StoryEditorOCM
OtociNETAKNUTI SLOJ

Antičko blago u hrvatskoj luci iznenadilo je i arheologe, pogledajte što su otkrili u podmorju zapadnog dijela otoka

Piše Mirko Crnčević
11. siječnja 2023. - 09:37

U podmorju grada Hvara nedavno su se odvijala intenzivna arheološka istraživanja pod vodstvom hvarske tvrtke "Kantharos" u suradnji s Gradom i Županijom splitsko-dalmatinskom.

Istraživanja su obavljena u uvali Vira sjeverno od grada i u samoj hvarskoj luci.

- Podvodnim arheološkim rekognosciranjem podmorja uvala Vira, Pribinja i Kalober, pronađeni su brojni i vrijedni arheološki nalazi koji potvrđuju važnost i kontinuitet funkcioniranja tog područja kao luka (sidrišta i potencijalnih pristaništa), odnosno naselja i gospodarskih objekata vezanih za njih od prapovijesti do najnovijeg doba odnosno kroz razdoblje od 3000 godina – ističe Eduard Visković, voditelj istraživanja.

Najraniji pronađeni nalazi datiraju iz prapovijesnog razdoblja, koji dokazuju postojanje brončanodobnog kulturnog sloja i korištenje luke u tom razdoblju. Relativna rijetkost predmetnih površinskih nalaza u odnosu na količinu prapovijesnih nalaza na kopnenom dijelu uvale dijelom je očekivana budući da je većina nalaza vjerojatno zatrpana pod stoljetnim naslagama pijeska i mulja, te tek treba biti otkrivena budućim arheološkim iskopavanjima.

- Brojniji su nalazi iz razdoblja antike i kasne antike pronađeni na morskom dnu, što također ne iznenađenje kada znamo da je naselje Hvar u tom razdoblju izrazito važan punkt transjadranskih pomorskih putova i dužobalnih pomorskih pravaca.

Uvale Vira i Pribinja su odlično sidrište za lošeg vremena te su vjerojatno služile i kao luke preko koje je naselje Hvar komuniciralo s drevnim Farosom, pa i ostatkom škoja pošto je to bila najjednostavnija komunikacija s otočnim naseljima – dodaje Visković.

S obzirom na ukupne rezultate, naš sugovornik zaključuje da se u podvodnom dijelu uvale Vira i okolnih uvala s kojima tvori cjelinu (Pribinja, Kalober) pokazuje izrazito bogatstvo arheoloških nalaza, te su buduća podvodna istraživanja ključna i nužna da bi se pronašli daljnji ostaci.

No, posljednjim radovima otvorene su i dvije arheološke sonde u hvarskoj luci, jedna ispred Arsenala, najvažnije vojnopomorske zgrade u Hvaru i unutar Mandrača, zatvorene srednjovjekovne komunalne lučice koja se nalazi odmah do Arsenala.

- Uglavnom, sonda ispred Arsenala nije dala važnijih nalaza, naime, novovjekovni nasip je tolike debljne da arheolozi nisu uspjeli dokopati do netaknutog arheološkog sloja.

Istraživanje u Mandraču je bilo plodonosnije, pronađen je intakni antički sloj s puno arheološkog materijala. A cilj ovog projekta je kroz višegodišnje istraživanje na više lokacija u gradskoj luci dobiti jasniju sliku o njenom korištenju kroz određena povijesna razdoblja što će onda dopuniti povijesnu sliku naselja koje je nastalo uz luku i zbog nje – zaključuje naš sugovornik.

image
‘Kantharos‘
image
‘Kantharos‘
image
‘Kantharos‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 03:09