StoryEditorOCM
OtociZaobišao Vijeće

‘Slobodna‘ otkriva: kolegicu iz SDP-a postavio za šeficu komunalne firme jer ‘ima viziju‘, načelnik dalmatinske općine sad je pod istragom zbog sukoba interesa

Piše Mirko Crnčević
18. studenog 2021. - 08:17
Načelnik Peronja za svoj potez nije imao potrebnu odluku Općinskog vijeća, ali tvrdi da je 'već nekoliko postupaka pred državnim Povjerenstvom završilo u njegovu korist, pa će i ovaj'Tom Dubravec/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv dužnosnika Nikše Peronje (SDP), načelnika općine Jelsa, zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Riječ je o slučaju kada je Peronja, kao jedini član Skupštine komunalne tvrtke "Jelkom", 18. ožujka i 12. studenoga 2020. imenovao vršitelja dužnosti direktora javnog poduzeća, a 30. studenoga prošle godine postavio Ružicu Visković (SDP) za "stalnu" čelnicu tvrtke, i to sve bez prethodnog prijedloga Općinskoga vijeća i uoči lokalnih izbora održanih krajem svibnja ove godine. Podsjetimo, upravo o tom potezu prvog čovjeka Jelse pisali smo 10. veljače na stranicama našeg lista iz pera kolegice Sandre Barčot.

Kontaktirali smo načelnika Peronju kako bismo doznali njegovo viđenje novog "nastavka" spomenute priče, ali samo je kratko poručio da je riječ "tek o pokretanju postupka i da to ne može dodatno komentirati".

– Učinit ću to onog trenutka kada Povjerenstvo donese pravomoćnu odluku, a budući da je već nekoliko postupaka pred tim državnim tijelom završilo u moju korist, vjerujem da će tako biti i u ovom – kazao je SDP-ov načelnik.

Budući da je u općinskom Službenom glasniku njegova odluka, među ostalim, obrazložena i formulacijom da se "radi o osobi

s vizijom koja se podudara s vizijom članova društva ('Jelkom', op.a.)", Peronja je tada na pitanje naše kolegice o kontekstu postavljanja Ružice Visković, umjesto prethodnog direktora Tonija Damjanića, odgovorio:

– Kada je riječ o novoj direktorici "Jelkoma", radi se o odličnoj pravnici, s već povećim radnim iskustvom, koja je, osim u klasičnome odvjetništvu s položenim pravosudnim ispitom, posljednje dvije godine radila na visokoj poziciji u pravnoj službi "Sunčanog Hvara". Vrlo je sposoban i dokazani kadar, pa sam stoga uvjeren da će itekako unaprijediti usluge odvoza otpada, kampova i svih ostalih djelatnosti kojima se "Jelkom" bavi.

Jelšanski načelnik tome je dodao da je "uvjeren da će upravo ona ostvariti bolju komunikaciju sa stanovništvom nego što je to bilo do tada, jer komunalne tvrtke i postoje da bi služile svojim stanovnicima, a ne obrnuto". Peronja je kazao i da je "bivši direktor Damjanić na toj dužnosti bio gotovo jedno desetljeće i da je nakon tolikog razdoblja potrebno osvježenje i unapređenje funkcionalnosti i usklađenosti, što im je i vanjska, neovisna revizija poslovanja tvrtke sugerirala".

– Na mjesto direktorice neposredno je imenovana Ružica Visković, sukladno svim zakonskim odredbama i mogućnostima. Na isti način bio je imenovan i prethodni direktor Damjanić posljednje dvije godine.

Također je isto tako imenovan i cijeli niz direktora u svim ostalim gradovima na otoku Hvaru u raznim komunalnim tvrtkama, a i većina direktora komunalnih tvrtki diljem Hrvatske, i o tome je podneseno izvješće Općinskome vijeću, koje ga je usvojilo – rekao je tada Peronja o svojem potezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 13:23