StoryEditorOCM
OtociCVJETA BIZNIS

Dalmatinska turistička meka privlači strance kao nikada do sada, cijena kvadrata vile s bazenom probija 6000 eura, ‘omrsit‘ će se i domaći, parcele idu za vrtoglave iznose

Piše Mirko Crnčević
22. studenog 2022. - 07:30

Otok Hvar je u zadnje vrijeme pod opsadom stranih investitora, a taj pritisak će se u budućnosti očito povećavati zbog liberalizacije hrvatskih propisa vezanih uz trgovanje nekretninama.

Nedavno smo izvjestili o izgradnji kompleksa s vilama koji će u samom središtu Vrboske graditi irski ulagač, a zatim su se Hvarani digli na noge zbog radova vezanih za sanaciju vile "Dalmacija" u vlasništvu srbijanskog biznismena Milana Popovića u uvali Ždrilca na Paklenim otocima. Mnogi se žale na gabarite i stil izgradnje pojedinih objekata koji nisu primjereni dosadašnjem urbanističkom uređenju hvarskih naselja.

Na škoju se nerijetko se govori o spekulativnom kapitalu, ponegdje čak i ruskom... Radi se svašta, jer neki investitori, a takvih je dosta, kupuju zapuštano poljoprivredno zemljište, zatim ga svim silama i uz pomoć lokalnih političara nastoje "ugurati" u prostorne planove kao građevinsko, čime mu se i više od 10 puta povećava vrijednost ili osnivaju OPG-ove da bi na njima gradili velebne objekte.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

Time se osiromašuje domaći čovjek, koji se pri namjeravanoj izgradnji često susreće s nizom poteškoća, a ako netko može potezom pera preko noći u tolikoj mjeri promijeniti vrijednost zemljišta onda se to doživljava i kao idealna prilika za koruptivne radnje. O tome se nažalost malo govori, to nadležna državna tijela gotovo ni ne istražuju.

Kako doznajemo, u Hvaru će se, poviše parkirališta hotela "Amfora", odnosno iznad Ulice biskupa Jurja Dubokovića, graditi sedam-osam vila koje bi, kako se može vidjeti na nacionalnom Informativnom sustavu prostornog uređenja mogle imati i bazene.

Vile bi trebale "niknuti" na parcelu od 3654 četvorna metra na predjelu Ograde, na sjevernozapadnom dijelu grada, koja se vlasnički vodi na hotelsku tvrtku "Sunčani Hvar". Sada su od izvornog zemljišta formirane još tri parcele.

Za sve njih su u hvarskoj ispostavi Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Županije splitsko-dalmatinske tijekom rujna i listopada zaprimljeni zahtjevi za izdavanje dozvole za individualne stambene građevine. U međuvremenu su zahtjevi ocijenjeni "urednima", što znači da su investitori dostavili sve tražene dokumente za planirane projekte.

image

Podrucje iznad hotela ‘Amfora‘ gdje će i hotelska tvrtka ‘Sunčani Hvar‘ graditi vile i novo parkiralište na dvije etaže te trg s vertikalnom komunikacijom za stambene objekte

Mirko Crnčević

Dakle, najveća otočna hotelska tvrtka ide za novim vidom ponude, a Hvarani se pitaju kakve će se cijene za nju tražiti kada se trenutno "premium soba" samo za jednu do dvije osobe (noćenje i doručak) u hotelu "Palace Elisabeth" nudi za čak 444 eura.

No, sjevernije od parkirališta i spomenutih terena "Sunčanog Hvara" je najveće zemljište od 6551 kvadrat, čiji je većinski vlasnik tvrtka "Sunčani vrh" iz Zagreba iza koje je stajao Mislav Lizatović, dok ostatak drži Barbara Kovačić Domančić iz Splita.

Spomenutu (nekretninsku) firmu su kasnije vodili Česi, da bi je naposljetku, očito sa zemljištem, preuzela zagrebačka tvrtka "MFI Real Estate Adriatic", čiji je čelni čovjek Jason Charles Schubert iz SAD-a.

O vlasniku te tvrtke Hvarani gotovo ništa ne znaju, osim da je u toj zoni bio spreman otkupiti još jedno građevinsko zemljište na kojem se također može izgraditi četiri-pet vila, međutim, ono je prodano jednom Hvaraninu navodno za iznos od 1,3 milijuna eura. Prema tome, kvadrat građevinskog zemljišta na tom predjelu prodaje se za otprilike 350 eura, dok se na drugom kraju grada zapušteno poljoprivredno zemljište plaćalo ispod 10 eura po metru četvornom.

image

Prikaz mjesta izgradnje vila iznad hotela ‘Amfora‘ u Hvaru

Infomacijski sustav prostornog uređenja

Uglavnom, i Schubert namjerava graditi vile, građevine stambene namjene i bazen. Zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole su usvojeni 27. i 29. srpnja 2021., odnosno 3. listopada 2022. godine. Ali to je samo dio zemljišta, nešto više od polovine, jer mu je za sada (21. svibnja 2022.) odbijen zahtjev za izdavanje "papira" na lokaciji gdje je kanio izgraditi obiteljsku kuću s bazenom.

Recimo i to da će se na sadašnjem parkiralištu hotela "Amfora", površine 2104 kvadrata, graditi prvo parkiralište na dvije etaže na otoku Hvaru, te trg s vertikalnom komunikacijom za stambene objekte na susjednoj parceli. Uredan zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je važeći od 21. listopada 2022. godine, tako da će sve to biti funkcionalno.

Nešto više o gradnji objekata, osobito njihovim gabaritima, pokušali smo doznati od županijskog resora za graditeljstvo, te hotelske tvrtke "Sunčani Hvar", no odgovore na upite nismo dobili ni nakon nekoliko telefonskih komunikacija, pa ni požurnica.

image
Mirko Crnčević

Dakle, informacije kriju k‘o zmija noge, valjda zbog toga što se pribojavaju negativnih komentara, kakvih je bilo i na projekt izgradnje vila u centru hvarske Male Venecije. No, zato se može čuti da se kvadrat takvih vila na škoju već odavno prodaje za 5000 do 6000 eura.

Jedino je pitanje je li se to tako i prijavljuje Poreznoj upravi, ali u svakom slučaju da se zaraditi lijep novac na atraktivnoj hvarskoj zemlji. Ipak, mnogi dvoje je li investitori istodobno dovoljno ulažu u komunalnu infrastrukturu neophodnu za takve i slične projekte kojih je, kako rekosmo, na otoku sve više i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 01:38