StoryEditor
ObalaSPONTANO OKUPLJANJE

Uzbuna u Kaštel Starom: ‘Krijući od nas postavljaju baznu stanicu na poštu, a znaju da zrači u krugu od tri kilometra‘

11. lipnja 2020. - 10:40
Okolni mještani su se okupili spontano vidjevši radove na zgradi pošte, no spremaju i vei prosvjed kako bi spriječili rad staniceJakov Žarko

Žalosno je da se svako par mjeseci građani moraju okupljati i izražavati negodovanje zbog postavljanja baznih stanica telekomunikacijskih operatora.

Zar smo mi građani drugog reda da nas se mora trovati raznoraznim zračenjima. Strahujemo za zdravlje, posebno naše djece-zavapilo je tridesetak stanovnika i susjeda Ulice Grgura Ninskog u Kaštel Starom nakon što su ostali iznenađeni i šokirani zbog postavljanja bazne stanice telekomunikacijskog operatera na zgradu Hrvatske pošte.

Kako su kazali, bez ikakve suglasnosti okolnih stanovnika te bez najave obavljaju se radovi na postavljanju pa su bili primorani odmah reagirati. Kažu nam kako su o svemu obavijestili građevinsku inspekciju, a tijekom okupljanja pridružio im se i saborski zastupnik Miro Bulj.

- Jutros smo primijetili nešto neobično oko pošte. Čim smo ugledali veliki broj zaštitara bilo nam je odmah sumnjivo. Sve je oko pošte bilo ograđeno. Potom smo vidjeli da dolazi velika dizalica te da se postavljaju četiri nosača na dva zida, što nas je navelo na alarm za uzbunu jer smo shvatili da ćemo dobiti još jednu baznu stanicu. To nas je zabrinulo i odmah smo reagirali - kazala nam je Ankica Šarić koja živi preko puta pošte u Kaštel Starom i nabrojala poduzete radnje.

- Poslali smo mail građevinskoj inspekciji u Splitu da ih obavijestimo da se nešto na pošti čudno događa. Potom smo zvali Ured za planiranje grada Kaštela gdje smo dobili informaciju da je operater Hrvatski Telekom zatražio dozvolu za adaptaciju postojeće instalacije stare bazne stanice, ali na krivoj čestici zemlje. Podnijeli su zahtjev na čestici, a to nije ova čestica gdje se nalazi pošta, nego negdje drugo. Iza toga smo zvali gradonačelnika Denisa Ivanovića koji nam je kazao da nas podržava – ispričala je vidno uznemirena Ankica Šarić i dodala da bi bazne stanice trebalo raditi iza Kozjaka, a ne u gusto naseljenim područjima kao što je ova lokacija gdje se u neposrednoj blizini nalaze čak dva dječja vrtića i gimnazija.

image
Jakov Žarko

Okupljene građane, kako nam kažu, posebno muči činjenica što ih nitko nije obavijestio o postavljanju baznih stanica.

- Mi smo jedina država koja dozvoljava ovakve bazne stanice koje zrače u krugu od tri kilometra. Zna se i to da smo mi i prva država po oboljenju od raka, prema tome borit ćemo se i građanskim neposluhom ako treba, učinit ćemo sve kako bi se zaustavilo bilo kakvo pokretanje ove bazne stanice u Kaštel Starom - kazala je Biserka Grgin koja je bila među okupljenim susjedima.

Kako je kazala, obratili su se među ostalima i saborskom zastupniku Miru Bulju, s obzirom da je on jedan od pokretača inicijative kako se te bazne stanice ne bi gradile bez građevinske dozvole. Bulj im se pridružio tijekom popodneva.

- Ovakve radnje se jedino događaju u Hrvatskoj, čak i u Srbiji i Crnoj Gori su potrebne građevinske dozvole za bazne stanice. Vidite kako na brzinu u naseljenom mjestu, uz vrtiće, škole, trgovine postavljaju bazne stanice bez suglasnosti susjeda, stanovnika, bez lokalne samouprave. Oni postavljaju bazne stanice gdje god žele, gdje im god padne na pamet, na primjer na bolnice, vrtiće, dimnjake, čak ih u crkvene zvonike postavljaju - istaknuo je jedan od prosvjednika.

Građani su nadalje upozorili kako se prema novom GUP-u Kaštela koji je na snazi od 1. siječnja ove godine, u gusto naseljenim područjima ne smiju postavljati bazne stanice.

Ovo je bilo spontano okupljanje okolnih susjeda ispred pošte u Kaštel Starom, a kako su nam najavili, uznemireni građani spremaju veliki prosvjed gdje će se okupiti cijelo mjesto kako bi se spriječilo postavljanje baznih stanica pod njihovim prozorima, posebno zbog ugroze, kako njihova tako i zdravlja njihove djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 00:49