StoryEditorOCM
Obalaznamenitost

Znanstvene i stručne organizacije pozivaju Ministarstvo kulture da zaštiti kultni hotel u Brelima: ‘Ne dajte da Maestralu izmijene osobni opis‘

Piše PSD.
13. travnja 2021. - 11:14

Više hrvatskih znanstvenih i stručnih organizacija i udruga uputilo je Ministarstvu kulture i medija zahtjev za očitovanjem o isteku preventivne zaštite nad "Bluesun hotelom Maestral" u Brelima, nakon najave da će to modernističko zdanje preuzeti tvrtka koja je trebala graditi "zagrebački Manhattan". U pismu se podsjeća da je Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze/projekt Motel Trogir još 7. listopada 2020. uputila službeni dopis Ministarstvu kulture i medija u vezi tada skorog isteka preventivne zaštite hotela u Brelima te neodržavanja sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, ali kažu da nisu odgovor dobili ni danas, premda je to bila zakonska obveza Ministarstva.

U pismu se navodi da su mediji 23. ožujka 2021. objavili da će "Sunce hotele", tvrtku u većinskom vlasništvu Jake Andabaka, preuzeti tvrtka "Eagle Hills Real Estate", domaćoj javnosti poznata po želji da izgradi "zagrebački Manhattan", te po projektu "Beograd na vodi".

Modernistički projekt

U lanac "Sunce hotela" spada i kultni "Bluesun hotel Maestral" u Brelima, izgrađen 1965., koji je do 17. studenoga 2020. imao status preventivno zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, kaže se u zahtjevu. Riječima dosadašnjeg vlasnika, plan je novih vlasnika dio hotela podići na pet zvjezdica, dio na četiri, što bi značilo izglednu "obnovu", a time i potencijalno radikalne preinake "Bluesun hotela Maestral", ističe se u dopisu.

Hotel "Maestral" u Brelima vjerojatno je najljepši modernistički projekt na našim prostorima, ne samo u domeni turizma nego generalno, podsjeća se u pismu na ocjenu predavača na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Maroja Mrduljaša, koji se godinama bavi hotelom i turističkom arhitekturom. On je pozvao da bi bilo važno očuvati u izvornom stanju barem jedan cjeloviti primjer kulture modernizma za buduće generacije.

Hotel "Maestral" prezentiran je i na glasovitoj izložbi "Prema konkretnoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948. –1980." u muzeju MoMA, u New Yorku, a arhitekt Ante Rožić dobitnik je nagrade za životno djelo "Viktor Kovačić" Udruženja hrvatskih arhitekata.

Za urbanistički i arhitektonski projekt Ante Rožića, Matije Salaja i Julija De Luce, koji uključuje projekt interijera u duhu sinteze vizualnih umjetnosti Bernarda Bernardija, Mrduljaš smatra da pripada internacionalnoj kulturi, te da bi njegova obnova "trebala biti društveni prioritet i zajednički napor koji ne treba i ne može biti prepušten samo vlasniku".

Tražimo odgovor

Uz Udrugu za suvremene umjetničke prakse - Slobodne veze/ projekt Motel Trogir, pismo potpisuju Udruženje hrvatskih arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Društvo arhitekata Splita, Društvo arhitekata Dubrovnika, Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić”, Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi, Institut za povijest umjetnosti, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatsko dizajnersko društvo, Hrvatska komora arhitekata i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.

U cilju zaštite i očuvanja kulturne baštine od nacionalnog i međunarodnog značaja, a temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, kao široka mreža zabrinutih građana, stručnjaka i institucija, zahtijevamo odgovor na predmetna pitanja u što skorijem roku, navode u pismu. M.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 06:31