StoryEditor
Otocinasipa se, betonira

Dok se skrivamo u kućama, korona-profiteri nam uništavaju obalu: Bračani se upravo zgražaju nad Šveđaninom koji je na otoku bespravno sagradio mul

Piše Tihana Marović, Sandra Barčot
4. travnja 2020. - 13:17

Novonastalu situaciju u kojoj većina građana boravi u svojim domovima, a nadzor službi je manji nego ikad, neki uvelike koriste, prvenstveno za ilegalne pothvate na pomorskom dobru.

Na otocima i u manjim obalnim mjestima takvi su junaci od sumještana već dobili prigodni nadimak – naziva ih se “COVID-19 profiterima”.

Od Šolte, preko Brača i Hvara do Makarskog primorja, nema gdje se ne realiziraju domišljate zamisli, betoniraju se stijene, radi se na povećim mulovima, nasipava se i gradi u moru, plaže se kroje po osobnim afinitetima pojedinaca.

Oni koji pak imaju nešto svijesti spomenuto prijavljuju, pa je tako, svjedoči nam Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, broj prijava u ožujku iznimno visok, gotovo da nije bilo dana da u županijskom sustavu nije zabilježena prijava o oskvrnuću pomorskog dobra.

– Činjenica je da neki zloupotrebljavaju situaciju smanjenog kapaciteta nadležnih službi kako bi na drzak način kršili zakone. Pojedinci su počeli koristiti situaciju s pandemijom i bespravno grade na pomorskom dobru. Svaki dan dobivamo prijave preko našeg sustava www.pomorskodobro.dalmacija.hr., nastojimo što brže obavijestiti dežurne u nadležnim institucijama, gradovima i općinama kako bi reagirali i zaustavili takvo nedopustivo ponašanje. Samo u ožujku zaprimili smo 34 dojave, što je zaista dosta. Najgore je stanje na Makarskoj rivijeri, u Podgori, na Hvaru, u Dugom Ratu, Sumpetru, na Šolti... – govori Čogelja.

Princip je djelovanja ovog sustava da nakon što građani prijave nelegalne aktivnosti, prijava ne ide samo u Županiju, nego i u Ministarstvo mora, Lučku kapetaniju i ostale inspekcije koje su nadležne za određene prekršaje.

Visoke novčane kazne

– Sada sve prikupljamo i bilježimo, čim mjere uvedene zbog koronavirusa oslabe, bit ćemo spremni za rješavanje ovih predmeta, ali i za novi val prijava. Mi nemamo ovlasti uklanjati i rušiti nelegalna djelovanja, ali u planu nam je preprekama poput “new jersey” ograda zagraditi takva područja kako bismo svima dali do znanja o čemu je riječ. Kazne su različite, ovisno o prekršajima. Najstrože su za ekološku devastaciju, imali smo lani jedan takav slučaj koji je sankcioniran kaznom od 50 tisuća kuna. Dakle, apeliram, svaki ilegalni pothvat bit će sankcioniran! – tvrdi pročelnik.

Inače, Splitsko-dalmatinska županija prva je regionalna uprava koja je svojim građanima na jednom mjestu dala uvid u online digitalni registar svih koncesija i koncesijskih odobrenja. Na digitalnom pretraživaču tako se može naći 1418 mikrolokacija i koncesija koje daje Županija, te koncesijskih odobrenja koje daju općine i gradovi, a sve kako bi svi zajedno sačuvali pomorsko dobro od devastacije.

image
Stipe Čogelja: Neki zloupotrebljavaju ovu situaciju kako bi na drzak način kršili zakone
Nikola Vilić/Hanza Media

Manjkavost hrvatskih zakona dobrano koristi domicilno stanovništvo, no vrlo brzo svemu se prilagođavaju i stranci koji su našu prekrasnu obalu izabrali za gradnju svojih vikendica, kuća za odmor ili hotela, apartmana.

Istom logikom krenuo je prije nekoliko dana s gradnjom mula i Šveđanin u uvali Vičja luka, na području bračke općine Sutivan.
Već dva desetljeća on pohodi Brač, ima dvije kuće u Milni, dvije u Sutivanu, odnosno u Vičjoj luci, u vali koja pola pripada jednoj općini, a pola drugoj.

Pa je eto Šveđanin, u bijegu od koronavirusa, iz svoje domovine došao u svoju kuću na našem otoku, pa što će sjediti besposlen – treba nešto izgraditi, pripremiti se za ljetnu sezonu, ako će je uopće biti. A u vali je već sedam “mostića”, pa zar bi ikome smetao njegov “friško naliveni” – osmi?

No smeta, jer radi se o devastaciji pomorskog dobra, dobra koje pripada svima nama, pa su građani odmah reagirali i sve prijavili na aplikaciju Splitsko-dalmatinske županije “Pomorsko je dobro”.

– Odlična je ova aplikacija, dobijemo obavijest i svi izlazimo na teren. Uz nas iz općine i komunalnog redara, već su tamo bili i djelatnici Lučke kapetanije – rekao nam je prvi čovjek Sutivana, načelnik Ranko Blažević, koji je sa svojim zamjenikom Valerijem Radmilovićem aktivan i u Stožeru civilne zaštite, pa su non-stop na terenu.
Te nam dalje kaže:

– Naš komunalni redar legitimirao je državljanina Švedske, upozorio ga da treba zaustaviti devastaciju naše obale, stopirati građenje, pa smo sve to, kao i djelatnici Lučke kapetanije, proslijedili nadležnima. Sada je na njima red da obave ono što je pod njihovom nadležnosti. Mi smo svoje obavili.

– Uzurpacija pomorskog dobra svuda je vidljiva, stariji smatraju kako im to pravo pripada od davnina, stranci se toj priči brzo prilagode i zato imamo nered. Veliki je ovo problem, koji trebamo rješavati. Trebamo se brinuti o svome! – podvlači načelnik Blažević. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 12:42