StoryEditorOCM
ObalaVELIKO ‘NE‘ BEROŠU!

Župan Dobroslavić: ‘Bolnica državi? Neprihvatljivo! Samo jedan dom zdravlja u županiji? Razborito, ali ne u slučaju Dubrovačko-neretvanske županije‘

Piše Silvia Rudinović
6. listopada 2022. - 14:09
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i ministar zdravstva Vili Beroš  Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Centralizacija domova zdravlja nije dobro rješenje geografski specifičan za jug Hrvatske niti će donijeti uštede, upozoravaju ravnatelji tih zdravstvenih ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Vjeruju kako njihove argumente protiv centralizacije  podržava župan Nikola Dobroslavić koji se u srijedu susreo s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

- Dubrovačko-neretvanska županija podržava reformu zdravstva jer, unatoč činjenici da nam je zdravstvo kvalitetno, trebaju mu bolja rješenja u financiranju i određena organizacijska poboljšanja - odgovaraju iz županijske uprave te na upit o rezultatima razgovora s ministrom Berošem koji se tiču zdravstvenih ustanova u ovoj županiji, navode: 

"Od iznesenih prijedloga, na sastanku smo izrazili primjedbe po pitanju triju točaka:

1. Nije nam prihvatljiv prijenos osnivačkih prava općih bolnica na državu, jer smatramo da se ciljevi reforme mogu postići i bez centralizacije tih ustanova.

2. U pogledu broja domova zdravlja smatramo da specifičan zemljopisni položaj županije opravdava iznimku od, inače razboritog, pristupa da u županiji bude jedan dom zdravlja.

3. Za sanitetski prijevoz smatramo da osnivačima treba prepustiti odluku hoće li ga organizirati pri Hitnoj medicini ili domovima zdravlja, jer nam je sadašnji ustroj u tom pogledu dobar".

 

Ravnatelji domova zdravlja iz Dubrovačko-neretvanske županije poručuju: Takav potez išao bi na štetu pacijenata, a uštede bi bile minimalne

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 10:54