StoryEditor
Otociteški maheri

Brač trese nova građevinska afera: otkriveno da su kuće i zgrade na atraktivnim lokacijama uz more nicale za tren i to dok su komunalci bili na odmoru! Sve je gradila ista firma

Piše Vladimir Urukalo
14. svibnja 2022. - 13:02

Dok se očekuje skorašnje podizanje optužnice u velikoj USKOK-ovoj aferi pokrenutoj krajem prošle godine zbog malverzacija sa zemljištem i ishodovanjem građevinskih dozvola za atraktivne lokacije u bračkim uvalama koje nikad nisu bile građevne, posebice na području Milne, na splitski je Županijski sud stigla optužnica USKOK-a koja se također bavi ilegalnom gradnjom, no ne u Milni već na području općine Bol.

image

+

Tom Dubravec/Cropix

I dok je priča oko Milne, koju je razotkrio tamošnji načelnik Frane Lozić, zbog čega je primao i ozbiljne prijetnje smrću, bila medijski svojedobno vrlo eksponirana, u bračkoj Općini Bol odvijala se gotovo identična situacija koju je inicirao tadašnji načelnik Tihomir Marinković, koja dosad nije bila javno poznata. U prvoj je priči zbog zlouporabe položaja i ovlasti uhićena te je u istražnom zatvoru dva mjeseca bila zadržana Snežana Bralić (62), nekadašnja voditeljica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ispostave u Supetru, a kazneno su prijavljeni Tonči Kelam (50) kao poticatelj te tri geodeta i jedan arhitekt.

Sumnjivi potpisi

U ovoj drugoj, bolskoj priči, USKOK je za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje optužio Bralićkinog tadašnjeg potčinjenog referenta Francija Šeparovića (62) iz Supetra, koji je to činio na poticaj Tončija Cvitanovića (57), vlasnika obrta "Bilić", njegova godinu dana mlađeg brata Jakše, zatim Vinka Vrsalovića (82), kojem su braća Cvitanović nećaci, te Vinka Klarića (61), zaposlenika Cvitanovićeva obrta i Branimira Marinkovića (74), Tončijeva punca.

Šeparović je tako, po USKOK-u, a nakon što su ostali prijavljeni podnijeli zahtjeve za donošenje rješenja o izvedenom stanju više nezakonito izgrađenih zgrada koje nisu bile vidljive na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađene na osnovi snimanja započetog 21. lipnja 2011. godine, poduzeo radnje iz svojih ovlasti da se ta rješenja ozakone. Potpisivao je i Općini Bol upućivao zahtjeve za donošenje rješenja o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, neistinito u ispravama navodeći da su za to ispunjeni zakonski uvjeti.

image

Južna strana Brača 

Paun Paunovic/Cropix
image

Tihomir Marinković

HANZA MEDIA

Rješenje Općine bilo je, tumači USKOK u optužnici, preduvjet da Šeparović kao službena osoba može izraditi konačno rješenje o izvedenom stanju i predati ga šefici Bralić na potpis da se ti objekti mogu legalizirati.

Kao gljive nakon kiše

'Krajem 2015. ili početkom 2016. godine, dok su službenici Općine Bol bili na godišnjem odmoru, šetajući se kroz Bol u smjeru Zlatnog rata zamijetio sam jednu zgradu koja dotad nije postojala i koja je niknula doslovno preko noći. Komunalni je redar naknadno utvrdio da je investitor jedan od braće Cvitanić, a poslije je utvrdio i postojanje još jedne zgrade, čiji je investitor bio Marinković. Tijekom siječnja 2016. dobili smo još tri dojave o nezakonito izgrađenim zgradama koje su po svom izgledu bile iste ili vrlo slične, što je upućivalo na to da ih je izgradila ista osoba.

image
Vojko Bašić/Cropix

Bile su to jednostavne zgrade izgrađene od betonskih blokova praktički bez temelja, a koje su građene da se stvori privid da na određenom zemljištu postoji nekakav građevinski objekt kako bi se kroz kasnije izmjene projektne dokumentacije i slično tu moglo izgraditi objekte za turističku namjenu, kazao je istražiteljima tadašnji općinski načelnik, dodajući da su svi objekti, koliko on zna, naknadno i uklonjeni nakon prijava građevinskoj inspekciji.

image

Južna strana Brača 

Paun Paunovic/Cropix

Tadašnji pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bol Stipe Karmelić je istražiteljima naveo da su svi objekti izgrađeni tijekom božićnih blagdana krajem 2015. godine, da ih je sve gradio Tonči Cvitanić koji ima građevinski obrt s desetak zaposlenih, i da su građeni jeftino i brzo od istih materijala dok su djelatnici Općine, pa tako i komunalni redar bili na godišnjim odmorima, a sve kako bi se izbjegle prijave.

- Svi su pokušali objekte legalizirati preko Šeparovića, koji je bio s njima u nekom dogovoru, a javno se po mjestu govorilo da on u ladicama ima više bianco zahtjeva koji su imali klasu i urudžbeni broj i datum prije 30. lipnja 2013., što je bio zadnji dan za podnošenje takvog zahtjeva. Takav bi se zahtjev mogao popuniti odgovarajućim podacima nakon proteka roka, a govorilo se i da on to ne radi besplatno - ispričao je, uz ostalo, Karmelić.

Optuženi Franci Šeparović: 'Bio sam obični ćato koji prikuplja podatke'

U svojoj obrani Franci Šeparović je odgovornost prebacio na svoju tadašnju šeficu Snežanu Bralić. Tvrdio je da nikad ne bi potpisao nešto što se ne vidi niti bi izradio takvo rješenje, navodeći da je on bio samo obični "ćato" koji prikuplja podatke koje treba da bi se nešto na kraju legaliziralo i da nikom nije omogućio nezakonitu legalizaciju.

- Odbio sam tko zna koliko zahtjeva među tisućama za koje sam bio zadužen. Ova četiri predmeta sam rješavao kako jesam, a okrivljenike ne poznam, oni su za mene samo broj. U svim predmetima sam izlazio na lokacije gdje su objekti bili i oni su tad postojali, bili su izgrađeni od bloketa, nedovršeni, ali ne znam tko ih je gradio.... Samo u ova četiri predmeta sam Općini slao dopise da izračuna naknadu a da mi stranke nisu dostavile uvjerenje Državne geodetske uprave - rekao je prvooptuženi referent Šeparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 14:42