StoryEditorOCM
Otocidalmatinski umami

Brački tajni sastojak za najslasnija jela osvaja gurmane: priprema traje više od 20 sati, no udružila su se četiri Bračanina i otočka delikatesa sada stidljivo izlazi na tržište

Piše Dalmacija SD
21. studenog 2022. - 13:30

Četiri OPG-a s Brača krenula su u revitalizaciju pomalo zapostavljenog otočkog proizvoda - varenika.

“Brački varenik” još prije dvije godine dobio je od Europske komisije “oznaku europskog podrijetla” čime je upisan u “registar izvornosti”, a tako je i zaštićen na području cijele Europske unije.

Varenik služi kao dodatak umacima, a proizvodi se posebnim postupkom ukuhavanja soka grožđa. Proces pripreme traje i preko dvadeset sati tijekom kojih se povećava koncentracija fenolnih spojeva, a ujedno se povećava i antioksidacijski kapacitet. 

image
PR

OPG-ovi Ljubomira Kurtića, Šimice Žuvića, Jakše Cvitanića i Marka Franulića nastoje vratiti varenik u upotrebu i plasirati ga na tržište, te polako uspijevaju zaintrigirati zaljubljenike u kulinarstvo.

Varenik se opisuje kao slatka viskozna tekućina medne arome, a koristi se i u pripremi nekih od autohtonih bračkih slastica poput kumpeta. Dakako, varenik se može koristiti i u pripremi mesnih i ribljih umaka, sastavni je dio pašticade, gulaša, jela od divljači, dobro se slaže i kao ukras sladoleda. A brački se OPG-ovi trude predstaviti ga i domaćim i stranim gurmanima. Lagano i pomalo stidljivo pojavljuje se i u domaćim dućanima delikatesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 07:12