StoryEditor
ObalaSTRATEŠKI DOKUMENT

Župan Boban: Za godinu dana imat ćemo Bibliju ponašanja na pomorskom dobru! Njegov pročelnik ističe i da uvode red na Vruji, ali da Ministarstvo oteže

16. lipnja 2020. - 23:10

– Izradit ćemo bibliju reguliranja svih normi na pomorskom dobru, ali i šire, kako bi za našu djecu zaštitili prirodne ljepote najljepšeg dijela obale na svijetu. A upravo ste vi, stručnjaci, brana zaštite ovog pojasa, raja na zemlji!

Tim riječima pozdravio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban brojne gradonačelnike i načelnike općina, kao i stručnjake koji su sudjelovali na prvoj radionici izrade "Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područje Splitsko-dalmatinske županije".

Dokument je to koji rijetke zemlje na Mediteranu imaju, pa je nakon Šibensko-kninske županije, i naša Splitsko-dalmatinska druga županija u državi koja će i na papir, stručno "staviti" kako bi se trebalo sačuvati prirodne ljepote, morski okoliš od utjecaja klimatskih promjena, ali i od nas ljudi koji ga obožavamo "betonirati" i zatrpavati smećem.

Smjernice za 100 godina

– Ovaj plan je strateški dokument za područje obalnog pojasa i morskog okoliša, koji će postaviti glavne smjernice za idućih 100 godina upravljanja ovim područjem, te ga tako sačuvati za naše unuke. Ujedno ćemo kroz EU fondove osigurati do 70 posto nepovratnih sredstava koje se dobivaju zbog klimatskih promjena i anuliranje sveg onog što one uzrokuju – naglasio je Stipe Čogelja, regionalni pročelnik za turizam i pomorstvo, te dodao kako će se plan napraviti na nivou županije, a zatim "spustiti" na lokalne prostorne planove kako bi bili spremni na prilagodbu za klimatske promjene. Takav plan, veli, već imaju Kaštela i to zbog opasnosti od plime.

Istaknuto je kako je u njemu i sprječavanje devastacije pomorskog dobra, a i kroz aplikaciju "Pomorsko je dobro" radi se na osvještavanju građana jer svi moramo štititi našu obalu. U provedbi ovog posla regionalnoj upravi posao itekako otežava činjenica da nemaju inspekcijski nadzor, jer trenutačno čak pet tijela kontrolira devastaciju pomorskog dobra, pa često dolazi i do preklapanja djelovanja, što naravno koriste – devastatori.

– Radimo, trudimo se pa smo sve napravili i u slučaju betoniranja Vruje, gdje smo oduzeli koncesiju, i čekamo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rješenje za stupanje u posjed pomorskog dobra koje je pod koncesijom. No, ni naših pet požurnica prema Ministarstvu još nije urodilo plodom, ali ne odustajemo – uvest ćemo reda! Iako trenutačno do novog zakona imamo samo ulogu koordinatora između inspekcijskih službi – obećao je mladi pročelnik, a u tom nastojanju itekako će mu dobar alat biti i ovaj plan, koji će regulirati gdje se što može graditi, gdje treba imati zelenu zonu, gdje je najbolje imati luku ili marinu.

Svemu ovom je prisnažio i Ognjen Škunca, voditelj tima izrađivača plana iz "Zadruge Granum Salis", koji je naglasio kako se tematika obrađuje kroz šest cjelina – od upravljanja prostorom, čuvanja krajobraza, prilagodbe klimatskim promjenama i novim izazovima koje donose poplave, preko plima, požara te promjena na pomorskom dobru, gdje svjedočimo devastacijama i lošom praksom upravljanja obalom.

Bolje i sada nego nikada

Okupljenim čelnicima jedinica lokalnih samouprava s otoka koji su sudjelovali na prvoj radionici i drugi stručnjaci su iznijeli sve što je važno za ovaj plan, odnosno kako ćemo ga provesti u djelo kada bude kompletiran za godinu dana, učinkovito upravljati danim prostorom, ali i sanirati uništeni obalni pojas. Druga radionica bit će za načelnike kopnenih općina i gradova koji imaju izlaz na more, dok je treća rezervirana za za primorske čelnike.

Sve ovo su pozdravili i "škojari" – gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, pa Hvara Rikardo Novak, načelnik Milne Frane Lozić, Bola Tihomir Marinković, Šolte Nikola Cecić-Karuzić, Postira Siniša Marović, Sutivana Ranko Blažević, Nerežišća Svemir Obilinović, ali i pročelnica Starog Grada Mihaela Petrić te Antonieta Trgo, predstavnica udruge iz Krila Jesenica, i mnogi drugi.

– Ma bolje je napraviti plan i sada nego nikako, jer svi mi moramo zaštititi pomorsko dobro. Na primjeru moje Šolte mogu reći kako mi sve prijavljujemo, no puno puta razne inspekcije sve gurnu u škafetin, a ima situacija kad se prijavi nekoga jer je poznat, dok se 20 drugih devastatora skrije ispod njega. Pozivam sve inspekcije neka dođu i sruše sve ilegalno na Šolti, a ne da sve te izgradnje bez papira gledamo godinama – rezolutan je Nikola Cecić-Karuzić.

Kao i on, i svi ostali se nadaju kako će okončanjem ovog plana biti uređeni svi odnosi u turizmu, marikulturi, ribarstvu i ekologiji, te kako će biti važan pomak u očuvanju i pametnom ponašanju prema našem blagu. Kako je istaknuo župan Boban ovo će biti "Biblija ponašanja na pomorskom dobru", na resursu koji je sudbinski važan za sve nas, jer svi mi isključivo živimo od turizma!


Pod patronatom pročelnika Stipe Čogelje i Matee Dorčić iz Županije, izvršitelj plana je "Zadruga Granum Salis" iz Zagreba, čiji predstavnici će voditi program radionice. Voditelj tima izrađivača je mr. sc. Ognjen Škunca, dipl. ing. fiz., te dr. sc. Srećko Favro, mr. sc. Gojko Berlengi, dipl. ing. arh., pa dr. sc. Sanja Tišma te dr. sc. Sanja Grgurić i mr. sc. Višnja Šteko.

item - id = 1026889
related id = 0 -> 1128582
related id = 1 -> 1128576
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 11:32