StoryEditor
ObalaOPASNI ČOPOR

‘Vukovi su nam se spustili među kuće, noću zavijaju pod prozorima, a već su poklali i dosta stoke‘, svjedoče šokirani mještani ove dalmatinske općine

Piše Gabrijela Bijelić
26. studenog 2021. - 08:27

Vukovi ponovno "operiraju" po Konavlima, čopor od pet životinja viđen je u pograničnom području prema Bosni i Hercegovini, a bilježe se i prve štete kod lokalnih uzgajivača stoke.

Predsjednik Udruge lovaca Konavle Vlaho Mihatović potvrdio nam je kako je prije dvadesetak dana u Dubravki zabilježen napad na ovce i janjad koje su vukovi zaklali.

- Oni su stalno prisutni i čine veliku štetu. Ljudi noću čuju zavijanje, a imamo dojavu da su se pojavili iza Jagnjila, sela prema Dubi.

Zvao sam policiju gdje mi je rečeno da je vuka snimila granična kamera u BiH – kazao je Mihatović i dodao kako je kretanje vukova teško pratiti jer se konavosko lovište prostire na 21 tisuću hektara:

- No, po izmijenjenom ponašanju divljih svinja ove jeseni vidimo da su vukovi u blizini. Njima su mladi divlje svinje glavna hrana, veprove ne napadaju jer su veliki, ali praščiće prate i love.

S druge strane granice bilo je prijava i o zaklanim lovačkim psima. Na sreću, kod nas toga još nema, no malo što se može učiniti jer vuk ostaje zakonom zaštićena životinja, odstrel je zabranjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2022 22:59