StoryEditorOCM
Otoci‘pala‘ vila topić

Jedan od simbola Visa sravnjen je sa zemljom, a poduzetnik koji naveliko kupuje nekretnine na otoku tamo gradi turistički kompleks. Je li Češka vila smjela biti srušena?!

Piše Damir Šarac
17. ožujka 2022. - 13:34

Rušenje Češke vile na poluotočiću Sveti Juraj u Visu uzbudilo je duhove u tom otočnom gradu jer se 120 godina stara građevina, koju je podignula hotelijerska obitelj Topić kao svoj ljetnikovac, smatrala jednim od simbola Visa.

Srušio ju je investitor Philip Vermeulen iz Južnoafričke Republike kako bi, prema najavama iz opsežnog projekta, na istome mjestu izgradio njezinu repliku, ali i još dosta toga, drugim riječima, turističko naselje.

Vermeulen kupuje po Visu

Vermeulen već dugo kupuje "neprosperitetne" objekte po Visu, koji dosad nisu završavali preobraženi u ono što je najavljivao. Prije dvadesetak godina, za 1,6 milijuna eura, kupio je bivši pogon "Jugoplastike" u Visu, gdje nije, kako je predvidio, izgradio hotel, a nakon toga je za 14,7 milijuna kuna kupio tvornicu za preradu ribe "Neptun" u Komiži, pa pogon za proizvodnju sardina prodao "Interfišu" iz Niša, a objekti su ostali prazni ili se iznamljuju kao skladišta.

Na natječaju Ministarstva državne imovine prije gotovo četiri godine, Vermeulen je bio jedini ponuditelj za kupnju Češke vile, koju je dobio za 32,2 milijuna kuna sa zemljištem od sedam hektara, te je tada najavio njezino pretvaranje u turistički kompleks, koji je u međuvremenu "narastao" sa 100 na 160 postelja.

U izvješću viške udruge "Pomalo", pak, upozorava se kako su izmjene urbanističkih planova za zonu Sveti Juraj značajne: broj luksuznih vila povećan je s tri na devet, uvećana je tlocrtna površina budućeg hotela, a lokalnoj zajednici prijeti gubitak zbog težeg iznajmljivanja kuća i apartmana u budućnosti, kao i ozbiljni problemi u opskrbi vodom.

image
Boris Kovačev/Cropix

Upozoravaju kako su već uklonjeni tradicijski objekti koji su trebali ostati sačuvani, nestale su velike površine borove šume, izmijenjena je konfiguracija terena, a očito je i da Višanima prijeti daljnji gubitak javnog prostora.

Niknut će turistički kompleks

Konzervatorski elaborat iz 2015. godine donio je smjernice obnove, u kojima stoji kako će se Vila Topić obnoviti "u postojećim gabaritima uz poštivanje izvornih materijala i boja. Uz začelje vile moguće je izvesti dogradnju, skrivenu od pogleda s mora. Gabarit dograđenog dijela mora biti podređen volumenu osnovne povijesne građevine". Nije jasno znači li konzervatorsko "obnoviti" – srušiti i izgraditi novu vilu.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica (HDZ) mišljenja je kako "statika kuće nije bila odgovarajuća, pa je odlučeno da se sruši stara i izgradi nova Češka vila", a sve se radi "sukladno urbanističkim planovima, projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli".

Usprkos ustrajnim pozivima, nije nam se javio za izjavu u povodu rušenja stare vile.

Na poluotoku Sveti Juraj, na kojem je uz srušenu Češku vilu još i povijesna crkva sv. Jurja, javna plaža Grandovac, englesko spomen-groblje, potkop bivše vojne namjene i objekti tradicijske arhitekture, drugim riječima, niknut će još jedan veliki turistički kompleks. Na više od 70 tisuća kvadrata izgradit će se hotel i više luksuznih vila s pratećim sadržajima.

Udruga 'Pomalo': Stihijski pristup uređenju


Iz udruge "Pomalo" upozoravaju kako arhitektonsko rješenje predloženih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja zone Češka vila karakterizira stihijski pristup, bez odgovarajućih ambijentalnih analiza i osmišljavanja umjetničko vrijednih koncepata.

– Rezultat ovog pristupa je gradnja stereotipnog hotela i turističkog naselja neprilagođenog kulturnom i prirodnom krajoliku. Zbog niske ambijentalne vrijednosti projekta, kao i činjenice da će dobar dio zelenila biti uništen ili zamijenjen gradnjom, smanjit će se kvaliteta vizure čitave zone.

Dugoročna posljedica provedenih građevinskih zahvata, kao i izmjena i dopuna prostornog plana zone Češka vila, jest smanjenje vrijednosti čitave zone, kao i dugoročno opadanje kvalitete života otočana – smatraju u udruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2023 09:22