StoryEditorOCM
OtociGUŠTI POD BOROVIMA

‘Kralj cafe-aparata‘ gradi veliki biznis na dalmatinskom otoku: Naš luksuzni kamp za obiteljski odmor bit će najbolji u Europi, tražimo 140 radnika

Piše Branimir Periša
10. siječnja 2022. - 14:32

Željko Pereković, od lani novi vlasnik turističke tvrtke "Obonjan Rivijera" iz Šibenika na izvanrednoj skupštini društva postavio je novi tročlani Nadzorni odbor.

Osim njega, u tom tijelu su Kristijan Pereković te Irena Dolenčić, umjesto Dražena Grubišića-Čabe, Britanca Daniela Anthonyja Blackledgea, te Slovenca Tadeja Volfa. Potonja trojka zastupala je interese britanske kompanije za organizaciju koncerata "Sound Concert" kao dojučerašnjeg većinskog vlasnika "Obonjan Rivijere", te suvlasnika, hrvatskog "Gratioususa" i slovenske turističke agencije "CMT".

Željko Pereković, ugledni poduzetnik čiji su glavni posao već tri desetljeća samoposlužni uređaji za kavu u tvrtki "Spaz" sa 100 zaposlenih, a sve više i poslovanje s nekretninama, izvukao je šibensku firmu iz višemilijunske poslovne blokade, prekinuo sudski postupak na Trgovačkom sudu u Zadru i preuzeo vlasništvo, odradivši lanjsku sezonu na nekadašnjem Otoku mladosti koji je pod koncesijom Grada Šibenika.

Prema dostupnim informacijama, uplatio je najmanje 12 milijuna kuna na račun "Obonjan Rivijere", tvrtke kojoj je već bio imenovan privremeni stečajni upravitelj, a preuzima i druge obveze kompanije posrnule u korona krizi. Specifični turistički projekt po kojem je otok Obonjan poznat Pereković će dalje razvijati i unaprjeđivati u vlastitoj poslovnoj viziji i u partnerstvu sa sinovima Domagojem i Mislavom.

Otac i dvojica juniora naime, unatrag dvadesetak godina razvijaju koncept camping turizma, a zadnji takav projekt, nakon izlaska iz sličnog u Novalji na Pagu, im je "Olivia Green Camping", u velikom masliniku kod Tisna, s luksuznim, obiteljskim drvenim kućicama i bazenima za 700 gostiju te cjelokupnom uslugom na razini hotela s pet zvjezdica.

Utoliko je Perekovićevo preuzimanje "Obonjan Rivijere" logično, budući da je i na tome šibenskome otoku ustanovljen tip kampa s 196 luksuznih šatora, 40 pokretnih kućica i hotelom s 33 kreveta, s odlukom u širenje kapaciteta i najviše 200 do 250 zaposlenih za nekoliko godina nakon planiranih opsežnih ulaganja.

Prema izjavi Mislava Perekovića za naš list, tijekom glavne sezone Obonjan bi postao obiteljskim odredištem za odmor s izrazitim ekološkim programom, dok će izvan ljetnih mjeseci ponudu usmjeriti prema drugim sadržajima i događanjima iz sektora tzv. event-turizma. Mislav je, inače, završio studij turističkog menedžmenta i potom specijalizirao održivi turizam, a u bratskom tandemu Domagojev resor su investicije.

- Naša je ideja jednostavna: želimo biti najbolji na samo u Hrvatskoj, nego u Europi! - govore čelnici šibenske tvrtke, otkrivajući da je Obonjan, uz još jedan otok, jedini u Europi koji se koncesionira na taj način, što je samo po sebi velik izazov.

To je logistički vrlo zahtjevno, a Obonjan je po svojoj konfiguraciji idealan za dobar kamp s pet zvjezdica, što će sigurno postati kada za nekoliko godina zaokruže planiranu investiciju i školj dovedu do visoke razine koja mu tržišno pripada. Dakako, na otoku gdje se voda doprema specijalnim brodom s kopna naglasak je na ekološkoj održivosti, očuvanju borove šume i maslina i drugim prirodnim osobitostima čemu će biti prilagođen razvoj.

- Ničeg nema preko noći te će za ispunjenje našeg master plana razvoja koji još jedino dorađujemo u sitnicama trebati pet-šest godina ulaganja. To je naša jedina sigurna valuta u poslu, sve drugo jedino je lijepa priča - ističu braća Pereković.

Taj će kroki ambicioznih poslovnih planova otoka pod koncesijom lokalne uprave zacijelo pozdraviti i gradski oci. Prema riječima dogradonačelnika Danijela Milete, s novim vlasnicima u gradskoj upravi nisu detaljno razgovarali o poslovnim planovima na Obonjanu, no očekuju da će ih s time uskoro upoznati.

- U gradskoj upravi ne ulazimo u vlasničku strukturu koncesionara, no inzistirat ćemo na poštivanju ugovora s Gradom kao partnerom koji je uvijek na raspolaganju za suradnju i nama je to prioritet. Sporazum ionako podrazumijeva razvoj u fazama - kratko komentira Mileta.

Obonjan je vrlo privlačan, kaže Domagoj Pereković i najavljuje otvaranje kompleksa 1. svibnja.

- Otok vam se uvuče pod kožu, a nakon prošlog ljeta, kada smo uglavnom čistili prostor budući da se na otoku zbog korone nije radilo i bili otvoreni svega 45 dana, primjećujemo da poslovni timovi postaju više povezani - govori Domagoj.

Naš sugovornik objašnjava da je to valjda zbog otočne izolacije i vremenskih uvjeta koji puno više određuju poslovanje nego na kopnu. U svakom slučaju, treba više planiranja i logistike, pri čemu se i novi vlasnici oslanjaju na prijašnje suradnike, lokalne ljude iz Šibenika, Vodica, Biograda...

Perekovići su s nekim prijašnjim zaposlenicima obnovili ugovore, te se iskreno nadaju da će natječaj koji će raspisati tijekom siječnja za zapošljavanje 140 radnika zajedno sa sezoncima, privući lokalne ljude. Ma koliko je sve teže u turizmu zapošljavati domaće kadrove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 11:32