StoryEditor
Obalasjednica

Vijeće zasjedalo na otvorenome prvi put u povijesti: ‘Kaštelani, uredite zemljišta ili slijede kazne!‘

17. rujna 2020. - 08:41
Sjednica Gradskog vijeća održana je na otvorenomJakov Žarko

Nakon ljetne stanke, kaštelanski gradski vijećnici danas su opet sjeli u svoje klupe, po prvi put od postojanja Grada Kaštela-na otvorenom prostoru i to iz poznatih „virus“ razloga.

Rasprava na vijeću zahuktala se odmah na aktualnom satu, a među temama kojih su se vijećnici dotakli, između ostalog, bilo je riječi o zaštiti Kozjaka, cestovnoj infrastrukturi, komunalnom otpadu, vodoopskrbi, obnovi hotela Palace, poduzetničkim potporama te o pojačanju prometnih linija za školarce zbog Covida.

Novopečeni saborski zastupnik i vijećnik koalicije SDP-Akcija mladih, Matko Kuzmanić aktualnu vlast upitao je što se poduzima po problemima prevencije zlostavljanja u Kaštelima, te je zatražio da se svim vijećnicima dostavi zapisnik sa sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i to, kako je kazao, ne da bi se nekog osuđivalo, nego da se ne bi ponavljalo da su Kaštela grad slučaj.
- Vijeće za prevenciju kriminaliteta se sastajalo te smo se dogovorili da ćemo u vrlo kratkom roku sa Centrom za socijalnu skrb i obiteljskim savjetovalištem ići na edukaciju s roditeljima jer se do sad uglavnom baziralo na edukacijama s djecom, mladima i školarcima – odgovorio je gradonačelnik Denis Ivanović.

Hotel Palace

Vijećnik Kuzmanić se osvrnuo i na zaštitu Kozjaka od požara potaknut nedavnom velikom vatrenom buktinjom koja je umalo poharala cijelo područje tzv. „kaštelanskog Marjana“

- Grad od Vlade treba zatražiti upravljanje nad svim zemljištima koja su u državnom vlasništvu, a ta se zemlja treba ustupiti poljoprivrednicima na obrađivanje kako bi se uređenjem zemljišta dijelom spriječila mogućnost uništavanja Kozjaka - mišljenja je Kuzmanić. Poteštat Ivanović je potvrdio kako će se do kraja ove godine sigurno uvesti „Služba poljoprivrednih redara“ koji će više obilaziti određena neobrađena zemljišta jer su većim dijelom zemljišta na Kozjaku u privatnom vlasništvu.

- Ljude će se na neki način prisiliti da sukladno zakonu, održavaju svoja zemljišta - dodao je Ivanović.
Berketovu vijećnicu Marinku Parčinu zanimalo je može li se utjecati na novog vlasnika hotela Palace da se objekt preuredi u narednu godinu do dvije, a kako je kazao gradonačelnik Ivanović narednih dana će s novim vlasnikom imati sastanak.

- Vlada RH je ta koja bi vlasnicima koji kupljene objekte ne privedu svrsi, trebala nametnuti veće poreze - dodao je Ivanović.
Kao što se i najavljivalo, Grad Kaštela i ove će godine sufinancirati radne bilježnice i ostali školski pribor za učenike osnovnih škola na kaštelanskom području. Sredstva za ovu namjenu roditelji ili skrbnici, prema popisu učenika osnovnih škola, moći će preuzeti u drugom dijelu rujna. Nakon više od 10 godina kaštelansko Gradsko vijeće iz osobnih razloga napustio je SDP-ovac Dražen Đaković, inače jedan od najaktivnijih vijećnika, a umjesto njega nakon polaganja prisege sjeo je SDP-ovac Teodor Gavrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 08:53