16992602
Promo

EU projekt ŽUC-a Split "Jedan Brač" uspješno napreduje

StoryEditor
Piše PR
21. travnja 2021. - 10:00

EU projekt "Izgradnja ceste Pučišća - Povlja, dionice Pučišća - uvala Luka" svečano je predstavljen koncem prošle godine na početnoj konferenciji u Splitu pod sloganom "Jedan Brač". Projekt ukupne "težine" 60.797.696,35 kuna sufinanciran je europskim novcem iz Kohezijskog fonda. Iznos nepovratnih EU sredstava je 51.678.041,90 kuna, dok je ostatak osiguran iz državnog proračuna.

Realizacija ovog projekta prva je faza sveobuhvatnog projekta rekonstrukcije i izgradnje ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin, a za čije se preostale dvije faze planira potraživati dodatni novac iz EU-a. Prva dionica u sklopu ovog projekta uključuje izgradnju ceste na relaciji Pučišća - uvala Luka u dužini gotovo 5 kilometara (4825 m), a planirani rok za izvođenje radova je 18 mjeseci.

Koliko su radovi na otoku Braču već uznapredovali, najbolje govori činjenica da je cjelokupna trasa na dionici Pučišća - uvala Luka već probijena. Koliko će ovaj zahvat biti zahtjevan, u brojevima nam je ilustrirao voditelj Službe građenja ŽUC-a Split Hrvoje Balić, ujedno i voditelj projekta. Ukupno je planirano oko 120 tisuća kubičnih metara iskopa. Izvode se usjeci od 20 metara te nasip od 11 metara. U zidove i propuste na trasi ceste ukupno će se ugraditi oko 2 tisuće kubičnih metara betona te više od 150 tona armature. Asfaltirat će se više od 30 tisuća kvadratnih metara u dva sloja debljine 11 centimetara, što je prilično zahtjevno jer se sav taj asfalt mora dovesti s kopna.

Petar Škorić:

Izgradnja ceste Pučišća - Povlja, dionice Pučišća - uvala Luka najveći je EU projekt Županijske uprave za ceste Split i to me iznimno veseli. Zadovoljni smo dinamikom izvođenja radova i svim građevinskim elementima na terenu. Naš je cilj osigurati novac za drugu fazu projekta i u tom pogledu mogu kazati da smo već započeli s pripremnim radnjama. Odrađena su geodetska snimanja i pripremamo idejni projekt kako bismo ishodili lokacijsku dozvolu za drugu dionicu dugu nešto više od 10 kilometara. Realizacija obiju faza, odnosno povezivanje Pučišća i Povlja, preduvjet je za revitalizaciju ovog dijela otoka.

Drago nam je da su već i prvi radovi dali rezultat u smislu poticanja lokalnog stanovništva na obnovu i izgradnju kuća, uređenje zapuštenih maslinika i sl. To zapažamo prilikom svakotjednog obilaska gradilišta, gdje nam se redovito pridružuje i Marino Kaštelan, načelnik općine Pučišća. Njegove zasluge za zagovaranje ovog projekta su neupitne, kao i nemjerljiv angažman koji pruža na terenu u koordinaciji s lokalnim stanovništvom.

Program razvoja otoka omogućio nam je realizaciju ovako vrijednog projekta. Bez novca iz EU-a bilo bi nam gotovo nemoguće financirati izgradnju ove prometnice. Zaista se trudimo i pokušavamo iznaći izvore financiranja koji bi nam omogućili realizaciju sličnih projekata i u drugim dijelovima naše županije. Iako je primarna uloga ŽUC-a održavanje postojeće mreže od 1700 kilometara županijskih i lokalnih cesta, izgradnjom nove prometne infrastrukture i dalje ćemo pružati značajan doprinos jačanju gospodarstva i razvoju lokalnih zajednica u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Županijske uprave za ceste na području Splitsko-dalmatinske županije.

NAZIV PROJEKTA

IZGRADNJA CESTE PUČIŠĆA – POVLJA, DIONICA PUČIŠĆA – UVALA LUKA, KK.07.4.1.04.0002

NAZIV KORISNIKA

ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE NA PODRUČJU SPLITSKO – DALMATINSKE ŽUPANIJE

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA

60.797.696,35 HRK

EU SUFINANCIRANJE PROJEKTA

51.678.041,90 HRK

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA

29.12.2015. – 28.01.2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:26