StoryEditorOCM
DalmacijaPOSLJEDICE NEVREMENA

Olujna južina potopila više brodova, radnici Lučke kapetanije imaju pune ruke posla s izronjavanjem i tegljenjem, najzahtjevnije akcije tek slijede

19. studenog 2019. - 18:00

Dežurne službe su današnji dan bez padalina iskoristile kako bi sanirale posljedice olujnog nevremena koje je proteklog tjedna zahvatilo Dalmaciju.

Tako su službenici Lučke kapetanije Split jutros uspješno okončali koordiniranu akciju izrona i teglja jedrilice koja je potonula još 12. studenoga.

Naime, jedrilica "Blue Nose" do potonuća je boravila na vezu Brodoremontnog brodogradilišta u Vranjicu, gdje se uslijed olujnog nevremena ispunila morem te potonula do razine palube.

- S obzirom na to da je jedrilica bila vezana između druge dvije brodice, iz Lučke kapetanije Split odmah po dojavi izdan je nalog za dodatno osiguravanje sve tri brodice od eventualne štete tijekom trajanja nevremena.

U tom smislu je Kapetanija u dogovoru s vlasnikom jedrilice angažirala ronilačku skupinu, sačinjenu od članova Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, koji su provjerili brodski trup i potopljenu unutrašnjost jedrilice te su odmah izvršili sanaciju otvora ispod razine mora.

Tako je jedrilica osposobljena za djelomičan izron potopnim spremnicima zraka, kako bi se plovilo osiguralo od potpunog potonuća, a što je posljedično moglo ugroziti susjedna dva plovila za koja je potonula jedrilica bila privezana.

Ronioci su u odradili i 24-satna dežurstva tijekom trajanja nevremena, kako bi podrtinu održali u plutajućem stanju, bez ugroze za druge brodove - javljaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tvrtka, koja je angažirana u ovoj aktivnosti, djeluje i na poslovima uklanjanja podrtine broda "Marko Polo I" u Povljima, čije će uklanjanje započeti sljedeći tjedan, a u tu svrhu angažirana podvodna pneumatska pila, kojom će ronioci podrtinu potonuloga broda rezati na manje komade te uklanjati iz mora.

Nažalost, tu nije kraj budući da će nakon toga uslijediti uklanjanju podrtine plutajućeg restorana "Čelica" u Trogiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:59