StoryEditor
ObalaMARINA ŠPRAJC

Zagrepčanka na čelu vrtića ‘Biokovsko zvonce‘: Makarska je sada moja metropola. Možda sam postala čudakinja, ali ovdje je pravo mjesto za život meni, suprugu i kćeri

21. siječnja 2022. - 21:44
'S novim kolegama se razumijem bez obzira na dijalekt jer nam je svima zajednička želja da svatko ima priliku zasjati na svom mjestu'Ivo Ravlić/Cropix

Makarski Dječji vrtić "Biokovsko zvonce" sredinom prosinca prošle godine službeno je dobio novu ravnateljicu - Zagrepčanku 46-godišnju Marinu Šprajc, koju je Upravno vijeće vrtića izabralo sredinom studenoga prošle godine.

Nova ravnateljica u Zagrebu je završila osnovnu školu i gimnaziju te se dalje obrazovala i usavršavala na Pravnom fakultetu - smjer socijalni rad i Učiteljskoj akademiji - smjer predškolski odgoj. Od 2003. godine zaposlena je kao odgojiteljica, a 2009. godine preuzima mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića "Mirjam Weiller", na čijem čelu ostaje gotovo deset godina.

U svojem programu navodi kako kvalitetan rad s djecom smatra svojim primarnim životnim pozivom i najvećom vrijednošću ustanove predškolskog odgoja. Autorica je dječje knjige "Otkrića starih priča" i koautorica "Priručnika za rad s djecom u vrtićima", te organizatorica ljetnih i zimskih dječjih međunarodnih kampova.

Kako se ravnateljica Šprajc snašla na novom radnom mjestu i u Makarskoj te kakav joj je plan i program za poboljšanje uvjeta u osam vrtića s 547 djece i 104 zaposlenika "Biokovskog zvonca" upitali smo je za vrijeme našeg prvog razgovora. Kako nam je kazala, u Makarsku se doselila sa svojom obitelji, suprugom Damjanom i kćeri Elom u trenutku kada su svi bili spremni na promjenu.

image
S djelatnicima 'Biokovskog zvonca'
Ivo Ravlić/Cropix

Punim plućima

- Makarska je za nas troje bila ljubav na prvi pogled te o novom početku nismo uopće dvojili. Zajedno smo okrenuli novu stranicu života odlučivši dati najbolje od sebe, svatko u svom segmentu.

“Zašto baš Makarska?”, pitanje je koje sam čula već toliko puta i svaki put prvo što mi dolazi kao odgovor je “zašto ne baš Makarska?” - grad koji je krojen za obitelj, to je meni Makarska. Grad koji nudi zdraviji, mirniji, ugodniji život, život koji se može koristiti u svim svojim ljepotama. Planina koja daje snagu, more koje, koliko god bilo nemirno, daje mir, nebo koje je otvoreno i zrak koji se udiše punim plućama. Zato je naš izbor bio Makarska.

Pored svega toga dati sebi šansu i pred sebe staviti izazov, kao što je voditi jedan veliki vrtić, činilo se kao pravi trenutak u godinama u kojima jesam, sa znanjem i iskustvom koje imam, uz veliku i nesebičnu podršku mojih najbližih.

Naša potraga za novim mjestom za život na moru traje već godinama, a intenzivirala se nakon pojave COVID-a 19 i potresa koji je zadesio Zagreb. Situacije su to, uz još neke životne, koje čovjeku daju snagu i hrabrost da isproba što sve život pruža. Živimo u prekrasnoj državi u kojoj je postalo sasvim prirodno, i kao da se podrazumijeva, da ljudi samo gravitiraju prema velikim gradovima, a mi koji žudimo za manjim sredinama u kojima možemo uživati u obiteljskom životu, zajedničkim šetnjama, razgovorima, postajemo manjina, da ne kažem čudaci - kazala je Šprajc.

image
Ivo Ravlić/Cropix


Kako nastavlja, želja da upiše predškolski odgoj javila se još u srednjoj školi, iako se prvo okušala na studiju socijalnog rada, no ipak se odlučila posvetiti isključivo radu u predškolskoj ustanovi. Od početka studija radila je u raznim vrtićima te uz rad završila studij i ostala raditi u dječjem vrtiću u kojem je od studenta, pripravnika, odgojitelja došla i do mjesta ravnatelja i svaki posao radila baš onako kako najbolje zna, pružajući priliku i korisnicima i djelatnicima da rastu i razvijaju se zajedno.

- Tijekom radnog vijeka i inspirirana radom u vrtiću napisala sam svoju prvu knjigu "Otkrića starih priča", namijenjenu djeci i njihovim roditeljima/skrbnicima, te sam bila koautorica priručnika ''Rad s djecom predškolskog i školskog uzrasta: smjernice za roditelje, volontere i organizatore aktivnog odmora''.

Novi izazovi

Nakon 18 godina u tom vrtiću, kako i biva kada osoba postane punoljetna, javile su se nove potrebe, tražili novi izazovi. Ja sam čekala i dočekala svoj izazov. Natječaj za ovo radno mjesto bio je jedan od brojnih na koje sam se javila, no Dječji vrtić “Biokovsko zvonce” bilo je baš mjesto koje sam uistinu željela. Kako se stvari u životu slažu, tako se posložilo i u mom da mi je pružena prilika, na kojoj i ovim putem zahvaljujem članovima Upravnog vijeća, da svoje znanje, stručnost, iskustvo i želju podijelim sa svojim novim kolegama s kojima je komunikacija nevjerojatno laka - ističe Šprajc.

S novim kolegama se razumije bez obzira na dijalekt jer im je, kako kaže, svima zajednička želja da svatko ima priliku zasjati na svom mjestu i stvoriti okruženje koje je poticajno za svakog od njih.

Kako dodaje, više od svega stvara kvalitetno ozračje u kojima se razvijaju djeca koja vrlo dobro osjećaju i razumiju sve što ih okružuje.

image
Ivo Ravlić/Cropix


- Kao i svugdje, pa tako i u Dječjem vrtiću “Biokovsko zvonce”, postoje stvari koje bismo mogli i trebali promijeniti i na tome od početka mog dolaska svi radimo zajedničkim snagama. Mjesec dana, koliko sam u vrtiću, vrijeme je za upoznavanje, otkrivanje i postavljanje ciljeva, stvaranje planova za budućnost.

Naravno da planove imam, kao što imam i želju s kojom sam i došla, samo za sve treba vremena kako bi se stvari posložile na pravi način, na što čvršće temelje. Uvjerena sam da ćemo svi zajedno u kolektivu, preraspodjelama uspjeti i smanjiti brojeve djece u nekim skupinama, povećati broj odgojitelja, izmijeniti neke stavke u jelovniku kako bismo uklopili namirnice koje su kvalitetne i zdrave, a i dio su podneblja u kojem se nalazimo, povećati programe koje bismo mogli nuditi uz redoviti program i dodatne programe koje trenutno imamo, obogatiti život vrtića u svakom pogledu.

Nadam se da će i situacija koja nas je sve limitirala u brojnim aktivnostima biti uskoro iza nas i da će djeca i odgojitelji moći uživati u bezbrižnim druženjima i ponovno učiniti Makarsku gradom bogatim dječjim aktivnostima - poručila je ravnateljica Marina Šprajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 16:56