StoryEditorOCM
Otocinema ne može

Blago mjestu koje ovakvu facu ima! Dok su se drugi kupali i govorili mu da je lud, brački ‘Herkules‘ uzeo je u ruke mašur, motiku, mašklin i macu - pogledajte što je napravio

Piše Ivica Radić
3. kolovoza 2022. - 20:55

Što mogu ljudska volja i snaga njegovih mišića učiniti najbolje je u ove vrele ljetne dane primjerom posvjedočio Bračanin Tonči Janjiš iz Postira. Svoj projekt izgradnje stotinu metara duge i 1,30 metara metar široke ceste priveo je svrsi i predao na korištenje. Riječ je, naime, više o betoniranoj stazi koji vodi do pjeskovite uvale Lovrećine, a po površini odgovara trotoaru. Osim za pješake i izletnike staza je ubrzo postala i omiljena ruta biciklista.

- Moji glavni i osnovni alati bili su mašur, motika, mašklin i velika maca. Nije bilo nikakvih drugih alata i strojeva. Sve sam uradio sam dok su mi općina Postira i njezina Turistička zajednica donirali postavljanje betona i ogradne mreže - kazao je zadovoljno Tonči Janjiš dok je na otvaranju svoga puta primao čestitke sa svih strana.

Riječ je, naime, o putu koji je obnovljen nakon pedeset godina i zahvaljujući 'Herkulesu' Janjišu ponovno je stavljen u funkciju . On je, naime, bio zatrpan miniranjem kada se gradila nova cestovna prometnica i već je bio zaboravljen. Davno ranije taj put su koristili svećenici benediktinci koji su u Lovrećini imali svoju baziliku.

image
Ivica Radić

Na obnovu puta potaknula ga je i činjenica da u neposrednoj blizini ima i kućicu koju iznajmljuje turistima pa će sada i oni imati civiliziranu pristup i do kućice i do kupališta Lovrećine.

- Bilo je kamenih gromada od dvije i pol tone koje sam morao razbijati macama pa potom ugrađivati u nosive zidove. Više puta mi se punta (šiljak) od motike od udaraca iskrivila, a znao sam s vremena na vrijeme pritući sebi i pokoji prst. Međutim moja želja je bila jača od svega toga - kazao je Janjiš koji je najveći dio puta sagradio lanjskog ljeta. Dok su se mnogi kupali u moru on je u znaju podizao put i sav godišnji odmor potrošio je na tom svom projektu na kojega je izuzetno ponosan.

Kad je krenuo u taj zahtjevni posao bez ikakve pomoći tehnike mnogi su u Postirima sumnjičavo vrtjeli glavom sumnjajući u rezultate njegovog posla. Priznao je, bilo je i onih koji su mu govorili 'ti si lud', a sada ti isti kada su vidjeli što ljudska ruka može napraviti, tvrde, 'zaslužio si nagradu'.

Na početku ceste stoji kamena ploča na kojoj je klesarskim rukopisom Pero Mikačić, Janjišev prijatelj, uklesao spomen na taj događaj.

I još nešto - postirski 'Herkules' Janjiš je o svom trošku svoje prijatelje i susjede počastio bračkim janjcem na ražnju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 06:00