StoryEditorOCM
OtociODMOR U ZELENILU

Iznad netaknutog dalmatinskoga gradića niknut će dosad neviđeni kompleks luksuznih vila, pogledajte kako će izgledati

Piše Jadranka Matić
9. studenog 2023. - 07:17

Pod nazivom "Evergreen Residences Komiža", kompanija "Xprimia grupa", specijalizirana za poslovanje u nekretninama, preko svoje tvrtke "Xprimia Projects" na otoku Visu realizira izgradnju pet luksuznih vila za odmor, vrijednih ukupno pet milijuna eura.

Na atraktivnoj lokaciji Norpina, na padini iznad samoga grada Komiže, koja se prema Generalnom urbanistićkom planu nalazi u građevnoj zoni stanovanja u zelenilu, vile će se "rasporediti" na parceli ukupne površine 4240 kvadrata, i to na način da jedna drugoj neće zaklanjati prekrasan pogled na more i staru gradsku jezgru.

- Projekt je ovoga trenutka u fazi ishođenja građevinske dozvole koju očekujemo do kraja godine – kazao je za "Slobodnu Dalmaciju" Darko Grizelj, direktor tvrtke, dodajući da bi tim slijedom tijekom 2024. godine, u suradnji s Gradom Komižom. radili na izvođenju prometnice koja je nužna za funkcioniranje gradilišta i opremanje objekata potrebnom infrastrukturom.

U rujnu iduće godine počeli bi, naime, izgradnju vila s planom završetka do proljeća-ljeta 2026. godine.

- Radi se o pet autohtonih suvremenih objekata namijenjenih iznajmljivanju, koji moraju sadržavati tri važna parametra – naglašava naš sugovornik i nabraja:

- Prvi je funkcija u prostoru, dakle da se gost koji dođe može opustiti i dobro osjećati u unutarnjem uređenju, a time i samom ambijentu prostora. Drugi je kvaliteta u izvođenju.

Vjerujemo da upravo kroz kvalitetu stvaramo dodanu vrijednost. I treći, dati najveću moguću vrijednost za cijenu koju gost plaća.

Prema Grizeljevim riječima, u poslovanju iznajmljivanja vila bit će otvoreni za sve opcije, ali će se u samom početku orijentirati na kratkoročne najmove.

- Sezonski najam ima svoje izazove i svjesni smo da ćemo se morati i time baviti, makar je jednostavnije raditi s dugoročnijim najmom, ali ni u kojem slučaju vile nećemo prodavati – naglašava direktor.

Autor idejnog projekta u Komiži je tvrtka "Log Urbis" iz Zagreba. A prema projektu svaki objekt ima koncept i tlocrt koji se prostorno i vizualno uklapa u područje.

U razmatranju je bilo više koncepata, a na kraju je odabran onaj po kojemu na parceli ostaje najviše stabala u šumarku rogača i koji opravdava naziv projekta "Evergreen Residences". Treba svakako naglasiti da će sukladno tome svaki objekt imati "zeleni krov".

Svaka vila imat će četiri sobe sa zasebnim sanitarnim čvorovima za svaku spavaći prostor, s tim da će svaki dio za odmor biti odvojen dok će dnevni dio s konceptom atrijskog tipa imati mogućnost da po želji gosta postane otvoreni prostor.

- Budući da "Evergreen Residences Komiža" provodi najsuvremeniji dizajn, vile će imati prostrane terase, svaka svoj infinity bazen, privatno wellness područje i vanjsku kuhinju, uključujući kompletnu unutarnju i vanjsku opremu za uporabu – konstatira Darko Grizelj.

Smještena na jugozapadnoj strani otoka Visa, u dubokom zaljevu, Komiža je tipično mediteransko mjesto s blagom sredozemnom klimom zbog koje je boravak ugodan i tijekom zimskih mjeseci. Kad se tome doda da se duž cijele istočne obale zaljeva nižu šljunčane plaže s izvorima pitke vode, jasan je iskazani interes investitora, posebice naglašen za područja poput Norpine.

- Predjel je komunalno opremljen, s obje strane zemljišta na kojoj će se realizirati projekt "Evergreen Residences" već se nalaze kuće i ako će sve biti u skladu s prostornim planovima našega grada, nema razloga da se vile ne grade - kaže komiška gradonačelnica Tonka Ivčević, te dodaje:

- Voljela bih da se u realizaciji ovog projekta, s kojim nisam detaljnije upoznata, maksimalno sačuva zelena površina, a radi se o jednom od najvećih nasada rogača na području Komiže.

Gradonačelnica pri tom ne krije svoju opredijeljenost za, zadnjih godina sve prisutniju, izgradnju objekata u koje građani ulažu za vlastite potrebe.

- Drago mi je da naši "lokalci" grade kuće u kojima će tu živjeti cijele godine. U svojim kućama dio mogu urediti i kao apartman za turističko iznajmljivanje, jer od nečega moraju živjeti, ali ćemo tako izbjeći da Komiža bude grad koji živi samo u sezoni – naglašava Ivčević.

Rezidencije za zagrebačke ‘face‘


Darko Grizelj je, kako je rečeno u uvodu, direktor tvrtke "Xprimia Projects" koju je 2016. godine osnovala "Xprimia" sa sjedištem u Lihtenštajnu. U poslovnim krugovima poznat je i kao direktor firme "Vile Botinec" koja je u vlasništvu projekta stanogradnje "Green Side Residence" kod zagrebačkog šoping centra "Arena".

image
‘Log Urbis‘
image
‘Log Urbis‘
image
‘Log Urbis‘
image
‘Log Urbis‘
image
‘Log Urbis‘
image
‘Log Urbis‘
image
‘Log Urbis‘
image
‘Log Urbis‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:14