StoryEditor
Obalažupanijska skupština

Mostovka Milija Baldić Lukšić: Tko će vratiti 10 milijuna eura koje je bivši župan utrošio u bazen u Dugopolju? Ževrnja: Vi taj projekt ne razumijete

21. veljače 2021. - 11:12
Duje Klarić/Cropix

Neoubičajeno, subotnje jutro vijećnici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije provode u dvorani splitskog FESB-a, na 39. sjednici.

Pred 41 regionalnim zastupnikom od ukupno njih 51, je rasprava o 36. točaka dnevnog reda, a odmah je krenulo burno prozivkom vijećnika Pametnog Ante Renića koji pita župana Blaženka Bobana zašto nije reagirao na izjave svog koalicijskog partnera Željka Keruma.

Kerum je naime javno prozivao i kazao kako se koalicijski partneri dogovaraju o svemu, pa i o pročelničkim mjestima kao i o rezultatima natječaja.

Boban je odmah sve negirao pojašnjavajući da svoje dragocjeno vrijeme kao župan sa svim obvezama, ne želi trošiti na komentiranje mnogobrojnih objava po medijima.

Ilegalna gradnja na plaži u Makarskoj

No Renić je tražio i od pročelnika Stipe Čogelje, zašto se ilegalno gradi na plaži ispred hotela “Romana” u Makarskoj, a nemaju koncesiju.

image
Ante Renić, Pametno
Duje Klarić/Cropix

- Prvi smo reagirali i već 27. siječnja zaustavili daljnje radove. Tri su inspekcije bile na tom području, nema nepravilnosti, ali mi smo zaustavili radove jer koncesionar nema dozvolu za gradnju po koncesiji. Pokrenuto je traženje za novu koncesiju i za tu gradnju, no još uvijek nema uvjeta da bi dokumentaciju za dopunu koncesije stavili pred Skupštinu koja o tome odlučuje, dok je koncesionar već počeo izvoditi građevinske radove, po pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. Ako je ona ispravna onda koncesionar ima pravo gradnje, a provjeru njene pravomoćnosti te poništenje dozvole ne radi županija već inspekcije ministarstva uprave – pojasnio je Čogelja, dodajući kako su upravo njegov Odjel za turizam i pomorstvo prvi reagirali na ove radove.

Najbolji učenici umalo ostali bez nagrada?

image
Igor Skoko, Centar
Duje Klarić/Cropix

- Zašto ste novac za nagrade najboljim učenicima i profesorima Splitsko-dalmatinske županije, a radi se oko 280.000 kuna proslijedili - dalje? Zašto ove godine nema nagrada najboljima učenicima? - pitao je Igor Skoko iz stranke Centar, župana Bobana, na što im je vladajući iz kvote HDZ-a odgovorio:

- Niste u pravu, imamo dodjelu nagrada učenicima i ove godine!

- Reagirali ste na nagrade tek kada sam ja pitao za to, a novac je već bio proslijeđen na drugu stranu. To mi je potvrdio i pročelnik Tomislav Đonlić. Tek prije dva dana ste poslali upite ravnateljima škola da vam daju popis najboljih učenika i profesora, popis onih koji su zaslužili nagrade. Pa to su simbolične novčane nagrade, a i to im ukidate... - nije se dao Skoko.

Puljak: Program rada Skupštine je 'mumija'

image
Duje Klarić/Cropix


image
Duje Klarić/Cropix

A onda su na scenu nastupile žene i bile još konkretnije!

- I ovaj "Program rada Županijske skupštine SDŽ" je tek “mumija” u rukama, nešto što se stalno ponavlja, nakon 4 godine rada, na kraju mandata, opet sve isto, bez unaprijeđena za razne skupine društva. Ovaj program je recikliranje administrativnih obveza koje županija ima, a mi vijećnici smo bez imalo utjecaja. Sve odluke se donose u krugu malog broja ljudi, a mi samo dolazimo dignuti ruke. Nepotrebno i nekorisno sjedimo ovdje. Vladajući vladaju, a nismo potrebni ni jedni ni drugi... - konkretna je bila Lucija Puljak vijećnica Pametnog, na osvrt četvrte točke dnevnog reda "Program rada Županijske skupštine SDŽ".

- Pridružit ću vam se u ovakvim ocjenama, toliko sam puta predlagao Međustranačko vijeće, no niti jedan od naših traženja i iskoraka, nikada nije usvojen! - prisnažio je i SDP-ovac Mate Martinić.

Prozvala je rad upravnih odjela te vladajućih i Milija Baldić Lukšić (Most):

- Ne informirate vijećnike za sve teme! Evo jučer otvarale su se ordinacije i ljekarna na Kili, što pohvaljujem svim srcem, no ni članovi Odbora za zdravstvo, ni vijećnici nisu bili informirani o tome niti pozvani. Očito je počela predizborna kampanja, no mogli ste ikoga obavijesti a ne samo HDZ-ovce. Svi drugi vijećnici informacije što se događa na području SDŽ-i saznaju iz medija, kao oporba uopće nismo informirani. Čiji je to propust, čija je to greška? I recite mi tko će vratiti 10 milijuna eura koje je bivši župan Zlatko Ževrnja utrošio u bazen u Dugopolju?

- Poštovana vijećnice, vi taj projekt ne razumijete! Ujedno trebate svi znati kako je ovaj "Program rada" tek okvirni program za odjele - odriješit je bio prozvani Zlatko Ževrnja (HDZ).

Dok je pročelnica Marija Čizmić samo je još jednom ponovila kako je njen Odjel za pravne poslove SDŽ, svim vijećnicima uvijek bio na raspolaganju za sva pitanja i odgovore, te dodatne informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 07:06