StoryEditor
ObalaPOSTROŽENE MJERE

Zaključali vrata jer im je skupo plaćati portira?! Dom zdravlja u Makarskoj uveo posebnu proceduru, pacijenti moraju zvati na mobitel

7. travnja 2020. - 18:28
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, svi zdravstveni djelatnici su na oprezu, pa je tako i u Makarskoj čija su vrata Doma zdravlja zaključana, a tako je bilo i za vrijeme prošlotjedne bure kada je u jutarnjim satima ispred Doma zdravlja i ljekarne čekalo najmanje 30 starijih sugrađana.

Njima su vrata, malo po malo, otvarale medicinske sestre njihovih liječnika obiteljske medicine kod kojih su bili naručeni na pregled. Naime, sada otvaranje vrata Doma zdravlja funkcionira na način da pacijent kada dođe ispred vrata, nazove svog liječnika obiteljske medicine, pa onda njegova medicinska sestra dođe do vrata, otključa ih i u zgradu uvede pacijenta, iako se nije uzelo u obzir da mnogi od starijih sugrađana nemaju mobitel ili možda baš u tom trenutku nemaju bon za mobitel, pa ne mogu nikoga nazvati.

Ukoliko ujutro morate izvaditi krv u laboratoriju, onda nazovete laboratorij čiji je telefonski broj kao i brojevi svih liječnika, naveden na nalijepljenim papirima na vratima. Procedura koja je pomalo čudna, najviše smeta starijim sugrađanima pa smo stoga prvo kontaktirali jednog od liječnika obiteljske medicine, dr. Matka Josipovića, koji nam je kazao da je zaključavanje vrata preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Normalan ulazak

Kako pojašnjava Josipović, on kao liječnik obiteljske medicine pregledava sve svoje pacijente kao i uobičajeno, izuzev slučajeva akutnih respiratornih infekcija.

- Moji pacijenti ulaze na stražnji ulaz zgrade Doma zdravlja i tu se ne stvara gužva, a inače primam pacijente, ne sutra ili danas u zakazano vrijeme, već odmah ukoliko u telefonskom razgovoru zaključim da mu treba pregled. Ovakav način rada nema nikakvih problema, već kada pacijent nazove, moja medicinska sestra mu otvori vrata i on normalno uđe u ordinaciju - kazuje nam dr. Matko Josipović, dodavši da pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti, svoj lijek koji inače koriste, uvijek mogu dobiti - samo jednim telefonskim pozivom.

- Ukoliko mi se pacijent telefonski požali da ima blaže simptome prehlade, prepišem mu antipiretike i analgetike, ali svaki slučaj je poseban za sebe - ističe dr. Josipović, dodavši da u ovakvim slučajevima pacijenti telefonski javljaju svaku promjenu simptoma, a ukoliko dođe do gorih promjena, onda se zove epidemiolog s kojim se u dogovoru odluči na testiranje pacijenta. -

Nalog za zaključavanje ulaznih vrata Doma zdravlja dobio sam od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i u ovakvim situacijama se s pacijentima radi maksimalno koliko se može i na najbolji mogući način - kazao je Josipović.

Po svom izboru

Je li Makarska jedini grad u Županiji u kojem se zbog mjera predostrožnosti moraju zaključavati ulazna vrata pored kojih bi možda mogao stajati portir ili medicinska sestra, odlučili smo provjeriti u ostalim domovima zdravlja u našoj blizini i to u gradovima u kojima su, kao i u Makarskoj, zabilježeni slučajevi zaraženih koronavirusom.

Tako smo kontaktirali domove zdravlja u Sinju, Imotskom i Omišu, pa smo od liječnika opće prakse i djelatnika Hitne pomoći doznali da se vrata njihovih domova zdravlja ne zaključavaju kao u Makarskoj jer još nisu dobili nikakve upute o zaključavanju.

- Sve dok ne dođu na red u ambulantu obiteljske medicine, pacijenti samo po svom izboru borave vani kako bi držali socijalnu distancu - kazala nam je omiška liječnica. Isto smo doznali i iz Sinja i Imotskoga.

- Mi nikada, osim naravno nakon završetka radnog vremena svih liječnika, znači noću, ne zaključavamo vrata Doma zdravlja, već pacijenti slobodno mogu ući pa nam je taj slučaj iz Makarske potpuno čudan - kazali su nam liječnici imotskog i sinjskog Doma zdravlja.

Tko je naredio da se vrata Doma zdravlja moraju zaključavati upitali smo glavnog i odgovornog - Marka Rađu, ravnatelja Županijskog Doma zdravlja.

Kako kazuje Rađa, ministar zdravstva je dao naputak prema kojem pored ulaznih vrata svih zdravstvenih ustanova treba stajati portir, ali kako ističe, vrata Doma zdravlja nikako ne bi smjela biti zaključana tijekom radnog vremena ordinacija, već bi na ulazu u Dom zdravlja trebao stajati educirani zaštitar koji bi pacijentima naložio dezinfekciju ruku, upitao ih imaju li povišenu temperaturu ako sumnja na zarazu koronavirusom te naravno, kod kojeg liječnika imaju zakazan termin.

Nemaju dozvolu

- Neslužbenu odluku o zaključavanju vrata makarskog Doma zdravlja donijeli su liječnici koncesionari kojih je u zgradi 70 posto, dok je liječnika Županijskog Doma zdravlja tek 30 posto i to dva doktora obiteljske medicine, dva stomatologa, a imamo naš stacionar, hemodijalizu, rendgen i ginekologinju kod koje se ulazi na stražnji ulaz.

Vrata domova zdravlja očito se zaključavaju samo u Makarskoj, jer u splitskom starom rodilištu ispred ambulanti stoje medicinske sestre koje pacijentima dezinficiraju ruke, pitaju ih jesu li nedavno došli iz inozemstva ili jesu li bili u kontaktu s nekim tko je prije par dana došao iz inozemstva i to je to. Ista situacija je i na dječjem dispanzeru u Splitu i tako zapravo treba sve funkcionirati.

Međutim, u makarskom Domu zdravlja uvijek izbije svađa s liječnicima koncesionarima, jer im ja nisam dopustio da zaključavaju vrata, ali uzalud - ističe Rađa, dodavši da je liječnicima predložio da zaposle zaštitara što je bio slučaj prije dvije do tri godine kada je u zgradi Doma zdravlja spavao beskućnik.

- Kada je bila frka oko beskućnika, onda su liječnici privatnici angažirali zaštitara koji je stajao pored ulaznih vrata. Međutim, suradnju su mu otkazali kada su dobili račune za zaštitarske usluge. Ponavljam, vrata Doma zdravlja se ne smiju zaključavati u radno vrijeme, a odluku o zaključavanju sami su donijeli liječnici koncesionari koji su se na taj način željeli zaštititi i sada je jedina opcija unajmiti educiranog zaštitara koji bi ljudima naložio dezinfekciju ruku i prije nego li ih pusti, upitao kod kojeg liječnika idu. Pa voditeljica stacionara je dva puta otključavala vrata, ali uzalud, oni su ih opet zaključali, a i to liječenje na daljinski mi nikako nije drago jer u većini slučajeva ružno završi - kazao je Rađa.

Ministarstvo: Organiziranje ulaza u zgradu u nadležnosti ravnatelja ustanove

Komentar na makarski slučaj zaključanih vrata Doma zdravlja potražili smo u Ministarstvu zdravstva čiji su nam službenici Odjela za odnose s javnošću kazali da u interesu zaštite pučanstva od širenja epidemije COVID-19, zdravstvena ustanova ograničava ulazak istovremenog broja više osoba u ustanovu.

- Navedeno je epidemiološki opravdano i potrebno. Ujedno napominjemo kako je organizacija rada i organiziranje ulaza u zgradu, uključujući i navedene izvanredne uvjete epidemije, sukladno zakonu, u nadležnosti ravnatelja ustanove te je moguće isto provesti sukladno raspoloživim kapacitetima - kazali su nam iz Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. studeni 2020 11:42