StoryEditor
Otocinesebična gesta

Josip Jurić iz Splitske supetarskom Domu zdravlja darovao 10 tisuća kuna: Novac za dijalizu donirao sam i radi sjećanja na svoju suprugu Bebu

Piše Ivica Radić
2. ožujka 2021. - 09:26
Ivica Radić

Dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, jučer je uručio zahvalnicu Josipu Juriću, Bračaninu koji je toj medicinskoj ustanovi u ime svoje pokojne supruge Bebe i svoje osobno darovao 100 tisuća kuna za poboljšanje zdravstvene zaštite u supetarskom Domu zdravlja.

Priznanje nesebičnom građaninu Juriću dodijeljeno je ispred središnje zdravstvene institucije na škoju, a novac će se utrošiti u obnovu i unapređenje uvjeta rada za Odjel hemodijalize, jer je dio postrojenja za pripremu vode star više od 20 godina, pa se nalazi na "izmaku snaga".

– Nakon razgovora s gradonačelnicom Ivanom Marković stupio sam u kontakt s dr. Rađom, koji mi je predložio da je pomoć najpotrebnija Odjelu hemodijalize, i to sam odmah prihvatio – kazao je donator s adresom stanovanja u Splitskoj, u koju se iz Banje Luke u BiH doselio 1976. godine.

Radni vijek sa svojom suprugom Bebom uglavnom je proveo u Njemačkoj, a dugi niz godina su pomagali potrebitima.

– Nisam očekivao nikakve zahvalnice, a pogotovo ne novinare i televizijske kamere. Ovo činim iz srca i to mi pričinjava zadovoljstvo – kazao je 78-godišnji Bračanin, kojemu su mnogi željeli iskazati riječi zahvale na njegovu nesebičnom činu.

Rijetke su, naime, privatne osobe koje se odlučuju na slične donacije, a posebice u ovako vrijednom iznosu. Uslugama hemodijalize koristi se 10 pacijenata koji zbog toga ne moraju triput tjedno putovati s otoka u Split.

Bez toga bi mnogim bolesnicima život bio puno teži i neizvjesniji. Najstariji pacijent na supetarskoj dijalizi ima 81 godinu, a najmlađi 34 godine. Usluge dijalize na škoju u pravilu koristi od osam do 14 osoba.

Ravnatelj dr. Rađa odao je priznanje donatoru Juriću na njegovu humanizmu i altruizmu, te je najavio kako će se u prostore i novo postrojenje za potrebe hemodijalize ukupno utrošiti oko 540 tisuća kuna, a donacija će i ubrzati i olakšati te poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2021 18:37