StoryEditor
Otocikoroni unatoč

Festival gastronomije, kulture, sporta i zabave: stanovnici Dola na Hvaru i ove godine slavili - puha

13. kolovoza 2020. - 21:55
Ekipe 'Puh', 'Avuolo' i 'Priko 13'Damir Šurjak

Stanovnici Dola na otoku Hvaru, predvođeni članovima udruge "Tartajun", i ove godine su, unatoč epidemiološkim ograničenjima, uspješno odradili 13. Puhijadu, festival gastronomije, kulture, sporta i zabave.

Dakle, opet se slavilo puha, tu milu i simpatičnu životinjicu koja je zaštitni znak mjesta, odlična delicija.

Ovogodišnja manifestacija je protekla nekako ponajviše u znaku balota. Na turniru "Dol open" sudjelovalo je 16 ekipa, a igralo se 5 + 1 s jednom balotom, narodni stil. U konačnici je "Priko 13" u utakmici za treće mjesto protiv "Konobe Kokot" slavio tijesnu pobjedu od 21:19, dok je u finalnom srazu objektivno najjači "Puh" savladao "Avuolo" s rezultatom 21:11 i tako postao pobjednik još jednog turnira.

Za tu ekipu igrali su: Boris Kekez, Mile Kokan (kap.), Denis Kapetanović, Nikola Maroević, Pero Ševelj i Fabijan Carić. U večernjem programu, pod paskom predstavnika organizatora Stjepka Duževića, podijeljeni su pehari, medalje i novčane nagrade za tri prvoplasirane ekipe, te utješne nagrade za četvrtoplasiranu ekipu, a odlukom organizatora nagrada 'Vjekoslav Radonić' za najboljeg igrača turnira pripala je Mirku Crnčeviću (Priko 13).

No, najvažnije od svega je ipak što u Dolu balote skoro svaku večer igraju i mala djeca, a to je garancija da će taj vid zabave, druženja i prijateljstva biti upražnjavan i u budućnosti.

image
Članovi udruge 'Tartajun' i predsjednik Nikša Šurjak
MIRKO CRNČEVIĆ

- Je, balote su zaista najvažnija sporedna stvar u Dolu, ali mi ni ove godine nismo zaboravili na kulturu. Imali smo izložbu fotografija "Over lapse" Marka Vodanovića, predstavljanje knjige "Hvarski triptih" Damira Carića i fantastičnu predstavu "Prvi muževi bacaju se u vodu" u izvedbi legendarne hrvatske glumice Jadranke Elezović.Svih proteklih dana bila je otvorena i galerija umjetnina "Artworks-Faros" u zgradi naše Čitovnice, a osim navedenog, jedan dio programa smo posvetili najmlađima.Tako smo upriličili biciklistički poligon za djecu u suradnji s biciklističkim klubom "Hvar Life" i "Puh free climbing", u kojem su pobijedili Tina Moškatelo i Gabrijel Garić, podijelili smo medalje i njima. Naposljetku smo odradili i prezentaciju 16. broja lista "Tartajun", a stvarno nam je žao da smo zbog aktualne situacije morali otkazati nastup grupe "VoxBox band", ali ćemo zato, nadam se, dogodine imati jednu jaču zabavu o kojoj će se pričati – kazao je Nikša Šurjak, predsjednik udruge "Tartajun".

Međutim, dobra atmosfera nije izostala unatoč ograničenjima, uz poštivanje epidemioloških mjera realizirana je manja zabava. Goste, organizatore i sudionike "Puhijade" su, u programu koji je vodio profesor Ivica Moškatelo, na prigodan način pozdravili gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa te predsjednik Doljanima prijateljske udruge "Pjover" iz Velog Grablja Ivan Zaninović - Grande.

Uz mesne specijalitete i raznolika pića u ponudi je bio pečeni puh, što bi se ono reklo "Jednega puha u dvi fete kruha" i za svojim poslom, jer je u subotu ako ne na službenom poslu valjalo štogod odraditi i doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. rujan 2020 10:30