StoryEditorOCM
Otocizanimljivost s hvara

Mali Doljani naučili da i koke same ‘bojaju‘ svoja jaja: naučite i vi otkud različite boje ljuski i ima li to ikakve veze s ishranom

Piše Mirko Crnčević
3. travnja 2021. - 20:38

Uskršnje je vrijeme, pa su učenici Područne škole Dol na otoku Hvaru pripremajući se za tradicijsko bojanje jaja od svog najmlađeg prijatelja Mladena Makjanića saznali da i koke same "bojaju" svoja jaja.

Naime, njegova obitelj koju čine otac Toma, vrstan mladi poljoprivrednik, mama Anastazija, već duže vrijeme poznata influencerica, i četverogodišnja seka Maria, uzgaja različite vrste koka čija su jaja isto tako različitih boja. Mladen, kao odličan prvašić, na tu temu je pripremio izvrsno izlaganje što su ga učenici pratili s velikim zanimanjem.

- Da, u školu sam donio Marans – najtamnija čokoladna jaja, Araucana – plava jaja, Olive Egger (mix Marans x Araucana) – maslinasta jaja, Easter Egger – zelena jaja i Dalmatinku – bijela jaja, a moji prijatelji za to nisu ni znali.

image
Privatni album

Jednostavno sam ih iznenadio, nakon toga smo zajedno proučavali ta jaja te uočili i razlike u njihovoj veličini. Neka su veća, neka manja, a učiteljica Anita Blašković me na kraju pohvalila, zahvalila je i meni i mojoj obitelji – govori ovaj daroviti, ali i nadasve marljivi dječačić, kao da već pohađa više razrede osnovne škole.

Osim kokica, koje su mu najdraže, Makjanići u Dolu imaju još brojne zmije, kornjače i dva psa, tako da životinjskog svijeta u tom pitoresknom hvarskom mjestu za sada ne fali.

Učiteljica dolske dice kaže da su odlučili pobliže istražiti tradicijsko bojanje jaja i naučiti kako se to radi u kapuli, cikli, blitvi, koprivi i vinu. Probali su to u školi i najviše im se svidjelo raditi u kapuli i vinu, ali kada je Mladen došao s jajima koja koke "bojaju" same oduševljenju nije bilo kraja. Školarci su baš uživali i naučili nešto novo, a bez doseljenika iz Zagreba za to zaista ne bi ni bilo prilike.

image
Privatni album

Njegov otac Toma pojašnjava da svaka pasmina koka ima karakterističnu boju ljuske jaja. Dodatno se križanjem različitih pasmina dobivaju različite i interesantne boje i to, veli, nije povezano s njihovom ishranom kako neki sumnjaju. A mi mu naravno vjerujemo, zašto i ne bi, kad je riječ o budućem veterinaru i općenito ljubitelju životinja.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 10:28