StoryEditor
ObalaPUSTITE NAS JOŠ MALO

Započela sezonska zabrana građevinskih radova u Makarskoj: kazne za privatnike i tvrtke kreću se u rasponu od 3000 do 150 tisuća kuna, neki će morati platiti...

Piše Dijana Turić
23. lipnja 2022. - 15:48

Ni 45 dana gratis koje je Gradsko vijeće Makarske dalo građevinarima do sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova očito nije bilo dovoljno pa se gradska odluka kršila na Zelenki, gdje se još obavljaju radovi na gradnji stambenih zgrada, dok se na Glavici pristupilo zatvaranju gradilišta. Naime, od prošle srijede, 15. lipnja, započela je privremena zabrana građevinskih radova u turističkoj sezoni koja se odnosi na cijelo područje grada Makarske i bit će na snazi sve do 30. rujna.

Zabrana se odnosi na zemljane radove i radove na izgradnji konstrukcije svih vrsta građevina, osim javne i društvene namjene.

- Kada smo krajem prošle godine odlučili skratiti zabranu za 45 dana jer je stara odluka zabranjivala radove već od 1. svibnja, dio građana skraćivanje zabrane nije dočekao s odobravanjem. No, kakve koristi od toga što je Makarska imala jednu od najrigoroznijih odluka u Hrvatskoj ako ona godinama nije bila učinkovita?

image

Radovi u Zrinskofrankopanskoj ulici

Ivo Ravlić/Cropix


Nova odluka, koja radove zabranjuje od 15. lipnja do 30. rujna, plod je dijaloga s građevinarima, a ideja je da odluka ne bude rigorozna, ali da se u potpunosti poštuje. Nadamo se da će naša dobra volja biti prepoznata i da će se odluka poštovati jer svima nama u cilju je imati mirnu i uspješnu turističku sezonu - kazali su iz Grada.

Zaposleni redari

Međutim, mirna sezona očito još nije počela pa su komunalni redari tjedan dana prije stupanja na snagu gradske odluke obilazili sva gradilišta u Makarskoj i građevinarima davali upute o gradskoj odluci. Unatoč tome, kršenje odluke i dalje se nastavlja, i to na Zelenki, a kako nam je rečeno iz Grada, ako se i dalje nastavi s kršenjem zabrane izvođenja građevinskih radova u sezoni, u što ne spadaju radovi na fasadi, postavljanje krova ili aluminijskih otvora, onda slijedi izdavanje rješenja, a ako se kršenje opet nastavi, tada se kreće s izricanjem novčanih kazni.

Tako su kazne za privatnike u rasponu od 3 do 15 tisuća kuna, a za tvrtke 10, 20, 30 pa sve do 150 tisuće kuna, ovisno o tome koliko su puta prekršili zabrane.

image

Dražen Nemčić, voditelj Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva

Ivo Ravlić/Cropix


Kako nam je kazao Dražen Nemčić, voditelj Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva, na nekoliko mjesta u gradu redari imaju problema s kršenjem zabrana.

Crna lista

- Imamo velik broj prijava i za radove koji nisu obuhvaćeni zabranom, kao i prijava koje se odnose na kršenje javnog reda i mira od 14 do 17 sati i od 20 do 9 sati i tu su kazne do 10 tisuća kuna. U tom razdoblju ne smiju se izvoditi radovi upotrebom građevinskih i drugih strojeva, vozila i alata koji stvaraju buku.

U navedenim razdobljima i terminima dopušteno je izvođenje različitih radova, pa i građevinskih, ali se zabranjuje stvaranje buke prilikom izvođenja tih radova upotrebom građevinskih i drugih strojeva, vozila i alata. Uglavnom, unatoč tome što u gradu imamo nekoliko prekršitelja odluke, ove godine je stanje puno bolje nego prijašnjih godina, mada će za gradnju dviju zgrada na Zelenki biti ispisana rješenja - kazao je Nemčić.

image

Radovi u Zadarskoj ulici

Ivo Ravlić/Cropix


Ako građevinari sa Zelenke i dalje nastave kršiti gradsku odluku i odluku o javnom redu i miru, osim novčanih kazni ''zaradit će'' i stavljanje na crnu listu, što nam je kazao gradonačelnik Zoran Paunović.

- Ako građevinari ne prestanu s radovima, stavit ćemo ih na crnu listu, a građane pozvati da sve takve prekršitelje i njihove građevine uslikaju i snime te javno objavljuju - kazao je gradonačelnik Zoran Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 15:48