StoryEditorOCM
ObalaCRVENI GARIFULI

‘Zločinci, pucajte u prsa!‘, vikali su Splićani prkoseći okupatorima, u njihovu čast održan skup na poznatom stratištu

Piše Toni Veljača
22. svibnja 2024. - 15:24
Imena strijeljanih splitskih i šibenskih antifašista, te ljudi iz šibenskog zaleđa, uklesana su u tri ploče u Spomen-parku na ŠubićevcuNikša Stipaničev/Cropix

Povodom 82. godišnjice strijeljanja Rade Končara i njegovih suboraca, splitskih antifašista, danas je u Spomen parku na šibenskom Šubićevcu održana komemoracija te su položeni vijenci.

Uz predstavnike Zajednice antifašista Šibensko-kninske županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko- dalmatinske županije, vijence su položili i predstavnici političkih stranaka, građani te izaslanstvo Grada Šibenika.

Spomen park Šubićevac uređen je ponajprije u spomen Radi Končaru i njegovim suborcima koji su na tom mjestu pogubljeni od strane talijanskih fašista 22. svibnja 1942. godine.

image

Povodom 82. godišnjice pogibije Rade Končara i njegovih suboraca na Šubićevcu je održana komemoracija

Grad Šibenik

Uz Končara, tada sekretara-čelnika Komunističke partije Hrvatske, fašisti su strijeljali i još 25 antifašista i prvoboraca od kojih je velika većina bila iz Splita, i to iz "fetivih" obitelji pod Marjanom, poput Siriščevića, Dumanića, Brajevića, Kuzmića, Jelaske, Borozana...

U poratnoj povijesti ostalo je zapisano da je Končar govorio talijanskim sucima: "Milosti ne tražim, niti bih je imao prema vama", a pred streljačkim vodom koji su ga svezali za stup i pucali mu u leđa: "Pucajte u prsa kukavice".

Uz striljeljanu skupinu šibenskih antifašista i stanovnika šibenskog zaleđa, redom srpske nacionalnosti, imena su im uklesana na tri kamena bloka na Šubićevcu. Autori spomenika su akademski kipar Kosta Angeli Radovani i arhitekt Zdenko Kolacio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 06:08