StoryEditorOCM
OtociMIRISNI ŠKOJI

Aroma Fest u Jelsi okupio proizvođače i stručnjake kojima je cilj zaštita hvarske lavande, a vide i razvojni potencijal ljekovitog i aromatičnog bilja

26. listopada 2020. - 23:17

U Jelsi na otoku Hvaru održan je prvi Aroma Fest u organizaciji LAG-a Škoji s partnerima - udrugom Trim iz Vrboske i udrugom proizvođača ljekovitog i aromatičnog bilja Hvar Herbae.

-Više od 30-ak ljudi se skupilo kako bi prisustvovali predavanju prof. dr.sc Ivice Ljubenkova o zaštiti hvarske lavande (u dijalektu levande) i o aromaterapiji i ljekovitom bilju kao razvojnom potencijalu čitavog područja LAG-a koje je vodila Mara Doljak, mag. pharm, osnivačica i direktorica Aromare d.o.o. i ravnateljica ustanove Aroma Centar. Svakako smo zadovoljni brojem izlagača i polaznika obzirom na aktualnu situaciju zbog pandemije - kazala nam je Adela Duboković,voditeljica te Lokalne akcijske grupe koja obuhvaća otoke Hvar, Vis i Šoltu.

Organizatori su pokrenuli Aroma Fest radi pozicioniranja i značaja ljekovitog i aromatičnog bilja s obzirom na njegov veliki razvojni potencijal. Trenutno rade na zaštiti izvornosti hvarske lavande, u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša

Ovom prigodom, nakon izlaganja o zaštiti hvarske levande, u raspravi je bilo riječ o tome koju sortu zaštititi, a istaknuto je kako su proizvođači koji se zaista trude prodavati baš hvarsku levandu nezadovoljni zbog onih koji uvoze lavandu i prodaju ju pod tim imenom. Upravo bi ova zaštita, kazao je prof. Ljubenkov, tome stala na kraj, te nitko više ne bi smio rabiti taj naziv ukoliko nije dobio certifikat.

-Mara Doljak uvela nas je u svijet aromaterapije. Imali smo prilike iskusiti i malu radionicu mirisa i kako djeluje na osjećaje. Nadalje, pokazala je kako napraviti nadgradnju proizvodnji, kako spojiti eterična ulja s turizmom i dala ideje za daljnji razvoj poduzetnišva u ovom sektoru. Dotakla se i aktualne pandemije i o tome kako imamo resurse ovdje na otoku za vrlo jednostavnu izradu svog prirodnog dezinficijensa, daleko jačeg od onog sintetičkog - informirala je Adela Duboković

Na Aroma Festu su članice udruge Trim prezentirale svoje proizvode od ljekovitog bilja, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva - Opg Pajina i Opg Grgo Lučić.

LAG Škoji predstavio je i virtualnu platformu "O - Kupi otok", koja direktno spaja kupce s proizvođačima.

-LAG Škoji će svakako nastaviti razvijati ovaj sektor budući da je ovaj sektor veoma zanimljiv i značajan za naše područje te nam je važan dio misije razvojne strategije. Nadajmo se da nas sljedeće godine neće spriječiti pandemija uzrokovana koronavirusom te ćemo moći napraviti i sajam i radionice kako smo to prvotno zamislil, kao i da će se uistinu ovo naše područje moći dičiti kao mirisno i ljekovito područje - istaknula je Adela Duboković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 20:29