StoryEditor
ObalaSmiju li psi u poštu?

Žena opisala neugodno iskustvo u malom dalmatinskom mjestu: ‘U pošti su me zamolili da izađem jer imam pse. Svašta su mi izgovorili, da je to stvar opće kulture!‘

Piše Zrinka Korljan/JL
11. veljače 2022. - 19:07

- Već godinama sa psima normalno ulazim u poslovnice Pošte. Nitko mi nikad nije prigovorio zbog toga - dapače, u nekim sam situacijama bila sigurna da službenici, zbog visine šaltera, uopće ne vide pse. Uvijek su bili mirni, uz mene, nikad ni glasa nisu pustili. Zbog toga me neugodno iznenadilo kada sam u jednom poštanskom uredu, u malom dalmatinskom mjestu, zamoljena da izađem jer imam pse. Ispunila sam podatke za slanje paketa sjedeći na zidiću na rivi, jer pse zaista nisam imala gdje zavezati. Iskustvo je bilo krajnje neugodno, a službenica mi je koješta izgovorila, među ostalim i da je ne dovođenje pasa u poštu stvar "opće kulture" - priča nam Zagrepčanka Korana, posve zbunjena, piše Jutarnji.

Ne zna, kaže, smije li ona zapravo na poštu sa psima ili ne. Jesu li u Zagrebu službenici tolerantniji ili u Dalmaciji ne znaju pravila vlastite kompanije? Odlučili smo provjeriti koja je od njih dvije u pravu kada se radi o kućnim ljubimcima u pošti: Korana ili službenica. Dobili smo zabavan odgovor - nijedna. Odnosno, obje. Odnosno, kako već gledate na stvar.

- Poslovnice Hrvatske pošte su slične bankama i nekim drugim institucijama. Sam ulaz psima nije strogo zabranjen, ali on također nije preporučen, jer bi na taj način moglo doći do situacija u kojima bi se u relativno malim prostorijama moglo naći više pasa istovremeno te može doći i do potencijalne netrpeljivosti među psima i to u trenutku dok korisnik, primjerice, obavlja neku uslugu i nema potpun nadzor nad svojim ljubimcem - kažu iz Pošte.

Korana kaže kako nikad u poštu nije ušla ako je unutra netko sa psom, nego pričeka da ta osoba izađe vani. Tako rade i drugi vlasnici pasa. Osim toga, dodaje, ne vjeruje da bi vlasnici, dok plaćaju račune, bili toliko izgubljeni u magičnom svijetu financija da ne bi mogli s jednakom pažnjom brinuti o svom psu. Osim toga, zar su se zaista nekada negdje neki Fifi i Max pomlatili pred šalterom, na nepoznatom terenu, okruženi nepoznatim mirisima? Sumnjamo.

S druge strane, iz Fine smo dobili još urnebesniji odgovor. Psi koji su kućni ljubimci u tu instituciju ne smiju ni pomoliti vrh njuške. Razlog?

- U prošlosti smo zaprimali reklamacije građana koji su isticali da se u poslovnicama osjećaju nelagodno i u strahu zbog vlasnika pasa koji su u poslovnice ulazili sa psima bez povodca i/ili bez brnjice. Odluku smo morali donijeti kako bismo eliminirali sve sigurnosne rizike vezane uz neodgovorno držanje i vođenje životinja te građanima osigurali ugodan i siguran boravak u našim poslovnicama - rekli su nam.

Pitali smo ih jesu li bili svjesni činjenice da, prema Pravilniku o opasnim pasminama, brnjicu ne moraju nositi svi psi. Također nas je zanimalo i je li im bilo jednostavnije samo uvesti pravilo da se smije samo sa psima na uzici, kako se uostalom pse mora i voditi, nego posve zabraniti.

- Oznake na Fininim poslovnicama u ovom obliku su postavljene od 2015. godine, odnosno stupanjem na snagu Zakona o novčarskim institucijama te smo tada iskoristili priliku da informacije na oznakama uskladimo i s drugim propisima kao što je npr. Odluka o držanju životinja za društvo i životinja opasnih za život ljudi i postupanju s njima. Osim propisa, vodili smo računa i o povratnim informacijama koje smo dobivali od građana kao što smo prije u korespondenciji i naveli, jer nam je izuzetno važno da se svi posjetitelji naših poslovnica osjećaju ugodno i sigurno prilikom posjeta Fini - napisali su nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 21:01