StoryEditorOCM
OtociALARMANTNO STANJE

Bez jedinoga ginekologa ostaje čak 4600 Bračanki. Liječnik zatvorio vrata ordinacije jer želi u mirovinu, a trudnice se pitaju: Gdje ćemo sada?!

Piše Ivica Radić
3. prosinca 2020. - 19:46

Žene s otoka Brača, njih 4600, od početka ovog mjeseca ostale su bez jedine ginekološke ordinacije na škoju, koja se nalazila u prostorima Doma zdravlja u Supetru.

Vrata svoje ambulante zatvorio je dr. Branko Jašić, specijalist ginekologije i opstetricije koji je punih 35 godina skrbio o zdravlju otočanki. Taj se liječnik sada odlučio za konačni odlazak u mirovinu, za koju već godinama ima sve potrebne uvjete.

Istini za volju, dr. Jašić je uvjete za umirovljenje stekao prije pet godina, ali je, dobro poznavajući situaciju na medicinskoj "sceni" naše regije i uz manjak raspoloživih kadrova, svake godine tražio i dobio odobrenje za produljenje rada u Supetru. Njegove pacijentice ostale su, malo je reći, zatečene porukom ostavljenom na ulazu u ambulantu.

image
Poruka na vratima ambulante šokirala je pacijentice
Ivica Radić

- Dr. Jašić odlazi u mirovinu 1. 12. 2020.! Do daljnjega ambulanta ne ordinira - piše na papiru koji je zalijepljen na vrata središnjeg bračkog zdravstvenog objekta.

Potpuno očekivano, nastalo stanje izazvalo je plimni val nezadovoljstva na najnaseljenijem srednjodalmatinskom škoju, posebice među trudnicama i rodiljama koje su u ovo vrijeme pandemije koronavirusa prisiljene na svaki, pa i najmanji kontrolni pregled, putovati u Split. Na tom tragu je i poruka koju je posredstvom elektroničke pošte na adresu naše redakcije poslala jedna od pacijentica jedinog bračkog ginekologa.

- Ordinacija dr. Jašića bila je jedina na našem otoku koja je specijalizirana za medicinsku zaštitu svih nas žena. I kada ne bismo svjedočili aktualnoj pandemiji, zdravlje bi nam trebalo biti na prvom mjestu, kako nama koje više nismo u "klasičnoj" rodiljskoj dobi, tako još više i trudnicama koje moraju obavljati redovite preglede. Gdje će sve one, a da ne moraju odlaziti u Split i tamošnju bolnicu ili ordinacije - pita se naša čitateljica.

image
Poznati specijalist kreće na pregovore s vodstvom županijskog Doma zdravlja
Jadran Bašić

Stanje je, blago rečeno, alarmantno, jer dr. Jašić kao specijalist vodi brigu o 4600 žena i upravo toliko kartona ima u svojoj ordinaciji. Na otoku ordinira od 1985. godine i važna je karika u sustavu zdravstvene zaštite stanovništva.

Kako doznajemo, postoji zakonska mogućnost da jedini brački ginekolog nastavi raditi na pola radnog vremena. Međutim, hoće li dr. Branko Jašić i vodstvo županijskog Doma zdravlja na čelu s dr. Markom Rađom postići dogovor oko daljnjeg angažmana ovog specijalista, ostaje tek vidjeti, pa u tom smislu i tinja nada pacijentica supetarske ambulante.

U svakom slučaju, otvoreno pitanje ginekološke skrbi na otoku Braču treba hitno riješiti, jer se nitko nema pravo poigravati sa zdravljem žena, osobito na našim škojima u kojima je demografska politika ključan čimbenik ostanka i opstanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 22:01