku, ginekologu i pedijatru plaćaju dodatnih 8000 kuna na plaću pod uvjetom da dođu raditi na otok. 

- To smo ponudili, nitko nas iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije još nije zvao da bi nam nekoga doveli. Ako treba i smještaj, to se najlakše riješi. Svaka naša jedinica lokalne samouprave na Braču spremna je bilo što dati da nam nađu liječnika. Mi bismo uz njihovu redovnu plaću financirali još dodatno 8 tisuća kuna mjesečno za svakog od njih, uz uvjet da su na otoku minimalno pet godina. Pokrenuli smo inicijativu, ali rješenje je moguće jedino na nacionalnom nivou. Trebali bismo unaprijed znati tko će što stipendirati i da se na temelju toga dodjeljuje novac za rad na otocima- kazala nam je Marković.

Potreban je sustav 

- Treba se znati kad netko od liječnika i zdravstvenog osoblja odlazi u mirovinu i koga će tamo poslati. Ako treba, platit ćemo mi i smještaj, naći ćemo ga. Mi smo rekli da smo otvoreni za sve što treba, sigurno će sve kolege pronaći što treba. Treba postojati sustav na razini države, da se stipendiraju liječnici i da im je obaveza odraditi određen broj godina na otoku. Mi ćemo pokrenuti stipendije za liječnike, moramo još vidjeti koliko, one će biti veće od ostalih stipendija, uz obavezu da odrade određen broj godina na otoku. Evo nama sad za godinu dana ide radiolog u mirovinu pa potom liječnik medicine rada. Na to treba misliti- rekla  je Marković.

Index je potom razgovarao s ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Markom Rađom, koji kaže kako liječnici jednostavno ne žele raditi na otocima. 

- To je problem sa svim otocima, mi kadrovskih stanova nemamo. Problem su nam i smještaj i plaća, koja je ista i za liječnika koji radi u centru Splita i za nekog tko radi na Braču. Lokalna zajednica na Braču je prošle zime izašla s prijedlogom da bi doktoru doplaćivali još na njegovu plaću, ali nitko od liječnika još nije iskazao interes da bi otišao raditi na Brač. Jedino gdje imamo riješen smještaj za liječnika su Selca na otoku Braču i Sućuraj na Hvaru, samo tamo imamo riješeno stanovanje", rekao je Marko Rađa za Index.

Kako kaže, problem s plaćama ovisi o Vladi. 

- Vlada kreira visinu plaća, a što se tiče smještaja, to je do lokalne samouprave. Problem je što među lokalnim stanovništvom nema liječnika, a za onog tko ne živi tamo, mora se riješiti stambeno pitanje. Evo prije 10 minuta sam se čuo s Radiologijom na Hvaru, trenutno im je inženjerka radiologije na bolovanju, pa sad nema tko raditi taj posao. A sad dolje smještaja nema, pa se ne može ni slati zamjenu jer ona ne bi imala gdje spavati. Ni na natječaj za inženjera radiologije nam se nitko neće javiti jer je plaća 5500 kuna, a samo mjesečni najam stana na Hvaru je oko 4000 kuna, s tim da u sezoni ni nema slobodnih stanova- rekao nam je Rađa.

Medijima je prošloga tjedna odjeknula vijest kako u ambulanti u Supetru nije plaćne internet. Rađa objašnjava da je to zato što je doktor Jakšić do 1.12. prošle godine godine radio u privatnoj ambulanti. 

- U trenutku preuzimanja ordinacije on je pristao da će raditi na četiri sata i htio je zadržati isti telefonski broj. E sad, s obzirom na to da procedura zadržavanja istog broja traje deset-petnaest-mjesec dana, on taj broj nije otkazao. Dom zdravlja uveo je svoj telefon i internet, a on je nastavio koristiti taj svoj privatni, koji nije otkazao, a ja uopće nisam znao za to. I, eto, njemu su isključili broj. Ne znam preko kojeg je operatera bio, ali internet i telefon u Domu zdravlja i dalje normalno radi, jer nije samo ginekolog u Supetru. U Supetru su i hemodijaliza, stacionar, dvije obiteljske ambulante, pedijatar, patronaža, sve je u sastavu Doma zdravlja i sve radi- kazao je Rađa.

Nije otkazao internet

- Doktor Branko Jašić, ginekolog u Supetru trenutkom gašenja svoje privatne ordinacije nije otkazao Internet ugovoren na njegovu ordinaciju (zašto ne znam) već je nastavio isti koristiti umjesto da koristi Internet Doma zdravlja kao i sve druge službe u Domu zdravlja u Supetru. Kako račune koji glase na privatnu ordinaciju nije plaćao teleoperater je ugasio uslugu. U trenutku kad je teleoperater ugasio uslugu umjesto da tada nastavi koristiti Internet Doma zdravlja, doktor Jašić obavještava svoju stranačku kolegicu da u ordinaciji nema interneta zbog neplaćenih računa (samo čijih neplaćenih računa). Tehničari su u ponedjeljak, prvi radni da) na terenu te će uključiti mrežni kabel u računalo i ginekološka ordinacija će imati Internet i ovaj problem će biti riješen. Na kraju se nadam da doktor Jašić neće i prvi sljedeći problem koji se dogodi ići politizirati i skupljati jeftine političke bodove umjesto da se javi u Dom zdravlja da se problem što brže i kvalitetnije riješi- napisao im je. 

- Da nije tako onda bi i druge službe Doma zdravlja u Supetru ostale bez interneta i telefona, RTG, hemodijaliza, stacionar. Ono što Dom zdravlja ne plaća (niti može platiti) je račun za Internet i telefon koji glase na privatnu ordinaciju", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 01:04