StoryEditor
ObalaEma Višić-Ljubić

Viša kustosica Arheološkog muzeja: ‘Ne znam ništa o paljevini, i mene je župan iznenadio‘

4. svibnja 2021. - 13:02
Ema Višić-Ljubić Josko Šupić/Cropix

Splitska policija, kako smo neslužbeno doznali, očevidom provedenim u noći s 9. na 10. prosinca 2005. na lokalitetu Manastirine, kada je izgorio filmski set postavljen za snimanje horor filma "Omen 666", utvrdila je da je požar namjerno izazvan, kao i da je počinjena šteta od oko pet tisuća kuna.

Doznajemo i da će u idućih nekoliko dana izuzeti originalnu snimku na kojoj župan Blaženko Boban ministrici turizma Nikolini Brnjac prepričava kako je on inscenirao paljevinu da bi uvjerio tadašnjeg ministra kulture da opozove dozvole i tako otjera američke filmaše iz poznate kompanije "20th Century Fox" da ne snimaju u Saloni scene u kojima "iz Dujmova groba triba onaj mali izać s crnon rukom, mali đava...". Također im je u planu razgovarati sa županom Bobanom, a sve prikupljeno poslat će u formi posebnog izvješća u ODO Split, iako je svima jasno da je za bilo koje kazneno djelo počinjeno u ovom slučaju nastupila apsolutna zastara kaznenog progona, i to već odavno!

Župan Boban je u prepričavanju te "akcije" u priču upleo i žensku osobu koju na snimci zove imenom Ema i za koju govori da je sve znala, na što mu je ona odgovorila da "to sad i drugi mogu saznati".

- Ona je sudionik toga, na njezinu inicijativu je sve to - rekao je župan Boban u šaljivom tonu, a svi su se okupljeni nasmijali te je jedan od ljudi iz društva dobacio Emi, smijući se: "Ne sićate se, ne sićate se..."

Kontaktirali smo Emu Višić-Ljubić, višu kustosicu Priručne zbirke i lokaliteta Salona pri splitskom Arheološkome muzeju, koja nam je iskreno rekla da je bila jako iznenađena i šokirana kad je shvatila o čemu župan Boban razgovara s ministricom Brnjac.

Velika pompa

- Ne znam kako bih vam objasnila tu situaciju koja se dogodila, ja stvarno ništa nisam znala ni tada o paljevini, a niti sam znala što će župan Boban govoriti ministrici. Moj je posao bio da ministricu provedem po lokalitetu i da je upoznam i ukažem joj na njegovu važnost kako bi uvidjela da se on ne smije zapostaviti. Dok sam joj objašnjavala, zastali smo, a tad je župan odlučio govoriti. Bila sam jako iznenađena tom njegovom pričom o nečemu što se dogodilo prije 15 godina jer ja stvarno ne znam ništa o tome. Kad se sve to događalo, ja sam bila na bolovanju zbog ozljede na radu, baš sam to provjerila. Znam da su postojale sve dozvole, ali stvarno detalje ne znam. Niti sam vidjela ikad tu postavljenu filmsku konstrukciju niti sam bila na očevidu nakon paljevine. Sjećam se da to tada nije izazvalo veliku pompu, prošlo je praktično nezapaženo. Ne znam zašto je župan iznenada dobio želju o tome govoriti, vjerojatno je htio ministrici prikazati kako je njemu stalo do Salone i kako je on zaštitnik baštine pa da ona vidi što je sve spreman napraviti da je zaštiti, ne znam! Kad me spomenuo, ostala sam u čudu, pa što sam mogla napraviti? Nastojala sam biti pristojna i sve to okrenuti na šalu, reagirala sam spontano - kazala nam je u ponedjeljak kustosica Višić-Ljubić, dodajući kako ona nije znala za Bobanov posjet tadašnjemu ministru kulture te da ne zna je li tko iz Muzeja za to znao. No, ističe, lokalitet Manastirine je otvoren i tamo je mogao pod okriljem noći doći bilo tko.

- A tko je došao, po čijem nalogu i što je radio, stvarno ne znam - komentirala je kustosica.

Nakon što je policija tada došla na mjesto požara i nakon provedene kriminalističke obrade, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu bila je podnesena kaznena prijava protiv nepoznate osobe za kazneno djelo uništenja i oštećenje tuđe stvari.

Iako su u policiji utvrdili na temelju "prijave oštećenika" da je šteta na izgorjeloj konstrukciji bila oko pet tisuća kuna, režiser filma John Moore ispričao je nekoliko mjeseci kasnije za The Irish Times kako je samo premještanje seta produkciju stajalo pola milijuna dolara i uzrokovalo nekoliko mjeseci zastoja u snimanju. Doznajemo kako je tada i od konzervatora bilo prvotno prijavljeno da je od vatre i dima zacrnjen dio arheološkog lokaliteta, no to je naknadno sanirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2021 13:36