StoryEditor
OtociLAUREAT ‘NOĆNJAKA‘

Ivica Radić, dopisnik ‘Slobodne‘: Ja vam obožavam i cijenim maslinu, ona je othranila moj škoj, moj Brač...

25. lipnja 2020. - 09:33

Koronavirus donio je "novitadu" i među maslinare pa će 22. izdanje Međunarodne manifestacije maslinara i uljara "Noćnjak 2020." biti prvi put – ljetno!

Uobičajeni proljetni termin u ožujku, prebačen je tako zbog pandemije u ljetni mjesec, te će od 25. do 27. lipnja zadarski hotel "Kolovare" biti domaćin svim ljudima od maslina!

– Naš "Noćnjak" trebao se održati na Braču, u Supetru i Milni, no situacija s COVID-19 infekcijom malo nam je poremetila planove, pa smo morali mijenjati termin i mjesto održavanja, no sve ostalo ostaje isto. Paneli, znanstveno-stručna izlaganja, okrugli stolovi, praktične edukacije – kaže nam Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora manifestacije za poljoprivrednike, te pojašnjava i novonastalu situaciju u svezi pojave virusa baš u Zadru, na teniskom turniru, a uoči njihova "Noćnjaka":

– Dobili smo dozvolu Kriznog stožera Zadarske županije za održavanje manifestacije, naravno sve po strogim epidemiološkim mjerama, pa sve ostaje u najavljenom ritmu.

A već uobičajeno trodnevno događanje, uz Sajam maslinarstva i uljarstva te izložbe maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda s oznakom HOP, započinje i sadnjom stabla spomen-masline ispred hotela gdje se "Noćnjak" održava.

Ujedno ovaj prestižni skup maslinara, obilježavaju i dodjele nagrada najuspješnijim uljarima i maslinarima, među kojima je i priznanje "Zlatno pero Noćnjaka za promidžbu maslinarstva, uljarstva i zadrugarstva kroz medije", a ovogodišnji laureat je Ivica Radić, dopisnik "Slobodne Dalmacije" iz Supetra.

– Drago mi je što sam dobitnik ove prestižne nagrade, i to u tako jakoj konkurenciji. No i bez priznanja, ja vam obožavam i cijenim maslinu. Pa ona je othranila moj škoj, moj Brač. Osigurala nam ostanak na otoku – komentira nam Radić, laureat ovogodišnjeg "Noćnjaka", pa dodaje:

– Desetljećima pišem o maslini i ulju, i sam imam maslinik od 80 stabala kao i ispit za maslinara, te itekako znam sve o maslinama, i teoretski i praktično.

Otkriva nam naš kolega od pera, kako je od najranijeg djetinjstva vezan za maslinu, pa ispisani tekstovi o tom dugovječnom stablu i njegovim plodovima, tek je bio logičan slijed prošlih desetljeća.

Osim brojnih tekstova s prefiksom maslina, Ivica Radić je i aktivni sudionik Svjetskog prvenstva u branju maslina, koje se zadnje dvije godine održava u Postirama, a uvijek rado preuzima i ulogu edukatora stranim gostima, kojima prezentira važnost masline za život ljudi u Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 00:42