StoryEditor
OtociHLADAN TUŠ

Komižani u strahu za egzistenciju: ‘Ne daju nam da držimo životinje, ovo nas vodi u propast!‘ Gradonačelnica: ‘Ne možemo se vratiti životu otprije sto godina!‘

Piše Vinko Paić
8. travnja 2021. - 20:21
Andrija Vitaljić s djevojkom na svom OPG imanju u naselju Podhumlje pokraj Komiže na otoku Visu.Privatan Album

Andrija Vitaljić (28) iz Podhumlja na otoku Visu, naselju koje je sedam kilometara udaljeno od Komiže, već godinama ima obiteljski OPG u sklopu kojeg trenutačno ima sedam koza, 30-ak kokoši i tri guske. Hladni tuš Vitaljića i ostale poljoprivrednike dočekao je 30. ožujka ove godine kad je Gradsko vijeće Grada Komiže donijelo odluku prema kojoj je unutar građevinskih naselja na području Komiže zabranjeno držati domaće životinje. Konkretno kopitare (konji, magarci, mazge, mule...), papkare (goveda, ovce, koze, svinje...), peradi (kokoši, purane, guske, patke...), kuniće i druge domaće životinje. Na onim djelovima Komiže koji nisu obuhvaćeni unutar građevinskih naselja životinje se mogu držati pod uvjetom da njihovo držanje ispunjava higijensko-sanitarne, tehničke i druge uvjete, te ako su ta poljoprivredna zemljišta udaljena više od 50 metara od najbliže javne prometnice i minimalno 150 metara od najbližeg stambenog, ugostiteljskog, sakralnog ili turističkog objekta.

Andrija misli kako je do svega došlo jer se njegov susjed Vicko Mardešić, inače bivši gradonačelnik Komiže, žalio na smrad životinja.

- On se pobunio u gradu i nakon toga je sve krenulo. Iako smo od njega odvojeni betonskim zidom, a i samo njemu za ljubav htjeli smo premjestiti životinje 15 metara dalje u novosagrađenu kućicu od drveta. Odluka nikako ne odgovara nama koji se bavimo životinjama. Otok Vis je malen, sela su zbijena, teško će se moći poštivati ovi gabariti čime se sabotira i mene i 99 OPG-ova. Vode nas u propast! Ironično u cijeloj priči je što se ovo odnosi i na otoke Biševo, Svetac i Palagružu pod koje spada Komiža, kaže nam Andrija.

image
Bivši komiški gradonačelnik Vicko Mardešić ne krije da nije u dobrim odnosima s obitelji Vitaljić.

Vicko Mardešić negira da je ikoga prijavljivao, ali potvrđuje da je u narušenim odnosima s prvim susjedima.

- Bili smo u idiličnim odnosima sve dok lani nije nikla ilegalna farma koza, ovaca, kokoši, gusaka i mačaka tik uz legalno izgrađen gospodarski objekt s pet apartmana s bazenom i proizvodnjom domaćeg proizvoda. Prijavio nisam nikoga, ali sam zatražio zaštitu institucija kojima uredno plaćam sve naknade, poreze i doprinose za svoj objekt, govori Mardešić.

Na tvrdnje da mu je OPG ilegalan Vitaljić odmahuje glavom i ukazuje na činjenicu da je registriran još puno prije nego li se izgradila njegova vila na poljoprivrednom zemljištu.

- Ono se preko noći prenamijenilo u građevno čime je oštetilo susjede okolnih parcela poput Ete Martinis. Pola njene parcele gdje je izgrađena i kamena kuća preko noći je postalo poljoprivredno. On govori o zaštiti institucija. Znači li to povući veze u gradu i ugroziti sve OPG-ove na prostoru općine grada Komiže? Zašto nije bilo jednostavnije tužiti samo nas koji navodno vodimo legalnu farmu? Ovce, koze, svinje, patke i guske držao je na istom mjestu i moj pokojni djed dok je gospodin Mardešić bio gradonačelnik i gurao projekt tunogojilišta usred komiške uvale. Na isti način pokrenula se peticija koju je potpisala cijela Komiža kao što će potpisati i ovu koja se trenutno provodi.

Gradonačelnica Tonka Ivčević na sastanku je samo šturo rekla da ima problema na terenu. Ona smatra da je ovo minimalna distanca i da je odluka donesena kako bi se razvijao turizam i suživot ljudi sa životinjama. Išao sam od sela do sela i svi nam daju podršku, upravo potpisujemo peticiju i nadamo se kako ćemo sve riješiti u našu korist. Jedino što će zbog skorašnjih lokalnih izbora, ova odluka biti na snazi iduća tri mjeseca, jer se Gradsko vijeće više neće sastajati, ističe Vitaljić.

Razgovarali smo i s gradonačelnicom Komiže koja nam je rekla da mnogi gradovi na otocima, više od njih 30, imaju pravilo da se životinje ne smiju držati u naseljenim područjima. Odbacuje tvrdnje Vitaljića da je odluka donesena radi negodovanja Vicka Mardešića.  

image
Gradonačelnica Komiže i saborska zastupnica Tonka Ivčević kaže kako mnogi gradovi na otocima imaju pravilo da se životinje ne drže u naseljenim mjestima.
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Mi smo ostali jedni od zadnjih, čak i grad Vis ima to pravilo. Bitan je suživot s ljudima i tolerancija, mi se svi razvijamo, idemo naprijed, razvija se i turizam. Pa ne možemo se vratiti životu otprije sto godina. Nigdje to nije problem, osim, očito u Komiži, gdje možete u samom centru vidjeti ograđene kokoši. Nikome ne branimo da drži životinje sve dok se poštivaju sanitarni uvjeti. Nitko nema ništa protiv životinja, dapače, neka ih je što više. Niti ćemo tjerati ljude da se preko noći prilagođavaju. Stvarno se ni u snu nisam mogla nadati da će ovo stvoriti ovakav problem, zaključuje gradonačelnica Ivčević.

Mardešić zatražio ispravak

Nakon objavljenog teksta Vicko Mardešić zamolio je ispravak navoda o kupnji poljoprivrednog zemljiša i prenamjeni preko veze u građevinsko što tvrdi Vitaljić.

- Tu ni zarez nije istinit, a kamoli kleveta zbog koje će veliki poljoprivredni poduzetnik sada biti tužen, a vi ste dužni objaviti ispravak, napisao nam je u poruci Mardešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2021 21:20