StoryEditor
ObalaJADNA ŽIVOTINJA

Zvala se Elza. Imala je dvije godine. Nije bila ranjena, nije bila ozlijeđena. Bila je izgladnjela do kostiju. Do smrti! Gdje su policija, inspektori?

Piše Matea Gugić Magaš
25. siječnja 2021. - 21:19
Elza je svoju posljednju bitku - izgubila...Zadarski Azil

Volonterke Zadarskog azila ponovno su se, po tko zna koji put, susrele s ljudskom zlobom i mučnom spoznajom da postoji netko tko bi ovom dragom biću mogao nanijeti ovakvu bol. Naime, u subotu popodne zaprimile su do kostiju izgladnjelu crnu, dvogodišnju kuju koja je bila na rubu smrti. Pokušale su napraviti sve, zajedno s veterinarom, no, nažalost, malenoj nije bilo spasa.

Uginula je u nedjelju. Zvala se Elza.

image
Elza je svoju posljednju bitku - izgubila...
Zadarski Azil

"Ona nije bila ranjena, ona nije bila ozlijeđena. Bila je izgladnjena do maksimuma! Njezina temperatura tijela bila je toliko niska da ju toplomjer nije mogao očitati. Veterinar je petnaest minuta tražio venu jer u tom jadnom tijelu nije bilo krvi... Dobila je sve potrebne lijekove, vitamine, infuziju... U znak zahvale dala nam je maleni trzaj, na kratko je trepnula, čisto onako da nam da do znanja da neće odustati, da će se boriti. Barem ja volim misliti da je to značilo...", opisala nam je to užasno popodne jedna od volonterki azila koja je psa preuzela, zaključivši kako takvo stanje nije od jučer, ni od prije tjedan dana, već je zanemarivanje trajalo jako dugo.

- Pronašla ju je jedna mještana Sukošana, točnije njezin pas koji je ovo jadno tijelo nanjušio u nekom grmlju. Saznale smo poslije da je pas imao vlasnika, koji je otprije poznat po zanemarivanju, no on je oprao ruke i prebacio lopticu na prijašnjeg vlasnika od kojeg je psa dobio natrag. Sve smo prijavili nadležnim službama, ali, nažalost, osobno nemamo previše vjere u institucije.

image
Elza je svoju posljednju bitku - izgubila...
Zadarski Azil

Elza je posljednje dane života provela na lancu, na hladnoći, pod vedrim nebom. Sama, gladna i ostavljena. Netko je htio da umre, da mu više ne bude problem pa ju je pustio da ugine sama, u nekom grmu. Samo da naglasim, ta osoba ima još jednog psa - ogorčeno nam je ispričala jedna od volonterki, rekavši kako osobno nikad nije vidjela gori slučaj zanemarivanja.

- Prvi put sam u svojih pet godina rada u azilu vidjela da je pas umro od gladi. Prizor tog jadnog psa je bio prestrašan, slike koje smo objavile ni upola ne prikazuju stanje u kojem je ona bila. Bila je to crna, zaleđena vreća kostiju. Poduzele smo pravne mjere jer ne želimo da ova smrt prođe nekažnjeno i bude zaboravljena – zaključila je volonterka.

image
Elza je svoju posljednju bitku - izgubila...
Zadarski Azil

U posljednjem postu posvećenom nesretnoj Elzi djevojke su napisale:

"Otišla si tiho i nečujno. Tamo gdje više ne boli. U redu je, mila, znamo da si dala sve od sebe... A sada idi, trči preko duge, preko polja nebeskih. Do jednog dana, kada ćemo se opet sresti. A do tada, nikad nećeš biti zaboravljena Nekada davno, netko nebitan ti je dao ime Elza. Imala si samo dvije godine svog života. Taj netko će odgovarati za ovo što ti je učinio, obećavamo ti!"

Nažalost, ovo nije jedini slučaj zlostavljanja životinja na zadarskom području: prije nekoliko mjeseci upravo su djevojke azila primile na skrb izgladnjelog lovačkog psa koji je pronađen ostavljen na Velebitu, a drugi u kamenolomu kod Benkovca.

Tada su iz Udruge "Prijatelji životinja" komentirali kako se gotovo uvijek radi o posavskim i istarskim goničima ili psima slične vrste kakve u Dalmaciji naviše drže lovci. Ni u tim slučajevima nitko nije kazneno odgovaro. Elzin slučaj ovaj put preuzela je poznata Udruga za pravnu zaštitu životinja, ANIMALEX, koja je protiv vlasnika podigla kaznenu prijavu.

Upit smo o Elzi poslali Udruzi "Prijatelji životinja" te Državnom inspektoratu. Do zaključka ovog teksta nitko nam se nije javio.

ZEMLJA HRVATSKA Zakon je kod nas samo mrtvo slovo...


Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje, a propisana je kazna veća od 30 tisuća kuna.

Također, skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne ljubimce, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30 tisuća kuna, a tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 10:48