StoryEditorOCM
ObalaZavršna konferencija projekta

Ženama iz ranjivih skupina lakši pristup tržištu rada

Piše PROMO
1. srpnja 2022. - 09:23

U Klisu je jučer održana završna konferencija projekta "Snažna žena – snažna zajednica", čiji je nositelj Općina Klis, u suradnji s partnerskim općinama Dugopolje, Dicmo i Prgomet te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područna služba Split i solinskom podružnicom Centra za socijalnu skrb.

Kroz projekt vrijedan 3.199.460 kuna, koji u stopostotnom iznosu financira Europski socijalni fond, bilo je zaposleno 38 teže zapošljivih žena, s nižom razinom obrazovanja, kako bi se ublažile posljedice njihove dugotrajne nezaposlenosti, rizik od siromaštva i socijalne isključenosti.

Ruralna područja

Prema riječima voditeljice projekta Marijane Pleštine, projekt je također imao za cilj potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 246 krajnjih korisnika – starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja općina Klis, Dugopolje, Dicmo i Prgomet, kojima je pružena pomoć tijekom projekta, čije je razdoblje provedbe 25. svibnja 2021. – 25. srpnja 2022. godine.

– Glavni cilj bio je omogućiti lakši pristup tržištu rada onim ženama koje pripadaju ranjivim skupinama i koje žive u ruralnim područjima. Ovim projektom također je osigurana pomoć i pružanje usluga starijim i nemoćnim osobama na području spomenutih četiriju općina. Zaposlenim ženama je tijekom projekta omogućeno dodatno osposobljavanje kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.

U projektu "Snažna žena – snažna zajednica" 12 zaposlenih žena uspješno je završilo dodatnu edukaciju, koja se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. Položenim završnim ispitom šest žena osposobljeno je za slastičarke, a šest za njegovateljice starijih i nemoćnih osoba, te im je na taj način nakon završetka projekta pružena mogućnost lakšeg uključivanja na tržište rada – kazala nam je voditeljica projekta, dodajući kako se svaka gerontodomaćica brinula o šest korisnika i pružala im pomoć odlaskom u trgovinu, kod liječnika, čišćenjem kuće, druženjem, radovima u okućnici...

– Tijekom 12 mjeseci zaposlene žene podijelile su 2592 paketa higijenskih potrepština i posjetile su svoje korisnike više od 30 tisuća puta – istaknula je Marijana Pleština, uz koju su na konferenciji bili nazočni i koordinator projekta Ivica Listeš i Lena Mihovilović, administratorica u projektu.

image
Duje Klarić/Cropix

Najvažniji razgovor

Kako je bilo u njemu sudjelovati, doznali smo iz prve ruke od dviju žena koje su bile angažirane.

– Htjela bih zahvaliti lokalnoj zajednici na pruženoj prilici za rad. Bilo bi super da se projekt nastavi za dobrobit svih nas jer je ovo odlično, i zbog nas i zbog korisnika.

Imali smo po šest korisnika, i mogu reći da sam se odlično snašla. Pomažemo im u kućanskim poslovima, odlazimo u ljekarnu, trgovinu, po potrebi očistimo kuću, komuniciramo s njima. U biti njima je najvažnije da imaju nekoga tko im može doći i malo s njima porazgovarati. S nekima od njih postaneš i kao familija – veli nam Sandra Matijević iz Dugopolja, dok njezina kolegica Meri Jurenić također potvrđuje važnost projekta.

– Mogu reći da smo se snašle izvrsno, poznajemo te ljude jer su iz naše sredine i naviknuli su se na nas. Naravno, svaki korisnik ima svoje navike, tako da smo se zajedno trebali malo prilagođavati, a u mnogo slučajeva ljudima je bio najvažniji razgovor – kazala je Meri Jurenić, dodajući kako se i dalje vidi u ovom projektu.

Prema riječima kliškog načenika Jakova Vetme, Općina Klis je ponovno u suradnji s istim partnerima aplicirala za novu fazu projekta "Zaželi".

– Zadovoljni smo partnerima i svim ženama koji su radili na ovome projektu, kao i korisnicima. Naime, sve ovo vrijeme trajanja projekta "Zaželi" nismo imali ni jedan poziv da je bilo koji korisnik bio nezadovoljan. To je zapravo i zahvala projektnom timu koji je sve vodio do kraja i ženama koje su bile angažirane.

Usluga će još rasti

Mislim da je za ruralne sredine to idealna stvar jer dolazimo ljudima u kuću, osiguravamo da se osjećaju puno bolje jer su i dalje u vlastitu domu, a mi im pomažemo u životnim stvarima koje su im najvažnije – kazao je Vetma, dodajući kako ima još prostora za zapošljavanje jer imaju sve više zahtjeva korisnika.

– Kad smo prvi put krenuli s ovim projektom, korisnici su bili dosta skeptični, nisu znali tko im dolazi u kuću pomagati. Međutim, nakon nekog vremena ljudi su se počeli javljati, oslobađati, i sad imamo dosta zahtjeva za ovom uslugom. U sljedećem projektu predvidjeli smo više žena nego što je to bilo do sada, kao i više korisnika. Mislim da će ova usluga sve više rasti i hvala onome tko je osmislio ovaj projekt, odnosno Ministarstvu regionalnog razvoja, jer ovo je idealno i za žene koje su dugotrajno nezaposlene i za korisnike do kojih nitko nema doći.

Naime, imamo slučaja u Dalmatinskoj zagori da su se djeca odselila u Zagreb ili žive izvan Hrvatske, tako da je ovaj projekt zaista dobrodošao – poručio je Vetma.

Na konferenciji su bili nazočni i predstavnici ostalih partnera u projektu, načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić, suradnica na projektu iz općine Dicmo Jelena Bilan i Dijana Lovrić iz općine Prgomet, Ankica Blažević iz Centra za socijalnu skrb Split i Jelena Gogić i Zvjezdana Jaman iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Razmjena iskustava

Nakon svečanosti priređen je domjenak za sve okupljene, gdje su svi sudionici mogli malo porazgovarati i razmijeniti iskustva, uz želju da se projekt nastavi.

– Nadam se da će se ova lijepa priča nastaviti i u trećoj fazi jer ovakav projekt je stvarno hvalevrijedan za cijelo društvo i zajednicu jer brine o starijim i nemoćnim osobama, kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije – zaključila je Marijana Pleština, voditeljica projekta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 15:38