StoryEditor
ObalaPRIZNANJE ZA ‘ORION‘

Zvijezde se vide i iz Makarske: najveće moguće priznanje koje može dobiti neka udruga tehničke kulture ‘sletjelo‘ pod Biokovo

Piše Dijana Turić
8. travnja 2021. - 18:02
Predsjednik 'Oriona' Gloryan Grabner u Astro parku  Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Makarska astronomska Udruga Društvo za astronomska i ufološka proučavanja - DAUP "Orion" dobila je najveće priznanje koje jedna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj može dobiti, a to je godišnja državna nagrada "Faust Vrančić" za 2020. godinu.
Kako nam je kazao predsjednik "Oriona" Gloryan Grabner, ova nagrada je kruna rada Udruge kroz 20-godišnje razdoblje.

- Ovo nam je i poticaj da se i dalje borimo za našu djecu i mlade, i pokušamo ih što više formirati kroz ovu plemenitu znanstveno-tehničku disciplinu u odgovorne ljude koji trebaju dalje nastaviti izgrađivati našu zajednicu. Nagradu posvećujem svim članovima "Oriona", posebno mladima, koji su svih ovih godina predano radili, pripremali i provodili kako edukacije, tako i radionice u astronomiji te na taj način najbolje prezentirali i promicali našu Udrugu u javnosti - kazao je Grabner.

Za spas Zemlje

Inače, u obrazloženju nagrade "Orionu" kojeg je predložila Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, navedeno je kako je "Orion" udruga tehničke kulture koja punih 20 godina radi i promiče tehnički odgoj među djecom i mladima te je odgovorna za formiranje djece i mladih u STEM području u gradu Makarskoj i mjestima Makarskog primorja.

Uspjeh u radu duguje entuzijazmu članova Udruge koji nesebično stečena znanja i tehničke vještine prezentiraju djeci i mladima u raznim aktivnostima astronomskog rada, kako u sklopu Astro škole i znanstveno-popularne manifestacije i objave na društvenim mrežama, tako i u razvoju ekološke svijesti u međunarodnim projektima "Sat Zemlje“ i "Zelena čistka“ koju je DAUP "Orion" prvi upriličio ne samo u gradu Makarskoj i Primorju, već i u Republici Hrvatskoj.

Svoj put u tehnici Udruga je započela nabavkom teleskopa i uređenjem zapuštenog prostora u astronomsku učionicu, zatim je izgradila zvjezdarnicu. Od jednako zapuštenog okoliša napravljen je Dječji astro park - prvo znanstveno igralište astronomske tematike i sve to prikupljanjem donacija. Udruga je dobitnik Povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture 2009. godine za izniman doprinos razvoju tehničke kulture, kao i mnogobrojnih drugih priznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 22:10