StoryEditorOCM
ObalaBILO JE I VRIJEME

Vozači, vrlo skoro ćete se riješiti višemjesečnih napornih gužvi na glavnom cestovnom ulazu u Split, evo kada će se otvoriti zapadna rampa kod Pujanki i kazati adio kolonama

Piše Sandra Barčot
24. studenog 2022. - 07:30
Kada se jednom realiziraju svi pusti najavljeni projekti, pogotovo oni na sjednici Vlade u Splitu od prije gotovo pet godina, najveći dalmatinski grad trebao bi biti prometno ‘otčepljen‘Duje Klarić/Cropix

Hoće li Splićani, Solinjani, Kaštelani, Trogirani i svi drugi vozači za svetog Nikolu dobiti i poklon u vidu novog, dodatnog prometnog ulaska u najveći dalmatinski grad, odnosno hoće li radovi na "zapadnoj rampi" i biti okončani 5. prosinca kako je bilo najavljeno od strane političara?

Sudeći po aktivnostima na gradilištu smještenom na sjecištu solinsko-splitske obilaznice i Ulice Zbora narodne garde, čijim bi se okončanjem trebao rasteretiti promet na sjevernom ulazu u Split, ali i izlazu iz grada u smjeru istoka koji je proteklih mjeseci bio "osuđen" samo smjerove vezane na Poljičku cestu. očito će ovaj datum najavljen kao završetak radova biti i konačan, te bi novi odvojak trebao biti pušten u promet u ponedjeljak, 5. prosinca.

Naime, prvotno je glavni izvođač radova, varaždinska tvrtka "Colas Hrvatska", najavila izgradnju prometnice za 21. rujna, no rok je produžen do početka prosinca, što je obrazloženo izuzetnom složenošću posla.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako navode iz "Hrvatskih cesta", investitora projekta kojim će se primarno regulirati promet iz smjera Solina preko raskrižja ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde, dalje u pravcu Mertojaka i Poljičke ceste, radi se o 450 metara gradilišta gdje se gradio nadvožnjak, podvožnjak i četiri potporna zida.

Time se rampa "podigla" usporedno s obilaznicom, a potom se spušta prema Mertojaku čime će kompletni promet koji ide od Solina s namjerom ulaska u Split kod zgrade "Elektrodalmacije" moći zaobići prvo križanje na ulazu u grad, ono kod Pujanki, koristeći izgrađeni nadvožnjak, a potom silaznu "rampu".

Sada je sve pri kraju, provodi se završno "šminkanje" dodatnog, zapadnog kolnika, čijim će se otvaranjem dobiti na znatnoj protočnosti vozila pri ulasku u Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 09:14