StoryEditor
ObalaMRZITELJI ŽIVOTINJA

Užas kod Dubrovnika: Kujica Vanna uginula u mukama od otrova ubačenog u kućno dvorište, pročitajte što je trovaču poručio vlasnik psa

Piše Gabrijela BIjelić
5. siječnja 2022. - 20:31

Najnoviji slučaj trovanja kućnog ljubimca potresao je Župu dubrovačku, još i više jer je nepoznati počinitelj otrov ubacio u dvorište vlasnika na Mljekari, čija je rotvajlerica uginula od trovanja.

Umirovljenik Antun Pravedan, nekadašnji zaposlenik dubrovačke gradske tvrtke "Sanitat" i veliki ljubitelj životinja, snimio je na predjelu Mljekare mjesto gdje se odigrao tragičan događaj, a slijedom fotografija pitali smo Anicu Sambrailo, predsjednicu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, je li upoznata sa slučajem:

- Da, vidjela sam objavu gospara Pravedana, tako smo i doznali što se dogodilo. Što reći

 Ovo će se ponavljati dok god ne smognemo hrabrosti i prozovemo trovače iz našeg susjedstva, a svi dobro znamo tko su, samo ih štedimo zbog takozvanih 'dobrosusjedskih odnosa' – ogorčena je Sambrailo koja iznosi statistiku prošlogodišnjih trovanja, ipak nešto povoljniju nego je bila 2020.:

- Lani smo evidentirali dvadesetak slučajeva trovanja životinja, u kojima je uginulo oko 50, što kučaka, što mačaka. Iako su brojke nešto manje, poboljšanja neće biti dok god ne dođemo do nule.

A to će biti teško postići jer ljudi i dalje posežu za otrovom. Najčešće su to mišomor i pužomor koje uopće nije teško za nabaviti. Kod nas trebate dozvolu ako kupujete otrov, no u Hercegovini se on prodaje k'o žvake, svuda je dostupan – kazala nam je sugovornica.

Podsjetila je na treći način 'obračuna' s životinjama, nažalost svima dobro poznat. Trovači namame nesretne životinje mesom u koje umiješaju komadiće stakla. Najgore je što se simptomi trovanja ne pokažu odmah, nego nakon pet do deset dana, a životinja ugiba u mukama.

Anicu Sambrailu pitali smo i kakva su iskustva s policijskim postupanjima kod dojava o trovanjima:

- Policija postupa profesionalno, no jako je teško nakon trovanja pronaći počinitelja. Obično sve završi prijavom protiv nepoznatog počinitelja koji je susjedima uglavnom itekako poznat.

Uvijek se sjetim priče od prije dvije godine. Postoji snimka čovjeka koji nosi stavlja otrov pred mačku s mačićima, no dotrči volonterka i spriječi ga u naumu. Iz policije kažu da je to poludokaz jer se trovanje nije dogodilo – prisjetila se čelnica Društva i otkrila nam kako je epilog ovog slučaja u kojem počinitelj uopće nije negirao krivicu, bila prijava zbog remećenja javnog reda i mira, uz simboličnu kaznu.

U očekivanju smo odgovora Policijske uprave dubrovačko-neretvanske na upit o tome jesu li dobili dojavu o trovanju kujice na Mljekari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 18:04