StoryEditorOCM
OtociVLADIN CRVENI KARTON

Bivšem slovačkom dopremijeru već drugi put odbijena izgradnja marine na Hvaru vrijedne pola milijarde kuna, doznajemo zbog čega mu ‘pada‘ koncesija

Piše Mirko Crnčević
22. studenog 2021. - 10:07

Na prijedlog Ministarstva mora, Vlada je odbila ponude tvrtke "Marina Sućuraj" pristigle u sklopu postupka za potencijalno davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i korištenja luke nautičkog turizma u Sućurju na otoku Hvaru, ocijenivši je kao - neurednu.

Time je ujedno i poništen proces koji je izazvao veliku buru u najistočnijem mjestu na tom škoju, posebice zbog činjenice što je interes za izgradnju luke s 250 vezova iskazao slovački poduzetnik Ľudovít Černák, nekadašnji ministar gospodarstva i zamijenik premijera te zemlje.

Time su na svoje došli svi građani koji su svojedobno negodovali smatrajući da će velika marina u njihovu malome mistu naštetiti obližnjim kupalištima, zelenim površinama, pa i ukupnoj ekološkoj slici tog dijela Hvara.

Potpuno razumljivo, s druge strane ima i onih koji su zabrinuti što se u najistočnijem mjestu na otoku neće tako brzo ostvariti projekt čija je ukupna vrijednost u 30-godišnjem koncesijskom razdoblju bila procijenjena na gotovo pola milijarde kuna, budući da je pod koncesiju za 250 vezova trebao ići 100.251 četvorni metar kopnenog i morskog prostora.

- Prethodni natječaj za dodjeljivanje koncesije je 2018. godine također bio poništen s obrazloženjem da "ovlaštenik koncesije nije osigurao obaveznu garanciju poslovne banke u iznosu od jedan posto ukupne vrijednosti projekta", što je bio jedan od uvjeta.

Općina Sućuraj je, u prvom redu zbog gospodarskog napretka i potencijalnog zapošljavanja ljudi, od početka zainteresirana za izgradnju te marine, pa smo s naše strane učinili sve da do toga i dođe. Stoga sada zaista nismo zadovoljni da ponuda nije bila izrađena i dostavljena u skladu s traženjima koja je Vlada postavila u postupku – kazao je Ivan Slavić (HDZ), sućurajski načelnik.

U najnovijem obrazloženju iz Banskih dvora navodi se da je "uvidom u dostavljeni idejni projekt investitora utvrđeno da nadležno tijelo, u ovom slučaju Ministarstvo prostornoga uređenja, ne bi izdalo potrebnu potvrdu za idejni projekt, jer nije u skladu s dokumentima prostornog uređenja, osnosno Urbanističkim planom uređenja luke nautičkog turizma Sućuraj". U konačnici, ponuda kao takva naprosto očito postala neprihvatljiva i, pravno gledano, neuredna.

Time se izgradnja nautičkog objekta u Sućurju prolongira na duže vrijeme, investitor i Općina ostaju bez željenog projekta, a ni država neće moći ubirati koncesijsku naknadu tijekom dugogodišnjeg razdoblja.

Kada govorimo o tvrtki "Marina Sućuraj" recimo i to da je njezin osnivač prije dvije godine bila firma "Sitno Holding Real Estate" sa sjedištem u slovačkoj metropoli Bratislavi.

Široj javnosti ta je nekretninska kompanija poznata i po kupnji velikih zemljišnih površina na otoku Ugljanu u sklopu natječaja koji je raspisala Općina Preko za razvoj turističke zone "Mačjak – Šumljak", što je izazvalo veliko negodovanje građana i lokalne oporbe zbog sumnje u pogodovanje inozemnom ulagaču i njegovim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 21:40