StoryEditor
Obalapsihološka pomoć

Žrtve obiteljskog nasilja u Solinu dobile ‘Siguran kutak‘: Ako od 40 evidentiranih slučajeva pomognemo barem jednoj ženi, to će za nas biti uspjeh

18. veljače 2021. - 11:27
Zvjezdana Atlaga, Ivana Teklić, Katarina Tramontana, Tina Brzić i Iva Džaja, duga u SolinuBožidar Vukičević/Cropix

Solin od početka veljače u prostorima Udruge "Duga" ima "Siguran kutak", gdje se žene i djeca, žrtve obiteljskog nasilja, mogu obratiti za pomoć.

Značajan je to projekt jer takvih je osoba na solinskom području sve više, veli nam magistra sociologije Katarina Tramontana, voditeljica Centra za djecu, mlade i obitelj koji djeluje pod okriljem udruge, vodeći se podacima Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solina, čiji su i sami članovi.

- Projekt "Siguran kutak" je lokalna mreža podrške za žrtve obiteljskog nasilja koji će se tijekom 12 mjeseci provoditi u partnerstvu sa gradom Solinom i solinskom ispostavom Centra za socijalnu skrb. Riječ je o pružanju besplatne psihološke pomoći žrtvama obiteljskog nasilja na području grada Solina, ali i cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Uglavnom će biti riječ o individulnim razgovorima, odnosno pružanju psihosocijalne pomoći i pružanju savjeta. Iako će korisnici dolaziti posredovanjem Centra za socijalnu skrb, to ne mora biti pravilo, može nam se javiti bilo koja žena kojoj trpi bilo koji oblik obiteljskog nasilja – pojasnila nam je Tramontana predstavljajući nadalje svoje suradnice u projektu.

Ne gurati pod tepih

Iva Džaja, nekoć volonterka udruge, danas je upravo koordinatorica ovog projekta.

- Drago mi je da mogu sudjelovati u ovakvom projektu koji pomaže ženama i djeci, te doprinijeti da se širi svijest o problemu obiteljskog nasilja. Treba o tome što više pričati, jer se u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek takvi slučajevi guraju pod tepih, tako da je svaki oblik informacije koji govori o ovom problemu dobrodošao, veli 28-godišnja Iva koja je bila zadužena i za pripremu vizualnog identiteta letaka i plakata za projekt.

Uz Katarinu i Ivu u projekt su uključene i stručne savjetnice, pedagoginja Zvjezdana Atlaga, socijalna pedagoginja Ivana Teklić i Tina Brzić, psihologinja i psihoterapeut, sve tri s višegodišnjim iskustvom na ovakvim slučajevima.

- Naš je zadatak individualno ili grupno pomagati korisnicima u promjeni ili prihvaćanju životne situacije, ohrabrivanju i osnaživanju u brizi za osobni razvoj ili roditeljstvo.

I u dosadašnjem radu udruge pružali smo pomoć našim korisnicima koji su se hrabro ili na poticaj nadležnih institucija obraćali za savjetovanje. Neke su osobe doživljavale svakodnevni strah, osudu i iscrpljenost. Opisivali su promjene u ponašanju i funkcioniranju, primjećivali su promjene u poslu, strah da ih okolina ne razumije te vjerovanje da sami sebi ne mogu pomoći. Osjetili su potrebu otvoriti se, došli i radili na sebi – objašnjava nam Atlaga osvrćući se i na situaciju u koronakrizi kada je došlo do porasta nasilja u obitelji.Promotivni video projekta osmislio je, snimio i montirao splitski redatelj Ivan Perić.

Priznati ono što jest

- U koronakrizi svima nam se manje-više izmaknulo tlo pod nogama, a tu su i svi faktori koji pridonose povećanju rizika od nasilja u obitelji, zloporabe alkohola, droga, više je financijske nestabilnosti, gubitka posla i slično. Kao lokalnoj zajednici vrlo je važno znati da se u sjeni koronakrize i dalje događaju razne obiteljske krize i nevolje, ako ne i više nego prije. Neki indikatori koje su zanemarivani sada lakše puknu, a kad je već tako, mora se pomoći te slušanjem i razgovorom pokušati umanjiti neke negativne efekte s kojima se osobe - žrtve moraju suočiti – govori Zvjezdana Atlaga.

Tina Brzić, psihologinja i psihoterapeut, ističe također da treba raditi na povjerenju kako bi žrtve dobile sigurno mjesto gdje se mogu otvoriti i uspostaviti neku komunikaciju.

- Prvi korak je osvještavanje, priznavanje onoga što jest, jer, nažalost, mnogo je više žrtava obiteljskog nasilja nego što ih je prijavljeno. Važno je da se prizna da ono postoji, jer većina njih nisu svjesne da su žrtve zlostavljanja. I to, ne samo onog fizičkog nego i pishičkog koji često ima mnogo dugotrajnije posljedice.

U trenutku kada korisnik ovog programa uspije osvjestiti što se događa unutar kuće, mi im potom, uz mrežu institucija koje s nama surađuju, pružamo podršku kako bi mogli preuzeti odgovornost i izaći iz tog kruga, poručuje psihologinja Brzić.

- Naš doprinos u radu sa ženama žrtvama nasilja bit će zato u obliku konstantne podrške – ističe i Ivana Teklić dodajući kako je važno da njihovi korisnici znaju kako imaju nekoga tko će im pomoći, da imaju neko sigurno mjesto kao što će biti ovaj kutak.

- Kada žene žrtve nasilja žele napustiti takav život, susreću se s brojnim problemima, psihološkim, ali i onim financijskim. Mislim da je naša podrška ključna da se u tome ohrabre i naprave korak k izlasku iz tog kruga – smatra Teklić.

- Besplatna savjetovanja počinju u veljači, ako od tih četrdeset evidentiranih slučajeva pomognemo barem jednoj ženi, to će za nas biti uspjeh – zaključuje Tramontana.

Suradnja sa ‘Ženskom sobom‘


Na projektu smo angažirali i stručni tim udruge "Ženska soba" iz Zagreba kako bismo razmijenili iskustva i kako bi cijeli projektni tim uz pomoć dodatnih edukacija dobio novu dimenziju rada sa žrtvama nasilja, veli Katarina Tramontana.

Svaka obitelj je jedinstvena


Na često dugom putu prema stabiliziranju osoba koji su pretrpjele nasilje ili svjedočile nasilju u obitelji, želimo savjetovanjem pomoći ojačati vlastite snage i otpornost. Jer, ne zaboravimo, svaka je obitelj jedinstvena na svoj način – poručuje pedagoginja Atlaga.

Gdje se javiti


Prostori "Duge" nalaze se na prvom katu Poslovnog centra u centru Solina, na adresi Zvonimirova 75.

- Dostupni smo ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 14 sati, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati i korisnici nas mogu kontaktirati na broj telefona 021/261-352.

Jako smo aktivni na društvenim mrežama i tu smo uvijek dostupni, pa nam se mogu obratiti i preko Facebooka ili Instagrama ta na e-mail: udr.duga@gmail.com, poručuju iz udruge.

item - id = 1078460
related id = 0 -> 1135731
related id = 1 -> 1135672
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 08:10