StoryEditorOCM
OtociNEMA MILOSTI

Bageri ‘napali‘ ilegalne privatne kuće na Braču uz žestoko policijsko osiguranje, pogledajte fotografije rušenja

Piše Ivica Radić Sandra Barčot
12. svibnja 2023. - 16:21

Prvi na "meti" bagera danas su bili ilegalno izgrađeni privatni objekti u Mircima kod Supetra na otoku Braču.

Bespravno podignute nekretnine na dvjema susjednim parcelama iznad državne ceste Supetar – ​Sutivan – ​Milna, uklonili su sami vlasnici.

Prije dolaska strojeva, vlasnik zapadne parcele, sa zagrebačkom adresom, koji dan ranije je porušio svoje objekte, dok je vlasnica dviju nekretnina na istočnom terenu, čija je adresa na otoku Braču, to učinila na dan zakazanog rušenja, jer je vjerojatno zaključila kako će je to manje koštati.

Prema našim saznanjima, prvi objekt površine oko 40 četvornih metara i drugi od dvadesetak kvadrata pretvoreni su u prašinu. Kuć(ic)e su izgrađene izvan građevinske zone, a u vlasničkim listovima i dalje se vode kao pašnjaci.

Iako je rušenje osiguravalo više policajaca, nije bilo potrebe za njihovim intervencijama, jer je sve prošlo bez problema. Za vrijeme uklanjanja objekata na svom zemljištu, odnosno imanju bila je vlasnica Anđelka Guillard, ali se umjesto nje novinarima obratio supetarski odvjetnik Josip Anzulović Mirošević, njezin pravni zastupnik.

– Do rušenja nije trebalo doći, jer smo zatražili odgodu i predočili vjerodostojnu dokumentaciju. U tijeku je postupak legalizacije objekata, a na katastarskim kartama jedan je objekt vidljiv 2011. godine, a jedan kasnije – kazao je odvjetnik.

image
Ivica Radić

Edita Šore, predsjednica Mjesnog odbora Mirca, naglasila je kako se prostor mora štititi od devastacije i neplanske izgradnje, ali istodobno smatra kako bi preventivne akcije i zakonska regulativa trebala biti puno učinkovitije s ciljem da se bespravna gradnja spriječi u začetku.

– U konačnici, od rušenja svi gubimo i ne smije se dozvoliti da se izgradi objekt, kuća ili njihov dio pa da se tek onda kreće u akciju uklanjanja – naglasila je Šore.

– Podržavamo sankcioniranje nelegalnih graditelja, na koje mi kao Grad konstantno i upozoravamo. Pozdravljamo akciju Državnog inspektorata, jer reda u prostoru treba biti – reakcija je Ivane Marković (SDP), supetarske gradonačelnice, na čijem je području, u Mircima, počelo rušenje dvaju ilegalnih objekata.

– Samo mi nije jasno da nemamo nikada povratnu informaciju kada prijavimo ilegalnu gradnju Državnom inspektoratu! Pa barem bismo mi trebali znati što se radi na našem području, građani su nas izabrali da uvodimo red, a kada prijavimo inspektoratu, nemamo nikakva saznanja što se poduzelo i hoće li se poduzeti, a red je da tu informaciju pružimo i našim građanima.

Naš komunalni redar izlazi na teren, piše prijave, Grad Supetar donosi prostorne planove, Županija izdaje građevinske dozvole, a o rušenju na otoku doznali smo iz Slobodne Dalmacije – zaključila je Marković.

image
Ivica Radić
image
Ivica Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:30