StoryEditor
ObalaOPASNI ČOPOR

‘Vukovi su nam se spustili među kuće, noću zavijaju pod prozorima, a već su poklali i dosta stoke‘, svjedoče šokirani mještani ove dalmatinske općine

Piše Gabrijela Bijelić
26. studenog 2021. - 08:27

Vukovi ponovno "operiraju" po Konavlima, čopor od pet životinja viđen je u pograničnom području prema Bosni i Hercegovini, a bilježe se i prve štete kod lokalnih uzgajivača stoke.

Predsjednik Udruge lovaca Konavle Vlaho Mihatović potvrdio nam je kako je prije dvadesetak dana u Dubravki zabilježen napad na ovce i janjad koje su vukovi zaklali.

- Oni su stalno prisutni i čine veliku štetu. Ljudi noću čuju zavijanje, a imamo dojavu da su se pojavili iza Jagnjila, sela prema Dubi.

Zvao sam policiju gdje mi je rečeno da je vuka snimila granična kamera u BiH – kazao je Mihatović i dodao kako je kretanje vukova teško pratiti jer se konavosko lovište prostire na 21 tisuću hektara:

- No, po izmijenjenom ponašanju divljih svinja ove jeseni vidimo da su vukovi u blizini. Njima su mladi divlje svinje glavna hrana, veprove ne napadaju jer su veliki, ali praščiće prate i love.

S druge strane granice bilo je prijava i o zaklanim lovačkim psima. Na sreću, kod nas toga još nema, no malo što se može učiniti jer vuk ostaje zakonom zaštićena životinja, odstrel je zabranjen.

item - id = 1146157
related id = 0 -> 1144781
related id = 1 -> 1157914
related id = 2 -> 1157809
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 16:40