StoryEditorOCM
Obalanasilje u wc-u

Zbog skandala u Biogradu, u školu stiže inspekcija! Roditelji pretučenog petaša traže ostavku ravnatelja i spominju sud: ‘Nećemo dopustiti da se ovo zataška‘

Piše Ana Vučetić Škrbić Marijana Cvrtila
26. rujna 2022. - 17:04
Dječaka je, kaže majka, u školskom toaletu dočekalo desetak starijih učenika koji su ga udarali šakama, a kad je pao na pod, jedan mu je stao na glavu i ugazio liceCropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) šalje inspekciju u Osnovnu školu Biograd, koja će ispitati sve pojedinosti premlaćivanja učenika petog razreda te škole od strane skupine učenika viših razreda – potvrđeno nam je u ponedjeljak u MZO-u.

Prema riječima njegove majke, dječaka je u petak u školskom toaletu dočekalo desetak starijih učenika koji su ga udarali šakama, a kad je pao na pod, jedan mu je stao na glavu i ugazio lice. Razdvojila ih je profesorica engleskoga jezika.

Dječaka su roditelji odvezli u Opću bolnicu Zadar, gdje su mu napravili rendgen i ultrazvuk, a uočene su dvije traume od udaraca u području trbuha, zbog čega je zadržan na promatranju.

Ravnatelj škole nije nikoga pozvao

Kako doznajemo u MZO-u, ravnatelj škole Joško Brtan o tome uopće nije službeno obavijestio Ministarstvo iako se sve dogodilo u školskim prostorijama za vrijeme malog odmora.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- S obzirom na to da ravnatelj nije obavijestio Ministarstvo o događaju, pokrenut je inspekcijski postupak. Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja. Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti mjesto nulte stope tolerancije na nasilje, sigurna mjesta i mjesta gdje će učenici i studenti razvijati socijalne vještine i oblikovati stavove i vrijednosti kako bi od najranije dobi naučili prepoznati i spriječiti sve vrste nasilja - poručuju iz Ministarstva ministra Radovana Fuchsa.

Inspekcija će u školu biti upućena vrlo brzo, idućih dana, a dječakovi roditelji u ponedjeljak su nam potvrdili kako će ustrajati u zaštiti svog djeteta i sudskim putem.

- Odlučili smo ići oštro, ovo se zataškati neće. Nećemo to dopustiti. Tko je čiji sin i čiji je otac na funkciji, mene ne zanima, ali nema šanse da će ikada više to ići na štetu nekog djeteta kao što se to dogodilo u slučaju našeg sina - rekla nam je u ponedjeljak majka 11-godišnjeg dječaka.

Iako protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja, kojega se škola obvezna pridržavati, jasno kaže kako je odgojno-obrazovna ustanova u slučaju bilo kakve spoznaje o nasilju nad učenikom dužna o tome obavijestiti roditelje, policiju i centar za socijalnu skrb, u biogradskoj školi to se nije dogodilo. Roditelji su sve doznali nakon što se dječak sam požalio na bolove u petak poslijepodne i ispričao im što se dogodilo. Iz škole ih nitko nije nazvao.

Majka: Tražimo ostavku ravnatelja!

- U rukama upravo držim papir iz kojega se vidi kako je prva prijava policiji stigla iz biogradske hitne, a potom od mog supruga koji ih je na svoju ruku zvao dok sam ja bila s malenim u bolnici u Zadru.

Dakle, sve što se prijavilo vezano uz nasilje nad našim sinom, od policije do dječje psihologinje, poduzeli smo mi sami! Škola ga je poslala na nastavu kao da se ništa nije dogodilo.

I zato u ovom trenutku tražimo da ravnatelj odstupi sa svoje dužnosti jer očito nije sposoban obavljati taj posao. Zaista je nedopustivo da on javno izjavljuje kako mu tajnica mora pročitati protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima - kaže dječakova majka.

image

Javili su se i drugi roditelji koji upozoravaju kako slučajevi nasilja u toj školi nisu novost te da traju dulje vrijeme

Luka Gerlanc/Cropix

A taj protokol, službeni dokumet u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, kaže kako je škola odmah nakon prijave nasilja dužna pozvati liječničku pomoć, o svemu obavijestiti roditelje djeteta te mu pružiti svu potrebnu podršku, uključujući i onu psihološku, te o slučaju obavijestiti policiju i centar za socijalnu skrb kao nadležne institucije u ovakvim slučajevima. Zašto to nije napravljeno, ostaje nepoznato jer ravnatelj Osnovne škole Biograd Joško Brtan jučer nije odgovarao na naše pozive.

Pretučeni dječak u ponedjeljak nije bio u školi, a do daljnjega će nastavu pratiti on line.

- Tako će biti sve dok dječja psihologinja ne odluči da je spreman na povrtak u školu i suočavanje s onim što ga čeka. U dogovoru s njegovom razrednicom, jedinom osobom iz škole s kojom smo imali normalnu komunikaciju sve ovo vrijeme, dogovorili smo da nastavu prati preko Teamsa - rekla nam je dječakova majka.

Policija: Obavili smo potrebne radnje

Ravnatelj Osnovne škole Biograd Joško Brtan u nedjelju je izjavio kako će sudionici tučnjave biti kažnjeni u skladu s pravilnikom škole, nakon što se odredi kvalifikacija samog djela. Zato smo zadarsku policiju pitali kako će ovaj slučaj kvalificirati.

- Kako se radi o djeci, sva daljnja postupanja, uključujući i sankacije, sada su na školi. Policija je obavila sve potrebne radnje i u posebnom izvješću o svemu obavijestila nadležno državno odvjetništvo, a uključit će se i druge nadležne institucije poput centra za socijalnu skrb - doznajemo od glasnogovornice PU zadarske Ivane Grbin.

Nije izolirani slučaj?

S obzirom na to da su se javili i drugi roditelji koji upozoravaju kako slučajevi nasilja u toj školi nisu novost te da traju dulje vrijeme, zanimalo nas je hoće li inspekcija ‘češljati‘ i druge slične slučajeve u toj školi.

No, u MZO-u o tome, kao ni o najnovijem izgredu, nisu željeli detaljnije govoriti te se pozivaju na tajnost u takvim slučajevima koju reguliraju odredbe članka 16. Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 12:39