StoryEditorOCM
OtociMODRI BIZNIS

General Gotovina pokreće veliki projekt na atraktivnoj lokaciji, već je dobio zeleno svjetlo Ministarstva gospodarstva

Piše Mišel Kalajžić
6. veljače 2024. - 16:24
General u miru Ante Gotovina s poslovnim partnerom Milanom Mandićem planira daljnja ulaganja u uzgoj ribeNikša Stipaničev/Cropix

Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavila je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

Veliko ulaganje namjerava poduzeti tvrtka "Pelagos net farma", čije je sjedište u zadarskoj Gaženici, a koja je u suvlasništvu generala u miru Ante Gotovine i njegova poslovnog partnera Milana Mandića. Kompanija na toj lokaciji namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara.

- Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala. Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš - navodi se u dokumentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:44