StoryEditor
OtociPOŠTUJU SE MJERE

Brački Krizni stožer: Laž je da izdajemo propusnice zbog odlaska u kupovinu ‘autića i golduna‘. Sve strogo kontroliramo, pogotovo trajekte

Piše Diana Barbarić
4. travnja 2020. - 11:41
Lažna propusnica neke je nasmijala, ali neke i dobro uznemirilaHanza Media, FB

U vrijeme epidemije koronavirusa i rigoroznih mjera ograničavanja kretanja, dio građana svjedoči kako im je prilično teško doći do propusnice koja bi im omogućila da iz opravdanih razloga napuste mjesto prebivališta. Istovremeno društvenim mrežama kruži propusnica koju je navodno izdao Stožer civilne zaštite općine Sutivan kojom se stranci daje propusnica kako bi otišao u Supetar unuku kupiti "autić i goldune".

Iako su mnogi, usprkos formi i pečatu, posumnjali u njezinu istinitost, tim više što je datirana na 1. travnja, bilo je i onih koji su povjeravali u njezinu autentičnost pa ih je i naljutilo kako se nekima gleda kroz prste.

- O propusnici koja je postala pravi viralni hit na internetu možemo ponoviti samo službeni stav naše policije kako nije izdana za takvu svrhu, niti se s njom netko pojavio na punktovima na kojima se iste provjeravaju. Zaživjela je samo u virtualnom svijetu i riječ je o prvoaprilskoj šali koja je, premda očito samo zafrkancija, sav naš trud posljednjih dvadesetak dana bacila u drugi plan. Nadamo se da je ovo bio izoliran slučaj i da se ovakve stvari više neće ponavljati jer nam samo otežavaju rad i odvraćaju nas od rješavanja stvarnih problema - pomalo se na cijelu ovu situaciju ljute u Kriznom stožeru otoka Brača.

Kako nam javlja Jakov Zlatar, voditelj službe informiranja bračkog Kriznog stožera, njihovi gradski i općinski stožeri izdali su od početka primjene mjere preko tisuću propusnica, a napominje i kako je uglavnom riječ o međumjesnom prometu na samom otoku, s obzirom da Brač ima osam jedinica lokalne samouprave (sedam općina i Grad Supetar). 

- Većina puka na otoku se bavi poljoprivredom, ribarstvom i ovčarstvom, a gotovo svi u nabavkama svojih potrepština gravitiraju gradu Supetru u kojem se nalaze opskrbni centri, benzinska postaja, zdravstvene usluge pa je stalan pritisak na izdavanje velikog broja propusnica razumljiv i očekivan i nadležni stožeri CZ to rješavaju brzo i efikasno. Pod jačom kontrolom jest trajektni promet kod kojeg je procedura izdavanja propusnica stroža- kaže Zlatar, te dodaje da se propusnice za odlazak s otoka i dolazak na otok izdaju samo za zaista opravdane slučajeve uz one koji su prirodom stvari izuzeti iz odluke poput opskrbe, žurnih službi i medicinskih slučajeva.

image
Zvonimir Barišin/Arhiv/ HANZA MEDIA

Što se tiče situacije s koronavirusom, stanje na otoku Braču je zadovoljavajuće, nemaju zabilježen ni jedan pozitivan slučaj, a u suradnji s epidemiološkom službom i policijom strogo nadziru one kojima su propisane mjere samoizolacije.

- Trenutno u tom režimu imamo 19 slučajeva, svima je na raspolaganju zdravstvena skrb, a za eventualnu dostavu hrane, lijekova i ostalih potrepština brine se interventni tim Crvenog križa Brač. Svi se oni na zadovoljavajući način pridržavaju svih naših naputaka - ističe Jakov Zlatar uz napomenu kako se i sve ostale mjere koje je propisao Nacionalni stožer CZ RH, od rada trgovina, preko zabrane okupljanja na javnim mjestima do funkcioniranja javne uprave u ovim posebnim uvjetima, u potpunosti provode na čitavom području otoka.

U njihovom nadzoru sudjeluju timovi CZ otoka u koje su kao ispomoć uključeni i pripadnici vatrogasaca, HGSS-a i Crvenog križa. Upozoravaju ljude na potrebu pridržavanja mjera, a u slučaju kršenja o tome obavještavaju policiju koja onda ureduje prema svojim ovlastima.

- Svime rukovodi Krizni stožer otoka kojeg su zajednički i jednoglasnom odlukom osnovali načelnici svih bračkih općina i gradonačelnica grada Supetra i na čijem čelu je kao načelnik Nikola Martinić Dragan, inače vatrogasac i zapovjednik vatrogasnog operativnog područja Brač. U sklopu KSOB-a djeluje i call centar koji na broju 097-651 9550 i na e mail info@stozerbrac.com od početka izbijanja krize 24 sata dnevno puku otoka odgovara na pitanja i pojašnjava načine pridržavanja svih odluka, mjera i naputaka koje u borbi protiv epidemije donose NSCZ RH, Vlada Rh i HZZJZ - informira nas Zlatar, te upućuje i na njihovu web stranicu stozerbrac.com koja sadrži sve linkove na sve relevantne sadržaje vezane za koronavirus i na kojoj se svakodnevno objavljuju sve službene informacije o zaštiti od i borbi protiv COVID-19 bolesti.

 

#KRIZNI STOŽER NA BRAČU#KORONAVIRUS#PROPUSNICE ZA OTOKE#SUPETAR#SUTIVAN

Izdvojeno

22. svibanj 2020 13:39