StoryEditor
Obalaefekt reptila

Više od 70 ljudi odjednom je otišlo u mirovinu: potpuni kaos u uredima državne uprave, a slučaj iz Omiša prava je tragikomedija 

Piše Vinko Vuković
4. veljače 2020. - 21:34
Vojko Bašić/Hanza Media

Nikad kraja bizarnostima u ovom našem kutku zemaljske kugle. Mali smo, ali, brate, nadaleko nam se ispod pazuha čuje.

Današnja priča vodi nas u Omiš. Preko Sinja. Pardon, vodi nas u Sinj. Preko Omiša. Javili su nam se, naime, čitatelji - za ovu priliku nazvat ćemo ih Ogorčenima - koji su pokucali na jedna omiška vrata da bi im se nakon nekog vremena otvorila vrata u Sinju.

I nikakve to veze nema s efektom leptira, ono kad propuh u New Yorku izazove oluju u Tokiju, nego je riječ o starom dobrom hrvatskom efektu reptila. A to vam je ono kad narod bira vlast koju potom zaboli neka stvar za taj isti narod. Umjesto da mu olakša život, učinit će sve da mu ga zagorča.

Ogorčeni, dakle, javljaju, kako su u omiškoj "općini" - kako i danas zovu zgradu kojoj se nalazi uprava Grada i raznorazne državne odnosno županijske kancelarije - pokušali naći ured koji se, među ostalim, brine i o udrugama.

Svatko tko je vodio neku udrugu, a u Hrvatskoj ih ima na tisuće, dobro zna kakva papirologija mu je bila potrebna, tako da vas uopće ne treba čuditi da u gradovima postoje osobe zadužene za baš tu birokratsku vrstu.

I tako, Ogorčeni su tražili, išli su od vrata do vrata, a nije da im je bilo prvi put pa im nije bilo jasno u kakvu je to crnu zemlju propao "ured za udruge", da bi konačno dobili objašnjenje.

"Kolegice su otišle u mirovinu, a nitko novi nije zaposlen, zato ih ne možete pronaći", kazala im je ljubazna službenica iz druge sobe.

"Pa što da radimo?! Mora nam netko pregledati i odobriti novi statut, moramo promijeniti i registar...", počeli su Ogorčeni u nevjerici nabrajati.

"Obratite se Splitu", dobili su kratak odgovor.

I što će. Ogorčeni su otišli u Split. Tamo je još veći ured za udruge. Službenika koliko ti srce želi. Da ih pola sutra ujutro ode na bolovanje nitko ne bi primijetio.

Kuc-kuc.

"Dobar dan, izvolite."

"Dobar dan, mi smo Ogorčeni."

I tako, riječ po riječ, eto njih u Sinju. No, čut ćemo sa Sinjem nešto kasnije, idemo prvo u Omiš.

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović dočekuje nas sa spremnim odgovorom:

- Grad Omiš nema ništa s time, ured koji spominjete od 1. siječnja pod ingerencijom je Županije.

image
Gradonačelnik Ivo Tomasović samo nemoćno sliježe ramenima
Vojko Bašić/Hanza Media

Eh, Županija. Ne može ništa proći bez Županije. Zakon se promijeno njoj u korist, pa sada i ured o kojemu vam pišemo njoj pripada. A ured se, da i to napokon otkrijemo, zove Ured državne uprave. I nekoć se o njemu brinulo Ministarstvo uprave.

- Upoznati smo s problemom, ali s njime uistinu nemamo ništa, niti ga možemo riješiti - sliježe ramenima Tomasović.

Svjestan je da građani upiru prstom u njegovu administraciju iz sasvim banalnog razloga: Ured državne uprave nalazi se u istoj zgradi gdje i gradska uprava, kat poviše, pa se lončići lako polupaju.

Uglavnom, s Trga kralja Tomislava 5 u Omišu građani su se primorani obratiti na Dragašev prolaz 24 u Sinju. Zračne linije niti 30 kilometara.

- Ma, dajte, pa nije to valjda problem - čudi se službenica u sinjskoj ispostavi Državne uprave.

- Nije kad ste iz Sinja, ali jest kad ste iz Omiša - uzvraćamo.

Potom je uslijedilo nekoliko trenutaka prepucavanja. Službenica bi opalila forhend kako se nema što i tko buniti kad je sve moguće riješiti poštom ili mejlom, pa bi novinar reternirao bekendom kako je to samo na papiru tako i kako u praksi te stvari ne funkcioniraju i kako svi dobro znaju da na deset odaslanih mejlova dobijete jedan u kojem stoji kako nešto niste ispravno popunili i kako sve morate ponoviti, a da o besmislu službene korespondencije poštanskim putem i ne govorimo.

- Najbolje da vas prebacim kolegi koji se bavi tim poslovima, on će najbolje znati što je građanima činiti - zaključuje državna službenica. (Ona se uopće ne bavi poslovima o kojima je s novinarom tako srčano raspravljala!?)

Nakon što smo kolegi koji se bavi tim poslovima sve strpljivo ponovili i objasnili, skrušeno je priznao da smo u pravu.

- Najlakše i najjednostavnije je sve riješiti mejlom, no slažem se s vama kako u praksi to nerijetko ne funkcionira i kako se mnoge stvari znaju zakomplicirati - kaže kolega koji se bavi tim poslovima.

Pa dodaje sljedeću rečenicu:

- Za sve bi najbolje bilo da Omiš ponovno dobije službenicu u Uredu gradske uprave koja bi, među ostalim, bila zadužena i za udruge i osobna stanja građana.

- Za što?!

- To vam je, recimo, kad netko želi promijeniti ime ili prezime i slično.

Okej, hvala. A sad ćemo priču zaključiti sa Splitom. U kojem smatraju da ništa od ovoga što smo vam naveli nije istina i da Omišani, osim za Velike Gospe, nemaju što raditi u Sinju.

Razgovaramo s Nediljkom Vukom, pročelnicom Upravnog odjela za opću upravu Splitsko-dalmatinske županije. Smije se pročelnica. Kaže da problema nema. Da život u njezinu sektoru teče mirno poput Cetine.

- Od prvoga siječnja se promijenio zakon pa nam treba neko vrijeme da se uhodamo, a uz to nam je još i 71 osoba otišla u mirovinu. No, bit će to sve u redu. Ništa ne brinite. I hvala vam što se interesirate - govori gospođa Vuko.

- Čekajte, u Omišu ured ne radi, građani zovu, zbunjeni su... - brzamo da ne prekine poziv.

- I to smo riješili, dva puta tjedno u Omiš stiže ispomoć iz Splita.

- Kojim danima?

- Čekajte da vidim... Tooonkaaa! Kad se ono ide u Omiš - raspituje se pročelnica kod kolegice.

- Uuutorkom i četvrtkooom - čujemo Tonku kako odgovara.

- Zaprimaju zahtjeve, tako da sve štima, nitko nije zakinut - nastavlja pročelnica.

- I otkad to traje?

- Ima jedno deset dana.

- A zašto se onda građani upućuju u Sinj?!

- Ma, koji Sinj, dajte, molim vas!

- Kako koji Sinj, pa i u Sinju su nam priznali da su zaduženi za Omišane?!

- Sinj će eventualno uletit ako bude velika gužva i puno posla.

Eto. Tako veli Nediljka Vuko iz Splitsko-dalmatinske županije. A s obzirom da je u trenutku našega razgovora bio utorak, dakle baš dan kada ekipa za upravni očevid iz Splita ide za Omiš, odlučili smo nazvati omiški ured i provjeriti ima li navale.

Ima. Očito. Nitko nam se, naime, nije javio.

#URED ZA PRAVNE POSLOVE#UDRUGE#OMIš

Izdvojeno