StoryEditorOCM
OtociCIJEV U MORE

Bezobzirna devastacija plaže nadomak Splita, a sezona nije ni na vidiku! Pogledajte kako stranci zidaju na javnom dobru

Piše Sandra Barčot
20. veljače 2024. - 14:19

Evo nove devastacije na pomorskom dobru, prvih ovoljetnih "lasta", koju sve češće provode i inozemni državljani ne hajući niti za hrvatske zakone, a poglavito ne strahujući od naših institucija i potencijalnih kazni.

Stanovnici Slatina na otoku Čiovu poslali su našoj redakciji fotografije građevinskih radova s kojih je vidljivo da se beton još nije ni stisnuo, tražeći i našu pomoć kako bi se "pogurali" odgovorni i napokon reagirali na već prijavljivano ugrožavanje javne (pri)obalne površine od strane susjede im Poljakinje i slovačke tvrtke koje su suvlasnice vile za iznajmljivanje i okolnog zemljišta, ukupne površine oko 500 četvornih metara.

image
Snimio čitatelj

Budući da je, prema tvrdnjama stanovnika mjesta na sjevernoj obali škoja, već i ranije bilo "intervencija" u prostoru od inozemnih suvlasnika nekretnine u prvom redu do mora, koji imaju vilu "Sun and sea" ("Sunce i more") na šljunčanoj plaži zvanoj Dionice, točno na granici Slatina koje administrativno pripadaju Gradu Splitu i Arbanije koja je dio Grada Trogira.

No, očito njima nije dovoljno samo "sunce i more", pa su već ranije izgrađenu betonsku stazu preko kupališta koje se nalazi na parceli koja je, kako je razvodno iz zemljišnih knjiga, uknjižena kao (državno) pomorsko dobro, sada popločali bijelim kamenom. I to sve do, isto tako, prethodno betoniranog mula.

image
Snimio čitatelj

Ni to nije sve, već je plastična odvodna cijev, nadamo se kako se radi o vodi ili kišnici s krova, a ne o fekalijama, "montirana" u te betonske skaline do mora. Ostavljajući slobodan pad za ispust koji sada ide preko plaže gdje se kupaju svi, pa najvjerovatnije i gosti apartmanskog objekta.

- Sve smo prijavili odgovornima, i komunalnim redarima, a upoznat je i Mjesni odbor Slatine. Poslan je i e-mail gradskoj tvrtki "Splitska obala".

Inspektori su i do sada intervenirali, ali se oni nikoga ne boje! Samo nastavljaju s gradnjom koju su zamislili, bez obzira što uništavaju okoliš i pomorsko dobro. Nije ih briga – žale se mještani, svjesni kako je ovo tek početak ovosezonske devastacije uz plaže, budući da počinju topliji dani, a treba apartmane, vile i ugostiteljske objekte pripremiti za ljeto.

Sad samo čekamo i reakciju odgovornih.

image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:34