StoryEditorOCM
ObalaPLATI PA GUŠTAJ

Vlasnici luksuznih vila otkrili nam koliko zarađuju i tko su im gosti: ‘Jedan momak unajmio je objekt samo za njih dvoje. A onda smo shvatili zašto‘; Progovorili i o iskustvima s influencerima

Piše Dada Batinić
20. srpnja 2022. - 17:45

Vodeći računa o socijalnoj distanci koja je s obzirom na pandemiju važan faktor pri planiranju putovanja, sve se više turista umjesto hotelskog smještaja odlučuje za najam vila. Uz sobe s vlastitim kupaonicama te prostranim kuhinjama i blagovaonicama, gostima je na raspolaganju i cijeli niz sadržaja kao što su vrt, igralište za djecu, bazen, teretana, igraonica i spa prostorije.

Najpopularnije vile su rezervirane i godinu dana unaprijed, a mi smo izabrali tri, od kojih su dvije među TOP 10 vila u Makarskoj (prema ocjenama jedne od vodećih online tvrtki u svijetu na području putovanja booking.com). Koliko košta noćenje u vili, što sve nudi takav luksuzni objekt i tko su im najčešći gosti, rekli su nam vlasnici vila Harmony, Palladium te DeLinda.

- Trenutna cijena noćenja u vili DeLinda je 690 eura Kapacitet vile je 6+2, a primamo i kućne ljubimce. U zadnjih pet godina otkako se bavimo iznajmljivanjem nismo imali incidenata ni posebnih prohtjeva od strane korisnika iako su nam dolazili gosti s raznih kontinenata. Često od influencera dobivamo zahtjeve za besplatnim smještajem, no takve upite odbijamo - kaže nam Ivana Bašković, vlasnica ville.

image

DeLinda: Često od influencera dobivamo zahtjeve za besplatnim smještajem, no takve upite odbijamo

Sam svoj majstor

- Vodoinstalater sam po struci pa sam bazen u villi napravio sam. Prije pet godina taj zahvat je koštao 20.000 eura, a sad bi izgradnja bazena koštala duplo. Trošak cjelokupne investicije iznosio je 300.000 eura. Projekt za vilu sam također izradio sam, no ničeg ne bi bilo bez ujaka Ive koji mi je omogućio sve ovo što danas imam. Dao mi je komad zemlje za prodaju i rekao da od tih novaca napravim sebi kuću.

Jesam se naradio, jesam i posudio određeni iznos, ali nikad neću moći dovoljno zahvaliti ujaku što je meni i mojoj obitelji omogućio mirnu egzistenciju. Nisam slučajno sagradio vilu u Makru, ovo selo mi znači sve. Vjenčao sam se u Makru, sin mi se krstio u seoskoj crkvi u Makru, naježim se i kad pričam o Makru. Takav mir i suživot s prirodom je drugdje teško naći. Možda je to jedan od razloga zašto se većina naših gostiju svake godine vraća ovdje - rekao nam je Ante Bašković, vlasnik ville DeLinda.

Vila Harmony se nalazi u Velikom Brdu, a od najbliže plaže je udaljena 900 metara.

image

DeLinda: Trošak cjelokupne investicije iznosio je 300.000 eura

- Trenutna cijena u vili Harmony iznosi 5000 kuna za noć. Popunjenost za srpanj i kolovoz je stopostotna, a kapacitet vile je za 6 osoba. Ono što našu vilu izdvaja od ostalih je neometan pogled na more i grad iz svih dijelova vile, a poseban akcent je na prekrasnim terasama obloženim kamenom. Atraktivni prostori su bazen i vrt uređen lavandom sa otoka Hvara. Vila se nalazi u podnožju planine Biokovo pa su noći ugodne za spavanje jer je temperatura za 5 stupnjeva niža nego u centru grada.

Naši gosti su većinom obitelji koje traže mir i odmor, a najveći broj gostiju smo imali 2019. godine. To su bili posjetitelji iz skandinavskih zemalja, kao i iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Od 2020. godine struktura gostiju se promijenila zbog Covida, pa nam veliki broj gostiju dolazi iz Poljske i Slovačke.

Prema našem mišljenju, gosti iz Poljske su spasili posljednje dvije sezone na Makarskoj rivijeri. U objekt smo uložili puno novca, a povrat uloženih sredstava očekujemo u periodu od 20 godina jer ovakva investicija ne donosi brzu zaradu. Naš cilj je pružiti gostima vrhunsku uslugu, predstaviti grad Makarsku u što boljem svjetlu i dati doprinos kvalitetnijem pozicioniranju grada na turističkoj karti svijeta.

Naša obiteljska tvrtka "Harmony View" hotelijerstvom se bavi i u Sarajevu, a kad se radi profesionalno i s ljubavlju ništa nije teško - kaže nam Tarik Buljugić, vlasnik ville Harmony.

image

Harmony

Do centra pješice

Među najbolje ocijenjenim vilama u Makarskoj je i Palladium vlasnice Ankice Grgasović.

- Naša vila se nalazi u Makarskoj pa je do centra moguće doći i pješice. Prostire se na 450 kvadrta, ima kapacitet za 8 ljudi, uključuje igraonicu, spa i jacuzzi iz kojeg se pruža predivan pogled na more i otoke. Kod nas odsjedaju gosti veće platežne moći, a trenutna cijena noćenja iznosi 800 eura. Za ovu sezonu više nemamo slobodnih termina. Vilu smo gradili planski, a od početka gradnje do dolaska prvih gostiju prošlo je 15 mjeseci.

Tko se razumije u gradnju, zna da to znači da je organizacija bila na visokoj razini. Suprug i sin su dosta toga odradili sami, a kćer i ja smo pomagale koliko smo mogle. Sve obiteljski dogovaramo i za svaku kupnju treba minimum tri glasa jer kod nas većina odlučuje. Rezultat toga su zadovoljni gosti.

image

Palladium

Najzanimljiviji dio posla su zahtjevi naših gostiju. Nudimo uslugu prijevoza gliserom, organiziramo izlete za goste i na raspolaganju smo im 24 sata dnevno. Meni najdraži slučaj je bio kad je jedan momak rezervirao vilu za sebe i djevojku. To nas je začudilo jer je kuća ogromna samo za njih dvoje. Shvatila sam o čemu se radi kad je zatražio da za vrijeme njihovog izleta pripremimo romantičnu večeru, šampanjac i cvijeće tako da može zaprositi djevojku.

Jesu li kod vas odsjedale i poznate osobe?

- Bilo je dosta instagram influencera sa svih strana svijeta. Odvedemo ih na njihov zahtjev na Hvar i Korčulu, uslikaju se i gotovo odmah vrate nazad, malo šta razgledaju. Ipak, draže mi je kad gost traži i zahtijeva posebne usluge jer kad ispunimo njihove potrebe i želje znamo da imamo zadovoljnog gosta - rekla nam je Ankica Grgasović.

Izuzetan rejting na booking.com stranici samo je potvrda da kuće, kao i ljudi, imaju svoju dušu i svoje lice koje odražava njihovu unutrašnjost. Ako gostu pružimo osjećaj doma, on će se uvijek rado vraćati u Makarsku. Ove tri vile, a zasigurno i mnoge druge na našoj rivijeri, svjedoče tome u prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 22:13